Ohita valikko
Ohjelmalehti
En ung man i svart ärmlös topp stirrar rakt framåt

Hamlet

Klassikkojen klassikko

Ohjaajan sanat

Tervetuloa Hamletiin, joka on yksi William Shakespearen rakastetuimmista ja tulkituimmista teoksista.

Perinne velvoittaa, mutta antaa samalla vapauksia tulkita teosta edelleen. Ikuinen muuntelu, uudelleentulkinta ja teoksen jatkuva uudelleenlöytäminen ovatkin muodostuneet jo perinteeksi.

Tragedia on kiehtonut minua siitä lähtien, kun luin sen ensi kertaa. Nuori prinssi Hamlet on valinnan edessä: kostaako isän murha hänen haamunsa kehotuksesta vai pysyä passiivisena ja hyväksyä petoksen ja epäoikeudenmukaisuuden seuraukset. Kyseessä on kertomus, jossa moraalisiin kysymyksiin ei ole yksinkertaisia vastauksia, ja olen usein huomannut miettiväni juuri sitä, kuinka ne edelleen ovat merkityksellisiä ajassamme.


Kun kuulen tunnetun monologin ”Ollako vai eikö olla”, tunnen ihmisyyden haavoittuvuuden syvästi. Tunnen Hamletin kantaman eksistentiaalisen tuskan, ikuisen kysymyksen siitä, minkälaista on elää ja toimia tai ei. Kyseessä on näytelmä, joka iästään huolimatta onnistuu muistuttamaan minua yhteisistä ihmisyyden ongelmistamme. Mitä teemme, kun kohtaamme moraalisia ristiriitoja? Kuinka pitkälle olemme valmiita menemään saavuttaaksemme oikeudenmukaisuutta, suojellaksemme läheisiämme?  


Se mikä tekee Hamletista erityisen itselleni ei ole vain sen suurelliset teemat, vaan myös pienet, intiimit hetket – Hamletin suhde äitiinsä, hänen epätoivoinen rakkaus Ofeliaan ja epävarmuus sitä maailmaa kohtaan, jossa elää. Nämä henkilökohtaiset hetket syventävät näytelmän suuria kysymyksiä ja tekevät siitä matkan paitsi poliittiseen tragediaan, myös ihmissielun pimeimpiin salaisuuksiin.


Tervetuloa Hamletiin – esitykseen, joka kuten elämä itsessään tarjoaa kaikkea, karvaasta surusta hetkittäisiin oivalluksiin, ja herättää aina jotakin uutta ajateltavaa.

Dritëro Kasapi
Ohjaaja

Taiteellinen työryhmä
Dritëro Kasapi  image

Dritëro Kasapi

Ohjaaja

Dritëro Kasapi

Dritëro Kasapi on Makedonian Faculty of Dramatic Artsista valmistunut ohjaaja. Hänellä on 20 vuoden kokemus ohjaajana ja hän on toteuttanut 40 tuotantoa Ruotsissa ja Euroopassa. Vuodesta 2018 hän on myös toiminut teatterinjohtajana ja taiteellisena johtajana Riksteaternissa Ruotsissa.

Annika Bromberg  image

Annika Bromberg

Lavastus ja pukusuunnittelu

Annika Bromberg

Tulkinnassamme Shakespearen sanoista tulee megafoni, joka kaikuu ajan käytävien läpi. Suuret tunteet, silloin ja nyt, ovat syvällä sieluissamme. Teatterilava näyttelijöineen, lavastuksineen, pukuineen, valoineen ja äänineen toimii sanansaattajana ja nostaa ikuisia teemoja rakkaudesta ja vihasta, rohkeudesta saada äänensä kuuluviin maailmassa, jossa valeuutisia ei enää pysty erottamaan totuudesta. Keneen voimme luottaa?


Annika Bromberg on kokenut freelancelavastaja ja pukusuunnittelija. Hän on työskennellyt lavastajana Folkteatern Gävleborgissa vuodesta 2021.

Tommi Saviranta  image

Tommi Saviranta

Valosuunnittelu

Tommi Saviranta

Tunnen oloni otetuksi päästessäni toteuttamaan ensimmäisen puheteatterisuunnitteluni klassikoiden klassikkoon, Hamletiin, historiaa huokuvaan Svenska Teaternin suurelle näyttämölle. Hamlet oli myös ensimmäinen valo-operoimani puheteatteriteos. Se toteutettiin vuonna 2012. Nyt, 12 vuotta myöhemmin, sain vihdoin mahdollisuuden valaista Hamletin, omalla tyylilläni ja olen siitä erittäin innoissani.

