Kun eduskuntataloon kohdistuu kyberhyökkäys, neljä poliitikkoa joutuu mahdottoman valinnan eteen – ja yleisö saa päättää lopputuloksen. Under attack on Lidia Bäckin ohjaama uraauurtava ja vuorovaikutteinen esitys, jossa nuoret saavat pohtia aikamme suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä teatterin ja tekniikan ainutlaatuisen yhdistelmän avulla. Ensi-ilta 25.2. Svenska Teaternissa.
Veera Tyhtilän kirjoittama Under attack kertoo yhteiskunnasta, jossa koko tulevaisuus on pelissä. Neljän poliitikon on löydettävä tie eteenpäin kansakuntaa koskettavassa kriisissä, jossa heidän päätöksensä vaikuttavat koko maahan. Esityksessä yleisö saa vaikuttaa tapahtumiin vuorovaikutteisen tekniikan avulla. Äänestämällä erilaisista ratkaisuista yleisö vaikuttaa paitsi hahmojen päätöksiin, myös näytelmän loppuratkaisuun. Tämä tekee jokaisesta esityksestä ainutlaatuisen.
– Näen tämän mahdollisuutena nuorille pohtia vaikeita valintoja, joita yhteiskuntamme päätöksentekijät joutuvat pakostakin tekemään tiukoissa tilanteissa. Toivon esityksen innostavan pohtimaan, miten monimutkaista päätöksenteko kriisitilanteissa voi olla ja että nuoret tuntisivat, että heidän äänillään on merkitystä. Under attack tarjoaa heille mahdollisuuden kokea, miten heidän valintansa voi vaikuttaa loppputulokseen vakavassa tilanteessa, sanoo ohjaaja Lidia Bäck.
Inspiroitunut pelimaailman dramaturgiasta
Käsikirjoitus on saanut innoitusta pelimaailman dramaturgiasta. Tämän vuoksi näyttelijöiden ja yleisön keskinäinen yhteispeli on keskeinen näkökohta koko tuotannossa. Bäckille on innostavaa saada yleisö osallistumaan aktiivisesti tarinaan ja haastaa näin perinteistä näyttämön ja katsomon välistä rajaa.
Yleisöstä tulee aktiivinen osa tarinaa
– Vuorovaikutteisten äänestysten myötä yleisö saa mahdollisuuden vaikuttaa aktiivisesti tapahtumien kulkuun. Tämä herättää mukana olijoiden mielissä vastuun ja osallistumisen tunteen. Niiden, jotka eivät ehkä tunne oloaan luontevaksi vuorovaikutteisen teatterin suhteen, voi olla hyvä tietää, että äänestykset tapahtuvat anonyymisti ja että yleisöstä kukaan ei osallistu varsinaiseen näyttelemiseen, sanoo Bäck.
Teatterinjohtaja Joachim Thibblin on innostunut esityksestä ja kuvaa sitä ajankohtaiseksi näytelmäksi aikakautemme kannalta.
– Under attack käsittelee nykyhetken jännittynyttä tilannetta. Tulevaisuus tuntuu epävarmalta ja uhkaavalta ja näemme yhä enemmän huolestuttavia merkkejä polarisoitumisesta ja ääri-ilmiöistä sekä Suomessa että muualla maailmassa. Näytelmä ei kuitenkaan maalaile kauhukuvia. Se nostaa esille yhteistyön, myötäelämisen ja kuuntelemisen merkityksen. Ilman näitä peli on menetetty, sanoo Thibblin.
Uusi tapa käydä dialogia oppilaiden kanssa politiikasta, etiikasta ja yhteiskunnan turvallisuudesta
Esityksen kohderyhmä on yläkouluikäiset sekä toisen asteen opiskelijat ryhmässä. Se tarjoaa alustan tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä koskevalle keskustelulle ja pohdinnalle. Lisäksi se edustaa kouluille työkalua, jonka avulla voidaan käydä osallistavia keskusteluita politiikasta, etiikasta ja yleisestä turvallisuudesta uudella ja vuorovaikutteisella tavalla.
Ensi ilta 25.2.2025 Svenska Teaternissa
Under attack ohjelmistossa 25.2. – 9.4
Miten tehdään oikea päätös, kun koko kansakunnan tulevaisuus on vaakalaudalla? Kun eduskunta joutuu kyberhyökkäyksen kohteeksi, neljä poliitikkoa joutuu mahdottoman tehtävän eteen. Valtion tulevaisuus on pelastettava – mutta millä hinnalla? Yleisö päättää!
Yleisö tekee yhteistyötä poliitikkojen kanssa, vaikuttamalla tarinan kulkuun interaktiivisten äänestysten kautta. Yleisön vaikuttamia poliitikkojen on valittava neljästä vaihtoehdosta löytääkseen ratkaisun tilanteeseen.
Under attack, Veera Tyhtilän käsikirjoittama ja Lidia Bäckin ohjaama jännittävä esitys, tarjoaa nuorille mahdollisuuden pohtia tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pelimaailman dramaturgiasta inspiraationsa saanut näytelmä yhdistää teatterin ja interaktiivisen teknologian, ja tutkii yhteiskunnan turvallisuuteen, etiikkaan ja puoluerajojen ylittävään yhteistyöhön liittyviä teemoja. Esitys kuvaa nykypäivän poliittista ilmapiiriä tavalla, joka sekä vangitsee että haastaa katsojan.
Esityksen kohderyhmä on yläkouluikäiset sekä toisen asteen opiskelijat ryhmässä ja tarjoaa alustan keskusteluille ja pohdinnoille tärkeistä yhteiskunnallisista kysymyksistä. Se on myös työkalu kouluille tuoda politiikkaan, etiikkaan ja yhteiskunnan turvallisuuteen liittyviä keskusteluja mukaan uudella ja vuorovaikutteisella tavalla