Tayza, 19 sävelsi musiikin näytelmään Gudarnas väktare – haluaa yhdistää lapsia musiikin kautta

2.4.2025 Uutiset

Säveltäjä Tayza Naing (19) on nuorin osallistuja Svenska Teaternin tähän asti suurimmassa kansainvälisessä teatterihankkeessa. Gudarnas väktare on yhteistuotanto yhdentoista maan teattereiden välillä. Nuorelle säveltäjälle tämä on ainutlaatuinen tilaisuus. Tayzan musiikilliset ideat ovat sekä inspiroivia että ennakkoluulottomia.


Näytelmä perustuu haastatteluihin, joita on tehty lasten ja aikuisten kanssa yhdessätoista eri maassa. Se tutkii yhteistä kokemusta: kasvamista maailmassa, jota aikuiset hallitsevat. Ruotsalainen ohjaaja Gustav Deinoff työskentelee parhaillaan yhdentoista näyttelijäparin kanssa, jotka tulevat kiertämään esityksen kanssa omissa maissaan ja kielillään. Vasta 19-vuotias Tayza Naing vastaa musiikista.

– On suuri juttu, että saan olla mukana säveltäjänä, ja aika siistiä, että olen taidetiimin nuorin. Uskon, että siitä voi olla hyötyä. Ei ole pitkä aika siitä, kun itse olin vielä lapsi, joten katson maailmaa ehkä heidän näkökulmastaan. Olen kiitollinen, että saan osallistua näin nuorena, Tayza sanoo vaatimattomasti.

Taiteellinen sulatusuuni

Käsikirjoittaja on ruotsalainen, lavastaja ja pukusuunnittelija turkkilainen, ja koreografi tulee Bangladeshista. Tayzan mukaan hänen monikulttuurinen taustansa on ehdoton vahvuus. Hän on syntynyt Norjassa, mutta hänen vanhempansa ovat Myanmarista.

– Monet lapset kasvavat nykyään monikulttuurisissa yhteiskunnissa, ja se voi aiheuttaa pelkoa vierasta kohtaan ja segregaatiota. Minusta on tärkeää, että lapset oppivat, että erilaisuutta ei tarvitse pelätä.

Musiikki yhdistää

Vapaus, avoimuus ja yhteisöllisyys – nämä ovat arvoja, joista Tayza puhuu vakavasti. Hän haluaa yhdistää filosofisen ajattelunsa käytännön tekemiseen ja käyttää musiikkia keinona purkaa pelkoa tuntematonta kohtaan – tuttuuden kautta.

– Ohjaaja Gustav Deinoffin kanssa olemme pohtineet ideaa, että jokainen näyttelijäpariskunta esittäisi kotimaassaan tunnetun lastenlaulun. Tutkisimme sitten, mitä sen pohjalta voisi rakentaa. Haluamme kokeilla eri kieliä, mutta pitää rytmin samana. Ajattele vaikka ”Jaakko kultaa” – se löytyy monella eri kielellä. Se voisi olla tapa osoittaa, miten musiikki voi yhdistää lapsia ympäri maailmaa.



Tayza haluaa myös sisällyttää teokseen äänimaisemia, jotka ovat lapsille tuttuja kaikkialla maailmassa – leikkikentän hälinää, koulunpihan ääniä tai kaupungin vilinää.

– Jokainen lapsi on ainutlaatuinen, heillä on erilaiset arvot ja kasvuympäristöt, mutta silti niin paljon yhteistä. Haluan tuoda esiin kunnioituksen merkityksen – ettei tarvitse pelätä, jos joku on erilainen. Toivon, että musiikkini voi tukea tätä viestiä.

Elektronista äänimaisemaa ja oikeita soittimia

Tayza säveltää pääasiassa digitaalisesti FL Studio -ohjelmistolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hänen musiikistaan puuttuisi tunnetta tai syvyyttä. Inspiraatiota hän ammentaa aistielämyksistä, aiemmista kokemuksistaan ja tunnelmista, jotka ruokkivat hänen luovuuttaan. Hän lisää toisinaan mukaan akustisia elementtejä kasvattaakseen teoksen dynamiikkaa. Esimerkiksi säveltäessään musiikkia Kameleontit-näytelmään 17-vuotiaana hän teki yhteistyötä Sidiki Camaran kanssa – Spellemann-palkitun muusikon, joka on esiintynyt esimerkiksi rapduo Karpen kanssa.

– Haluaisin käyttää oikeiden soittimien ääniä eri puolilta maailmaa, kuten viulua tai ”talking drumia”. Ne tuovat mukaan elävyyttä – tunteen siitä, että soitinta soittaa oikea muusikko. Samalla sulautuu yhteen kerroksia eri kulttuureista.