 

Helsinkiläinen freelance valosuunnittelija. Valot, niiden suunnittelu ja ohjelmointi on intohimoni. Toimin pääsääntöisesti valaistusoperaattorina Suomen kansallisoopperalla ja -baletilla, mutta teen paljon kaikkea valoihin liittyvää työtä aina tilaisuuden tullen. Teatterin lisäksi olen kerännyt kokemusta sirkusproduktioiden, televisiotuotantojen, livemusiikin sekä erilaisten tapahtumien valaisusta.

Hanna Mikander  image

Hanna Mikander

Äänisuunnittelu

Hanna Mikander

Hamletissa nuoremman ja vanhemman sukupolven välinen suhde resonoi minuun vahvasti ja sivuaa kysymyksiä, joiden kanssa nykynuoret kamppailevat. Sekä Hamlet että Ofelia tuntevat tulleensa vanhempiensa pettämiksi. Heidän elämänkokemuksellaan ja viisaudellaan heidän tulisi olla nuorten esikuvia, mutta sen sijaan he toimivatkin itsekkäästi ja manipuloivasti. Hamlet ei myöskään voi luottaa edes parhaisiin ystäviinsä vaan huomaa, että heidänkin ajatusmaailmansa eroavat.

Eli mitä tapahtuu, kun läheiset pettävät ja tulevaisuus tuntuu toivottomalta? Ihminen menettää otteensa elämästä. Hamletin ja Ofelian tapauksessa sillä on kohtalokkaat seuraamukset.

 

Olen työskennellyt äänisuunnittelijana Svenska Teaternissa 16 vuoden ajan ja vieraillut mm. Tukholman kaupunginteatterissa, Åbo Svenska Teaterissa, Lilla Teaternissa ja Viiruksessa. Äänisuunnittelijan työn lisäksi sävellän, sovitan ja teen musiikkituotantoja esityksiin.

Tiitta Stoor  image

Tiitta Stoor

Maskeeraussuunnittelu

Tiitta Stoor

Olen iloinen, että saan olla maskeeraussuunnittelijana mukana tässä työryhmässä, tekemässä tätä maailmanlaajuisesti tunnettua klassikkoteosta. Hamlet mukautuu jokaiseen aikakauteen ja näyttää ihmisen herkimmillään, raadollisimmillaan, kostonhaluisena ja kykeneväisenä äärimmäisiin tekoihin. 

 

Aloitin teatterialalla 30 vuotta sitten. Aluksi työskentelin Suomen Kansallisoopperassa, vuodesta 2008 toimin freelancerina elokuvatuotannoissa, musiikkiteatterissa, tv-tuotannoissa ja  Svenska Teatern’ssa. Vuodesta 2015 olen toiminut täällä Svenska Teatern’ssa vakituisena maskeeraaja-kampaajana(EAT). Nykyään toimin myös maskeeraussuunnittelijana ja maskeerausosaston työnjohtajana.
Näyttelijät
Sonia Haga image

Sonia Haga

Ofelia

Sonia Haga image

Sonia Haga

Ofelia on Laertesin sisko ja Poloniuksen tytär


Millainen on roolihahmosi?

Lujatahtoinen nuori taistelija

Jesper Fransson image

Jesper Fransson

Hamlet

Jesper Fransson image

Jesper Fransson

 

Millainen on roolihahmosi?
Hamlet, Tanskan prinssi, suree hiljattain edesmennyttä isäänsä. Hän tuntee äitinsä pettäneen hänet, koska tämä ei sure vaan jatkaa elämäänsä ja on kaiken lisäksi mennyt uudelleen naimisiin, eikä kenen tahansa, vaan lankonsa kanssa.

 

Patrick Henriksen image

Patrick Henriksen

Rosencrantz

Patrick Henriksen image

Patrick Henriksen

Rosencrantz on Hamletin lapsuudenystävä.

 

Millainen on roolihahmosi?

Rosencrantz yrittää miellyttää kaikkia, mutta ajaa itsensä nurkkaan. Hän haluaa olla kaikkien puolella, mutta ainoastaan Gyldenstern on hänen puolellaan. Pohjimmiltaan hänestä kaikki oli ennen paremmin.

 

Dennis Nylund image

Dennis Nylund

Laertes, Guildenstern

Dennis Nylund image

Dennis Nylund

Gyldenstern on Hamletin lapsuudenystävä. Laertes on Ofelian veli ja Poloniuksen poika.

 

Millainen on roolihahmosi? 

Laertes. Suuri mies, jolla on suuri sydän, mutta vieläkin suuremmat vastoinkäymiset.

