Frans
Kuurosokea Frans Leijonin (1879–1947) elämästä kertova näytelmä on tarina poikkeuksellisesta resilienssistä ja voitosta vaikeuksien keskellä.
Syntynyt vuonna 1979 Yläneellä, hän menetti pienenä sekä näkö- että kuulonsa isorokon iskettyä. Yhtäkkiä kaikki oli hiljaista ja pimeää, mikä teki jokapäiväisistä askareista kuten kävelemistä, haasteellista. Hän ryömii nelikontin ja tapellen, puri ja varasteli, kunnes kohtasi koulussa opettajan Anna Heikelin, joka avasi hänelle uuden tavan kokea maailma hajujen ja kosketuksen kautta.
Vaikka Fransin elämä muuttui sokeaksi ja kuuroksi, opettajan sitkeys ja kärsivällisyys auttoivat häntä oppimaan viittomakieltä ja kommunikoimaan kosketuksen avulla. Hän kykeni luomaa ainutlaatuisia taitoja käsillään ja muodostamaan omanlaisensa näkökulman maailmaan.
Näytelmä kuvaa elämän kovuutta ja sen kauneutta Fransin silmin – hän näki maailman käsillään ja sormillaan. Se tuo esiin sinnikkään Fransin ylpeyden ja rikkoo ennakkoluuloja kuurosokeita kohtaan.
Se viestii, että kuurosokeus ei ole este kauneuden näkemiselle. Näytelmä painottaa myös, että kognitiiviset taidot eivät ole riippuvaisia kielestä tai kommunikointimenetelmistä. Ohjaaja haluaa avartaa taiteellisia käsityksiä ja korostaa eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluvien elämäarvoja, tuoden esiin Frans Leijonin ainutlaatuisin tarinan voiman ja rohkeuden.
Frans on Riksteatern Crean ja Teatteri Totin yhteistuotanto.
Ensi-ilta Svenska Teaternissa 5.4.
Ohjelmistossa
5.4.2024 – 6.4.2024
Näyttämö
AMOS-näyttämö
Kesto
70 min, ei väliaikaa
Tekstitys
Suomi, ruotsi
Esitykset ja liput
Näyttämöllä
Aki Pirkola
Mette Marqvardsen
Taiteellinen työryhmä
Kiitos
Anita Hellöre
Jakobstad dövas förenings r.f.
Suomen Kuurosokeat ry
Risto Hoikkanen
Heli Rupponen
Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.