Sähköasentaja, säveltäjä ja artisti

Näyttelijät ovat aloittaneet digitaaliset harjoitukset, lavastus ja puvut ovat työn alla, ja Tayzalla on jo useita musiikillisia luonnoksia valmiina kehitettäväksi. Seuraava vaihe on kaikkien taiteilijoiden yhteinen työpaja toukokuussa Turkissa. Siellä esitys hiotaan valmiiksi ja näyttelijät harjoittelevat yhdessä kolmen viikon ajan.

Mutta arki kutsuu! Kun hän ei sävellä, Tayza työskentelee sähköasentajaoppilaana ja vetää johtoja ihmisten koteihin.

– Minulla on tentti toukokuussa. Teoriakoe, ja sen jälkeen pitäisi saada ammattitutkinto. Olen puhunut asiasta Gustaville, ja me keksimme kyllä varmasti jonkin ratkaisun, hän sanoo hymyillen.

Sähkömies, säveltäjä ja artisti? Tayzan mielestä täydellinen yhdistelmä.

– On mukavaa tehdä välillä muutakin kuin musiikkia. Se antaa erilaista inspiraatiota. Ja tuo myös turvaa, sillä musiikkialalla ei ole aina helppoa. Mutta musiikki tulee aina olemaan osa elämääni – se on minulle kuin lääkettä.

Artikkeli julkaistiin alun perin norjaksi Unge Viken Teaternin toimesta.

Kaikki kuvat: Lars Opstad

Tiedotteet 21.1.2025

Kansainvälisen teatteriyhteistyön taidonnäyte – esityksiä lapsille ja nuorille 11 maassa

Gudarnas väktare (Jumalten vartijat) on uutuusteos, joka esitetään 11 maassa yhteensä 5 maanosassa vuonna 2025. Teos on osa The Childhood Project -hanketta. The Childhood project on iso kansainvälinen yhteistyöprojekti, jonka toteuttaa Tukholman Unga Klara -teatteri yhteistyössä Norjan Unge Viken Teaterin ja Helsingin Svenska Teaternin kanssa. Teoksen maailmanensi-ilta järjestetään 30.5. Diyarbakırissa Turkissa. Teos esitetään jokaisen projektiin osallistuvan teatterin kotikielellä. Svenska Teaternissa teoksen ensi-ilta on elokuussa NICKEN-näyttämöllä.  
Tiedotteet 10.1.2025

Viisi uutta näytelmää ohjelmistossa 2025

Uusi teatterivuosi on alkanut, ja Svenska Teatern esittelee jälleen monipuolisen ohjelmiston. Vuoden 2025 ohjelmistossa nähdään yhteensä 18 näytelmää ja tapahtumaa, näytelmistä peräti viisi ovat kantaesityksiä. Syyskausi käynnistyy Gunilla Hemmingin lehtimoguli ja mesenaatti Amos Andersonista kertovalla uutuusnäytelmällä, joka nähdään Suurella näyttämöllä. Yksi muista uutuuksista on Milja Sarkolan uusin näytelmä Förgät mig. Lisäksi voimme nyt paljastaa, että Ronja Ryövärintytär palaa Suurelle näyttämölle.

Gudarnas väktare

Aikuiset ovat joskus kuin jumalia – mahtavia, suojelevia ja ystävällisiä, mutta myös arvaamattomia ja toisinaan vaarallisia. Se, minkä aikuiset usein jättävät huomiotta, on lasten ainutlaatuinen kyky nähdä heidän lävitseen.

Aikuiset ovat joskus kuin jumalia. Heillä on voimia.
Aikuiset ovat joskus kuin jumalia. Heillä on voimia.
He suojelevat sinua. He ovat maailman ystävällisimpiä.
Heillä on avain tulevaisuuteesi.

Joskus he ovat vaarallisia. Sinä tiedät sen.
Mutta se, mitä he eivät tiedä, on sinun voimasi.
Että pystyt näkemään heidän lävitseen.

Gudarnas Väktare on esitys siitä, mikä yhdistää lapsia ympäri maailmaa: eläminen aikuisten hallitsemassa maailmassa. Esitys pohjautuu 11 eri maassa ja 5 eri mantereella asuvien lasten ja aikuisten haastatteluihin.

Gudarnas väktare esitetään kaikissa näissä maissa kunkin maan omalla kielellä. Esitys on myös osa The Childhood Projectia – teatteri Svenska Teatern tähän mennessä suurinta kansainvälistä projektia, jossa 11 teatteria 11 maasta ja 5 mantereelta tekevät yhteistyötä. Projektin tavoitteena on edistää lasten ja nuorten kulttuuria maailmanlaajuisesti.

Gudarnas väktare saa kansainvälisen ensi-iltansa 30. toukokuuta Diyarbakırissa, Turkissa.

Gudarnas väktare saa ensi-iltansa Svenska Teaternin NICKEN-näyttämöllä 2. syyskuuta.