Eva Kela leder höstens Scenmåndagar

16.9.2022 Evenemang

På Scenmåndagarna möts inspirerande gäster i samtal kring aktuella fenomen.
Vi diskuterar ämnen och teman som är kopplade till Svenska Teaterns repertoar. Programledare för höstens Scenmåndagar är Eva Kela.

Eva Kela är ny programledare för Scenmåndag

Svenska Teatern fortsätter med det framgångsrika konceptetet för Scenmåndag genom att anlita en moderator för våra Scenmåndagar på Svenska Teatern under en säsong.  I höst blir Eva Kela vårt ansikte utåt för samtliga samtal.

Eva Kela är en mångsysslare inom media som gjort radio och tv på både svenska och finska de senaste tjugofem åren. Hon bär på en bottenlös fascination för människan som kännande och agerande varelse. Att föra offentliga diskussioner om obekväma ämnen är det mest meningsfulla hon kan tänka sig. Eva leder Scenmåndagarna på Svenska Teatern med erfarenhet och iver. 
Hon är även med och utvecklar idéer och teman till våra populära scenmåndagar i samspråk med teaterns dramaturgiat.

På vilket sätt vill du sätta prägel på programmet, Eva?

– Jag vet faktiskt inget bättre än att diskutera och utbyta tankar med andra människor. Det betyder att Scenmåndag utgör en plattform för det jag älskar mest, och det hoppas jag att kommer att förmedlas till publiken. Jag upplever att det hör till människans skyldigheter att, ända till livets slut, orka och våga utmana sina tankemönster och åsikter. Jag tror att jag kan bidra med trygga ramar för djärva samtal.

Vad ser du mest framemot med Scenmåndagarna?

-Tillfredsställande diskussionhelheter på basen av vad de säger. Längtar efter att få lära mig något nytt av gästerna varje Scenmåndag den här hösten.

Och vad kan vi vänta oss av den första Scenmåndagen som är den 26.9?

– Det blir en afton där vi behandlar ett tema om åldrande i ett samhälle där vi strävar efter unga ideal. Vår ålder ger bara en anvisning om vem vi är och var vi är i livet. Att åldras är både en subjektiv och högst samhällelig upplevelse. Vi kan se framemot ett djuplodande samtal om livets förgänglighet med bland annat Elisabeth Rehn i panelen.

Elisabeth Rehn

Höstens tema: Sprickor i fasaden

26.9 – En ung själ i en gammal kropp

26.9 Amos 

En ung själ i en gammal kropp 

Vad betyder det att åldras i ett samhälle där en strävan efter evig ungdom fortfarande genomsyrar allt tänk? Eller gör det verkligen det? Kanske den rådande betoning på mångfald faktiskt ökar inkluderingen av människor i högre ålder. Vår ålder ger ju bara en fingervisning om vem vi är och var vi är i livet. Att åldras är både en subjektiv och samhällelig upplevelse. Det för tankarna till kroppens förfall, en försvinnande skönhet och hälsa samt alltings förgänglighet och slut. Samtidigt är det ofta på ålderns höst en ökad ödmjukhet infinner sig och vi kan få tag på livets sanna väsen. Om detta och mycket mer ska vi diskutera på måndag 26.9 kl. 18:00. 

Mera om temat i pjäsen: Evigt ung 

GÄSTER: 
Minister Elisabeth Rehn

Cris af Enehielm, skådespelare, regissör och bildkonstnär 

24.10 – Papparollen i förvandling 
Hur skapas ett föräldraskap med föråldrade förebilder? 
Mera om temat i pjäsen: Aja, baja Alfons Åberg! 

21.11 – När ens partner dör 
Hur lär man sig att leva med sorgen? 
Mera om temat i pjäsen: Innan avfärd 

12.12 – Den finlandssvenska eugeniken 
Vad vet vi om vår rasbiologiska historia? 
Mera om temat i pjäsen: Själarnas ö 

Ladda ner din gratisbiljett till någon av höstens fyra scenmåndagar här

Eva Kela är värd för Scenmåndagar hösten 2022
Scenmåndag

Se samtliga tidigare Scenmåndagar på Svenska Teatern live

Svenska Teatern har berört en rad olika ämnen under våra scenmåndagskvällar. Vi har tagit upp cancel-kultur, psykisk ohälsa, minoritetsaspekter, feminism, kroppslig förändring, makt och jämställdhet. Välj blad femton tidigare Scenmåndagar. Tidigar programledare har varit:

Våren 2021: Alma Pöysti
Hösten 2021: Joel och Jonas Foersbacka
Våren 2022: Sonja Ahlfors och Joanna Wingren