Rosanna Fellman, Johanna Holmström, Månskensbonden, Alfred Backa, Anna-Sofia Nylund

Kärleksmanifestet

Show med finlandssvenska artister på temat kärlek

Fem konstnärer samarbetar i en enastående symfoni med både bredd och djup. Föreställningen heter Kärleksmanifestet och alla relaterar till namnet i sina verk.

Komikern Alfred Backa levererar samtidssatir som bara han kan, estradpoeten Rosanna Fellman deltar med både allvarlig och komisk poesi om brännande ämnen, författaren Johanna Holmström ger prov på en ny form av uppläsningskonst med tillhörande ljudvärld och bildkonstnären Anna-Sofia Nylund visar en visuell performance. Helheten avslutas med finstämd österbottnisk pop av Månskensbonden.

Endast lördag 3.2 på AMOS-scenen.

Spelperiod

3.2.2024

Scen

AMOS-scenen

Längd

2 h inklusive paus

Textning

Ingen textning


Föreställningar och biljetter

Alfred Backa

Alfred Backa är en mångfaldigt prisbelönt komiker och satiriker. Han har underhållit på scener runtom i landet sedan 2010 och på senare år fått en stor följarskara på båda sidor av språkgränsen tack vare sin politiska humor. 

Johanna Holmström

Kärlek.Mani.Fest. I sitt nyskrivna prosapoetiska verk utforskar författaren Johanna Holmström kärlekens olika sidor. Från en hjortfamilj på en äng i Norden till ett arkiv med hjärtslag i Japanska innanhavet leder resan genom olika kärlekslandskap. Låter alla hjärtan verkligen lika?
Text av Johanna Holmström, ljud av Hanna Mikander, video av Oscar Söderström.

Månskensbonden

Kyro älv, Österbottens Mississippi, rinner från Seinäjoki ut i Östersjön genom den lilla byn Kvevlax, strax norr om Vasa. Det var där – i gränslandet mellan landsbygd och stad, finskt och svenskt och religiöst och sekulärt – som Månskensbonden växte upp bland mopeder, bönehus och indiemusik. Månskensbonden sjunger sånger om dessa slitningar, om att försöka balansera på två tektoniska plattor samtidigt som världen skakar och förändras. Det är sånger om svavelosande predikningar, om frigörelse genom musik, om människor som trillar omkull eftersom de fötts in i sprickorna, om medelklasslivets dåliga samvete, om människans ensamhet, om att försöka övervinna ensamheten genom kärlek och gemenskap. Sånger om att ta i från tårna bara för att höras. 

Rosanna Fellman

Rosanna Fellman är estradpoet, författare, översättare och aktivist. Hon debuterade med diktsamlingen Strömsöborna (Förlaget M) år 2019, som mottog Vimmapriset samma år. Hennes andra bok Republikens president – Tasavallan presidentti (Förlaget M, 2022) fick pris från Svenska Litteratursällskapet i Finland år 2023. Fellmans tredje bok utkommer 2024 och är ett autofiktivt verk om hennes hemstad Jakobstad.

Anna-Sofia Nylund

Anna-Sofia Nylund är en bildkonstnär som rör sig mellan dokumentärfilm, live performance och experimentell film. Med sina performanceföreställningar har hon har uppträtt bland annat på Svenska Teatern, Teater Viirus, Pop up Art House och Hangö Teaterträff. Hon har ställt ut på Konsthallen i Helsingfors, galleri Huuto och Museum of New Art in Pärnu. Hon samarbetar ofta med olika konstnärer, skådespelare, koreografer och med en hel drös av kulturfolk i uppsättningen av Kärleksmanifestet.