André Wickströms och Stan Saanilas hälsning till publiken och republiken

19.4.2023 Nyheter
André Wickström och Stan Saanila är radarparet bakom höstens revy Fina Pipor. Foto: Karl Wihjalmsson.

Svenska Teaterns presenterar med överdriven och yvig självsäkerhet revyn ”Fina pipor!” För manus står de garvade humororganisterna André Wickström och Stan Saanila. Så här svarar de själva då vi yppar frågor om sin revypperliga revy i färg.

Hasse & Tage, Karl Gerhard, Povel Ramel och Galenskaparna. Många är de som hållit på med revy. I Sverige.

Men nog kan vi i Finland också. I regionerna har revytraditionen alltid frodats, men i år tar Svenska Teatern kaxigt revyn ända in i Helsingfors hjärta. Svenska Teatern har ju en lång revytradition som vi nu tar ut ur malpåsen och låter vädra morgonluft. Och med morgonluft menar vi enbart att vi vädrar den på morgonen istället för på kvällen när teatern är stängd.

Därför presenterar Svenska Teatern med överdriven och yvig självsäkerhet revyn “Fina pipor!”. Det skall joxas, tramsas, sjungas och dansas på Svenska Teaterns stora scen så det står härliga till, med början den 1 november då det är premiär.

För manus står två garvade humororganisterna André Wickström och Stan Saanila, som båda har erfarenhet av att vara såväl apor som positivspelare i radio, TV, film och scen.

Och på tal om scen – på scenen står ett ungt och hungrigt stjärngäng som alla har fina pipor och dessutom kan dansa. I takt.

Eller vad sägs om Emma Klingenberg, Nina Palmgren och Sonia Haga? Och det fagrare könet representeras av bland annat Simon Häger, Kevin Holmström och Dennis Nylund!

Det blir självaste överstelakritspipan André Wickström som tutar i näverluren

“Nåmen du milde, man tackar mjukast”, föreställer vi oss att ni säger, varefter ni överväldigade försiktigt undrar – “inte skall väl ändå någon från manusgänget regissera dessa begåvade skådespelare och sångare”?

“Tackar som frågar”, svarar vi medan vi överseende klappar er på kinden och sticker ner en karamell i er bröstficka,  “visst blir det så!” Det blir självaste överstelakritspipan André Wickström som tutar i näverluren och med myndig men behaglig stämma tålmodigt och pedagogiskt förklarar genom vilken dörr de som skådespelare ska äntra scenen och genom vilken de som bejublade revystjärnor ska gå ut när numret är klart.

“Men inte blir det väl musik fast ni precis sade att det skall sjungas och dansas?, undrar ni. Milt småleende åt er – för vårt finländska folk så typiska – oförmåga att raskt ta till er ny kunskap, svarar vi frejdigt och manligt: “Jo kära vänner, det blir det! Benpipan Klaus Suhonen komponerar nämligen tämligen ny musik som både håller måttet och takten.”

“Men herrejiss, ni har väl ändå ingen som spelar den musiken?”, undrar ni kanske. Vi blir inte irriterade, trots att den bottenlösa okunskap som här blottas inför våra ögon kunde få mången med svagare konstitution att himla med ögonen, sucka uppgivet eller rent av baxna. Tvärtom, vi behåller fattningen och visar inte så lite prov på en avundsvärd förmåga till både stoiskt och uppriktigt renhjärtat överseende med själsliga och intellektuella tillkortakommanden bland den allmoge vårt land välsignats med, när vi leende svarar: “Tack för att du frågade: Visselpipan Kristian Nyman är vår kapellmästare och med sig har han en orkester. Så det skall plinkas, bankas och klinkas så frenetiskt att det understa ruttnar.”

Generat leende, med mössan i hand, skrapandes med foten i gruset svarar ni då antagligen:

“Så … så ni … ni kan liksom rikit lova oss sketcher, dansnummer, musik och skratt?” 

“Prexisamente”, svarar vi i ett plötsligt anfall av underfundighet, varefter vi genast samlar oss och med eftertryck men ändå jovialiskt skrockande proklamerar: “Var som alla andra och kom och njut av Svenska Teaterns revy Fina Pipor. Köp biljett NU!!!”

Och som de goda medborgare ni är gör ni just det.

Tänk vad livet ändå kan vara vackert i republiken Finland en dag som denna.

Fina pipor!


Köp biljetter nu till Fina Pipor – revypperlig underhållning i höst!

Tänj på skrattmusklerna, ring släkt och vänner. Ni är alla välkomna till Svenska Teaterns revy  – det om någonting är fina pipor!