David Sandqvist om sin kärlek till Alfons Åberg

31.10.2022 Nyheter

Alfons Åberg fyller 50 år. De fina skildringarna ur Gunilla Bergströms älskade bokserie uppmärksammas på Svenska Teatern med finländsk urpremiär för AJA, BAJA ALFONS ÅBERG. Vi frågade regissör David Sandqvist vad Alfons betyder för honom personligen.

David Sandqvist regisserar AJA, BAJA ALFONS ÅBERG på Svenska Teatern. FOTO: Mikael Karkkonen

David Sandqvist, vad har Alfons Åberg betytt för dig?

– Alfons var min favorit då jag var liten. Det finns en video, där jag som fem år gammal, är på mina familjebekantas sommarstuga i Pellinge och lyckligt berättar åt kameran att jag är på väg hem för att se på Alfons. Berättelserna, bilderna och musiken skapar ett nostalgiskt lugn inom mig och det gör mig glad att Alfons fortfarande läses idag, säger Sandqvist.

– Då jag var liten läste min mamma böckerna för mig, men jag har speciellt starka minnen från den ursprungliga TV-serien från 1979. Jag minn Alfons kalas med faster Fiffi och alla gästerna och lakanen som i vinden blev spöken – den lugna berättarrösten. Genom Alfons kan jag återuppleva min barndom.
 

En hurudan Alfons vill du ge publiken?

– Även fast jag har en stark emotionell koppling till Alfons är det viktigt att inte falla i en nostalgifälla. Jag jobbar med Alfons som med vilket annat material som helst. Min uppgift är att skapa intressanta och roliga scener. Teater handlar om att leka och jag vill bjuda in publiken till lek.

– Jag försöker inte skapa en identisk kopia av den Alfons vi alla känner och älskar. Istället låter jag skådespelarna leka Alfons tillsammans med publiken. Föreställningen baserar sig på de igenkännbara berättelserna som kryddas av en fantastisk livemusik och finurlig teaterlek, säger Sandqvist.

* * *

Video – vad plockar David upp ur bakfickan?

Titta på vår video där David Sandqvist överraskar publiken på Svenska Teaterns spelårsöppning med att plocka upp något väldigt fint ur bakfickan. Intervjuare är Anna Hultin.

AJA, BAJA ALFONS ÅBERG!

AJA, BAJA ALFONS ÅBERG! baserar sig på Gunilla Bergströms älskade bokserie om Alfons och hans vänner. Bokserien firar i år 50-årsjubileum.

Pjäsen har premiär 18.11 på Svenska Teaterns NICKEN-scen. Fortsätter på våren.