Landet måste räddas, men till vilket pris?

4.10.2024 Nyheter

När Riksdagshuset drabbas av en cyberattack ställs fyra politiker inför omöjliga val – och publiken får avgöra utgången. Under attack är en nyskapande och interaktiv föreställning regisserad av Lidia Bäck, där ungdomar får reflektera över vår tids stora samhällsfrågor genom en unik kombination av teater och teknik. Premiär på Svenska Teatern 25.2.2025.

Fyra skådespelare klädda i liknande beige kläder tittar oroligt mot åskådaren. I bakgrunden, som är färgad från vänster i gult, orange, blått och lila, man ser en liten del av riksdagen.
Mikael Andersson, Sophia Heikkilä, Niklas Åkerfelt och Sonia Haga spelar Under attack.

Under attack, skriven av Veera Tyhtilä, utspelar sig i ett samhälle där framtiden står på spel. Fyra politiker måste navigera genom en nationell kris där deras beslut påverkar hela landet. I föreställningen får publiken styra handlingen genom interaktiv teknik. Genom att rösta på olika lösningar påverkar de inte bara karaktärernas beslut utan också pjäsens utgång, vilket gör varje föreställning unik.

Jag ser det som en möjlighet för unga att reflektera över de svåra val som samhällets ledare tvingas göra i pressade situationer. Jag hoppas att föreställningen inspirerar till eftertanke kring hur komplicerat det kan vara att fatta beslut i krissituationer och att ungdomarna känner att deras röster har betydelse. Under attack ger dem en chans att uppleva hur deras val kan påverka utgången av en allvarlig situation, säger regissör Lidia Bäck.

inspirerad av spelvärldens dramaturgi


Manuset har inspirerats av spelvärldens dramaturgi, och samspelet mellan skådespelare och publiken är därför en central aspekt av produktionen. För Bäck är det spännande att göra publiken till en aktiv del av berättelsen och utmana den traditionella gränsen mellan scen och salong.

Regissör Lidia Bäck. Foto: Daria Gatska

Publiken blir till en aktiv del av berättelsen

– Genom interaktiva omröstningar får publiken möjlighet att aktivt påverka händelseförloppet, vilket skapar en känsla av ansvar och engagemang hos de som deltar. För dem som kanske inte känner sig bekväma med interaktiv teater kan det vara bra att veta att omröstningarna sker anonymt och att ingen från publiken ska delta i själva dramat, säger Bäck.

Teaterchef Joachim Thibblin är entusiastisk över föreställningen och beskriver den som ett angeläget drama för vår tid.

Under attack sätter fingret på samtidens spända läge. Framtiden känns osäker och hotfull, och vi ser allt fler oroväckande tecken på polarisering och extremism, både i Finland och internationellt. Men pjäsen är inte dystopisk. Den lyfter fram vikten av samarbete, inlevelseförmåga och lyssnande – utan dessa är spelet förlorat, säger Thibblin.

Teaterchef Joachim Thibblin.

Ett nytt sätt att föra dialog med elever om politik, etik och samhällssäkerhet

Under attack ​​​​​​​riktar sig särskilt till elever i grupp från åk 8 till andra stadiet och erbjuder en plattform för diskussion och eftertanke kring viktiga samhällsfrågor. Det är också ett verktyg för skolor att föra in engagerande samtal om politik, etik och samhällssäkerhet på ett nytt och interaktivt sätt.

Premiären av Under attack äger rum 25 februari 2025 på Svenska Teaterns NICKEN-scen.

Fyra skådespelare klädda i liknande beige kläder tittar oroligt mot åskådaren. I bakgrunden, som är färgad från vänster i gult, orange, blått och lila, man ser en liten del av riksdagen.

Under attack spelas 25.2 – 9.4

Hur fattar man rätt beslut när hela nationens framtid står på spel?  När Riksdagshuset drabbas av en cyberattack ställs fyra politiker inför en omöjlig uppgift. Landet måste räddas – men till vilket pris?  Publiken får bestämma! 

I samarbete med publiken, som via interaktiva omröstningar påverkar handlingens gång, måste politikerna välja mellan fyra olika alternativ för att hitta en lösning på situationen. 

Under attack, skriven av Veera Tyhtilä i regi av Lidia Bäck, är en spännande föreställning där ungdomar får reflektera över viktiga samhällsfrågor. Inspirerad av spelvärldens dramaturgi kombinerar pjäsen teater med interaktiv teknik, och utforskar teman såsom samhällssäkerhet, etik och samarbete över partigränserna. Föreställningen skildrar dagens politiska klimat på ett sätt som både engagerar och utmanar.  

Under attack riktar sig särskilt till elever i grupp från åk 8 till andra stadiet och erbjuder en plattform för diskussion och eftertanke kring viktiga samhällsfrågor. Det är också ett verktyg för skolor att föra in engagerande samtal om politik, etik och samhällssäkerhet på ett nytt och interaktivt sätt.