Anna-Maria Hallgarn: Next to Normal ger en stark och stor upplevelse – se videointervju

26.1.2023 Nyheter

Musikalen Next to Normal är äntligen tillbaka på repertoaren. Anna-Maria Hallgarn är ny i huvudrollen som mamman Diana. Hallgarn är en etablerad musikalstjärna och ett känt ansikte för många i Sverige, men också i Finland har hon gjort succé då hon gjorde en hyllad insats i just Next to Normal på Wasa Teater. Vi träffade henne för en kort pratstund.

Se utdrag ur intervjun med Anna-Maria Hallgarn.

Anna-Maria Hallgarn har en hektisk dag på teatern. På några timmar skall hon hinna med att lägga mask i teaterns sminkloge och pröva scenkläder med kostymdesigner Teemu Muurimäki samt fotograferas och göra intervju. Repetitionerna har ännu inte börjat men eftersom Next to Normal hade premiär redan i november 2021 är hennes rollkaraktär redan planerad. Nu gäller det att få allt att sitta rätt och se snyggt ut.

Ateljéchef Janne Renvall och Muurimäki tar mått och prövar alla scenkostymer i rasande takt. Stämningen i provrummet är hjärtlig.

– Det här känns bra, snygga kläder!, säger Hallgarn, vänder på sig och tittar i speglarna. Man märker att hon tycker om att göra rollen på nytt.

– Jag måste ju säga att jag spelade den här musikalen på Wasa Teater för tio år sedan och jag var ju knockad av materialet redan då. Vi spelade femtio föreställningar, men kände jag att jag inte är riktigt var klar med den här kvinnan. Det skall bli roligt att få spela henne igen nu när jag har ett tidsperspektiv. Det finns alltid utrymme att upptäcka nya sidor i en karaktär, säger hon.

Tidningen HBL hyllade Hallgarn med en strålande recension 2012 då hon gjorde samma roll på Wasa Teater.

Anna-Maria är en lyckträff. En sångerska av den kalibern och med den sceniska närvaron och trovärdigheten behövs i huvudrollen

Hufvudstadsbladet

Musiken är så otroligt fin

Hallgarn blir berörd bara av att tänka på sin rollkaraktär.

– Det finns så mycket i den här kvinnan. Hon genomgår en kamp för att försöka överleva, med psykisk sjukdom och en sorg som präglar henne starkt. Man får följa ett brett spektra av Dianas känsloliv och relationerna till de nära och kära samt följa hur yttre omständigheter påverkar hennes liv.

Hallgarn tycker ändå inte att musikalen är tung.

– Nej, den tar visst upp hur vi bearbetar sorg och hur det påverkar oss. Jag tycker det är skönt att publiken får se en medelålders kvinna som går igenom allt detta och att de får se att det finns många andra som går igenom samma sak och kan relatera till det Diana får genomleva. Och så tycker jag att musiken är så otroligt fin. Den för verkligen handlingen framåt på ett så fantastiskt sätt. Man dras bara med i den.

– Next to normal är framförallt ett otroligt välkomponerat familjedrama som också har mycket kärlek och glädje i sig och så kan jag bara säga att den här ensemblen som jag skall få jobba med är helt fantastisk. Det är en otroligt fin uppsättning, så det är en ära att få vara med. Scenografin är så snygg och orkestern låter så bra. Jag tycker den sitter som ett smäck!, säger Hallgarn.

Anna-Maria Hallgarn tar över Maria Ylipääs bravurroll på Svenska Teatern: ”Med åren kommer känslorna lättare” (hbl.fi) Läs också intervjun med Anna-Maria Hallgarn i Hufvudstadsbladet.

Publiken kommer att bli berörd

Next to Normal är ingen vanlig musikal med stora präktiga dansnummer och kulissbyten. Den är mer ett genomkomponerat drama och en av få musikaler som fått det erkända Pulitzerpriset just för sin fantastiska story. Dessutom har den erhållit Toni Awards för bästa musikal och orkestrering. Hallgarn vill också stryka under musikalens styrka.

– Publiken kommer att bli berörd. Man blir tagen av hur de här familjemedlemmarna tillsammans berättar den här historien. Och jag hoppas att vi tillsammans kan ge lite hopp och ljus. Jag vill att publiken skall gå hem med värme i hjärtat.

– De känns så bra att vara här. Det är en så vacker teater. Och jag ser så fram emot att få möta publiken. Jag kan med säkerhet säga att de kommer att få en stark och stor upplevelse.

Next to Normal är tillbaka

Musikalen som inte lämnar någon oberörd