Vaihdevuodet ovat aihe, joka koskettaa kaikkia, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Ne vaikuttavat ihmissuhteisiin, työpaikkoihin, kansanterveyteen ja koko yhteiskuntaan. Samalla vaihdevuodet ovat erittäin yksilöllinen kokemus, kuten Svenska Teaternin näyttelijä Anna Hultin on saanut huomata laajan tutkimustyönsä kautta aiheen parissa.
20. lokakuuta 2021 Anna Hultin kantaesitti debyyttinäytelmänsä ÄR DET HETT HÄR? (ONKO TÄÄLLÄ KUUMA?). Näytelmästä tuli valtava menestys, ja sitä on esitetty jo 128 kertaa sekä kierrätetty kahden syyskauden ajan Ruotsissa. Lue haastattelumme näytelmän kirjoittajan ja näyttelijän Anna Hultinin kanssa.
Miksi monologi vaihdevuosista?
Anna Hultin on haastatellut hoitohenkilökuntaa, tutkijoita ja aivan tavallisia naisia kirjoittaessaan monologia Onko täällä kuuma?
Miksi valitsit juuri tämän aiheen, Anna?
– Alla upplever inte klimakteriet på samma sätt. Därför måste vi börja tala högt om det.
– Kaikki eivät koe vaihdevuosia samalla tavalla. Siksi meidän on alettava puhua siitä ääneen.
Lyhyesti sanottuna: koska sain kuumia aaltoja. Ja vaikka en voinut lopettaa puhumasta niistä, tunsin silti olevani hirvittävän yksin. Harvat ikätovereistani puhuivat vaihdevuosioireistaan, ja vielä harvemmilla oli äitejä, jotka olisivat jakaneet omia kokemuksiaan. Toisin kuin kuukautisista, vaihdevuodet ovat edelleen tabu, ja näyttelijänä voin rikkoa tabuja sanomalla ne ääneen yleisön edessä. Näytelmän kirjoittaminen tuntui siksi luonnolliselta valinnalta.
Harjoituksissa Anna sai apua kollegoiltaan André Wickströmiltä ja Nina Hukkiselta.
– He ovat kaksi henkilöä, joiden kanssa työskentelen todella mielelläni. Näytelmä on viihdyttävä, mutta se ei ole komedia. En halua vahvistaa vanhoja ennakkoluuloja ja kliseitä vaihdevuosi-ikäisistä naisista. Nina ja André ovat mestareita löytämään oikean tasapainon huumorin ja vakavuuden välillä.
Mitä olet oivaltanut vaihdevuosista kirjoitusprosessisi aikana?
– Se, mitä biologisesti tapahtuu kehossa, on oikeastaan vähiten kiinnostavaa. Paljon mielenkiintoisempaa on se, mitä ihmiselle tapahtuu yhteiskunnallisella tasolla. Vaihdevuosi-ikäisistä naisista on paljon tietämättömyyttä, vaikka he käyvät läpi prosessia, jota voi monella tapaa verrata murrosikään. Naiset tarvitsisivat enemmän ymmärrystä ja tukea.
Mikä on parasta vaihdevuosissa?
Minulle henkilökohtaisesti parasta on se, etten enää ole hedelmällinen. Ja se rauha, joka laskeutuu myrskyisän siirtymävaiheen jälkeen. Olen käynyt läpi vielä yhden elämänvaiheen, mikä tarkoittaa, että suhtaudun aktiivisemmin omiin elämänvalintoihini.
Miten kuvailisit tätä näytelmää?
Se on vauhdikas, peloton ja ajatuksia herättävä! Ennen kaikkea se katsoo naisia lempeällä katseella.