Presidentti Stubb otti esille vierailunsa Svenska Teaterniin Ruotsin valtiopäivillä pitämässään puheessa

26.4.2024 Uutiset

Presidentti Alexander Stubb näki perheineen Ronja Rövardotter -esityksen Svenska Teaternissa lauantaina 20. huhtikuuta. Kolme päivää myöhemmin presidentti osoitti arvostustaan ruotsalaiselle kulttuurille ja Astrid Lindgrenille valtiovierailullaan Ruotsissa. Valtiopäivien istuntosalissa pitämässään puheenvuorossa hän kertoi vierailustaan​ Svenska Teaternissa.

Presidentti Alexander Stubb antoi kuvata itsensä Suurella näyttämöllä yhdessä Ronja Rövardotterin esiintyjien, Svenska Teaternin hallituksen puheenjohtajan Joakim Åbergin ja teatterin johtajan Joachim Thibblinin kanssa. 

Suomen presidentti Alexander Stubb piti Ruotsin-valtiovierailullaan puheen Ruotsin valtiopäivillä, jossa hän korosti ruotsalaista kulttuuria ja sen merkitystä hänelle henkilökohtaisesti, keskittyen erityisesti Astrid Lindgreniin ja tämän työhön.

– Henkilökohtainen suhteeni Ruotsiin on aina ollut läheinen. Toinen äidinkieleni on ruotsi, tai kuten monet sanovat, muumipeikkoruotsi. Kävin puolet koulutiestäni ruotsiksi.

– Kasvoin Peppi Pitkätossun, Vaahteramäen Eemelin, Veljeni Leijonamielen kanssa. Viime lauantaina näin itse asiassa Ronja Rövardotterin Svenska Teaternissa Helsingissä. Astrid Lindgren on todella ollut läsnä elämässämme, ihan perheenjäsenenä, sanoi presidentti lämpimässä puheessaan Ruotsin valtiopäivillä. Voit katsoa istuntosalin puheen kokonaisuudessaan sivun alalaidasta.

Viime lauantaina näin itse asiassa Ronja Rövardotterin Svenska Teaternissa Helsingissä. Astrid Lindgren on todella ollut läsnä elämässämme, ihan perheenjäsenenä

Presidentti Alexander Stubbin puheesta Ruotsin valtiopäivillä valtiovierailulla 23. toukokuuta.

Muutama päivä ennen valtiovierailua Ruotsiin presidentti vietti aikaa perheensä kanssa katsomalla Ronja Rövardotterin Suurella näyttämöllä. Svenska Teaternin johtaja Joachim Thibblin otti vieraamme vastaan​ ja näki esityksen heidän kanssaan. 

On tärkeää, että presidentti arvostaa kulttuuria

Presidenttiperhe piti Ronja Rövardotterista kovasti. Esityksen jälkeen presidentti halusi myös tulla lavalle tapaamaan näyttelijöitä. Svenska Teatern on Suomen ruotsinkielinen kansallisnäyttämö. Se, että presidentti päättää käydä siellä ja sitten puhua asiasta virallisessa puheessaan valtiovierailun aikana, lämmittää teatterinjohtaja Joachim Thibbliniä erityisesti. Thibblin korostaa kansallisten rajojen yli tapahtuvan kulttuurivaihdon ja yhteistyön tärkeyttä, erityisesti pohjoismaisessa yhteistyössä. Yhteinen pitkä historiamme Ruotsin kanssa jatkuu. 

– Minusta on hienoa, että presidentti Alexander Stubb korosti Astrid Lindgreniä ja tämän merkitystä puheessaan valtiovierailulla Tukholmassa. Olemme tietysti iloisia siitä, että presidentti mainitsi tässä yhteydessä Svenska Teaternin ja Ronja Rövardotterin esityksen, sanoo Joachim Thibblin.

– On ilahduttavaa, että meillä on presidentti, joka arvostaa ja ymmärtää kulttuurin merkityksen yhteiskunnassa, erityisesti näinä aikoina, jolloin kulttuuri on alttiina leikkauksille. 

”Tämä on kuin suomenruotsalaisten Broadway”

Sanomalehti Hufvudstadsbladet huomioi uutissivustollaan presidentin perheen vierailun teatterissa. 

Myöhemmin viikolla presidentin yhteys Astrid Lindgreniin sai paljon huomiota sekä Suomen että Ruotsin valtakunnallisessa mediassa valtiovierailun kautta. 
Hufvudstadsbladet nosti myös tuolloin Svenska Teaternin otsikkoon. 

Hufvudstadsbladetissa oli uutinen siitä, että presidentin perhe katsoi Ronja Rövardotterin. Muutamaa päivää myöhemmin lehti kiinnitti jälleen huomiota vierailuun Alexander Stubbin puheen kautta. Kuva: Leike HBL.fi -sivustolta

• Katso Alexander Stubbin puhe Ruotsin valtiopäivillä. Toisto alkaa kohdasta, jossa presidentti puhuu Svenska Teaternista. Lähde: Riksdagen.se

Alexander Stubb julkaisi teatterivierailulta myös kuvan Instagramissa.

Alexander Stubbin julkaisu Instagramissa. Kuvakaappaus.