 

 

Sophia Heikkilä image

Sophia Heikkilä

Kuningatar Gertrud

Sophia Heikkilä image

Sophia Heikkilä

Kuningatar Gertrud on Hamletin äiti

 

Millainen on roolihahmosi? 

Tanskan Gertrud on näennäisesti kunnianhimoinen ja tunteeton kuningatar, mutta ajaako häntä puhdas itsekkyys vai ehdoton rakkaus poikaansa Hamletiin, siinä pulma…

Mikael Andersson image

Mikael Andersson

Polonius

Mikael Andersson image

Mikael Andersson

Kuningas Claudiuksen neuvonantaja ja Ofelian ja Laertesin isä.


Millainen on roolihahmosi?

Poliittinen peluri. Lavertelevuudestaan huolimatta hän on viekas ja ovela. Hän haluaa pitää perheensä kasassa ja taistella heidän eloonjäämisestään. Mutta myös säilyttää valtansa valtakunnassa.

 

Mitja Sirén image

Mitja Sirén

Skådespelaren, Osric

Mitja Sirén image

Mitja Sirén

 

Millainen on roolihahmosi? 

Näyttelijä pitää itseään parhaana näyttelijänä, mestarina välittämään tunteita riippumatta näytelmän lajista.

Toiminnallaan hän haastaa Hamletin ajatuksia teoista ja sisäisistä tunteista.

  

Niklas Åkerfelt image

Niklas Åkerfelt

Claudius, Vålnaden

Niklas Åkerfelt image

Niklas Åkerfelt


Millainen on roolihahmosi?

Claudius on vastakruunattu kuningas, joka on juopunut vallasta ja loistosta.

Hän nauttii uudesta elämästään, jota on siihen asti elänyt veljensä, vanhan kuninkaan, varjossa. Mutta jokin kalvaa häntä, kauhu, vainoharhaisuus, syyllisyys…
Rooli on sekä kiitollinen että haastava näyttelijälle, kun saa tutkia niin laajaa ilmaisujen kirjoa.

Hamlet

Minulle teatteri merkitsee jotain maagista

Rakastan sitä tunnetta, kun saavun teatteriin. Jo teatterissa oleminen ja tunnelman hengittäminen on erityistä. En tiedä, mitä uskovaiset tuntevat uskonnollisissa rakennuksissaan, mutta oletan, että se on vastaava tunne, minkä itse koen teatterissa. Tätä kirjoittaessa meillä on juuri ollut ensimmäiset Hamletin harjoitukset näyttämöllä. Tähän asti olemme harjoitelleet harjoittelusalissa. Seisoessani näyttämöllä ja nähtyäni lavastuksen paikan päällä ensimmäistä kertaa käsitän, että tämä todellakin tapahtuu. Tästä tulee oikeasti esitys! 

Ajatella, että saan teatterin ystävänä olla mukana tässä näytelmässä, tässä teatterissa. 

Saan esittää Hamletia samannimisessä näytelmässä. Olen erittäin tietoinen siitä, kuinka harvoille tällainen tilaisuus suodaan.   

Vaikka tämä on työmielessä ylivoimaisesti vaikeinta ja raskainta, mitä olen lyhyen ammattinäyttelijän urani aikanani tehnyt, se on myös ollut hauskinta. Ehkä ei aina ”haha”-tyyppistä hauskaa, tai ei ainakaan näyttämöllä, mutta sen ulkopuolella on naurettu useammatkin naurut. Juuri sen vuoksi olen pystynyt käsittämään, tuntemaan ja nauttimaan tästä etuoikeudesta, minkä olen saanut. Minulla on ihania työkavereita. Ei vain kanssanäyttelijät ja ohjaaja, vaan kaikki muutkin maskeeraajasta pukijoihin, näyttämötyöntekijöihin, tarpeistonhoitajiin, taiteellisiin suunnittelijoihin jne. Jos he eivät olisi olleet niin avuliaita ja ystävällisiä, en olisi pystynyt yhtä helposti nauttimaan projektista. 

Eli… millaista on saada esittää Hamletia samannimisessä näytelmässä? Kaiken kaikkiaan työ on samaa kuin minkä tahansa muun roolin tekeminen. Teksti on opeteltava ja eri tahdot, tekstitykset, lavastukset ja oikea sävy on testattava läpi. Joinain päivinä vaelletaan pimeässä, toisina nähdään valoa tunnelissa. Se on raskasta, vaikeaa, stressaavaa ja haastavaa. Freelancenäyttelijänä tunnen jatkuvaa huolta mahdollisesta tulevasta työttömyydestä (varsinkin näinä aikoina vallitsevan hallituksen ja leikkausten keskellä), ja vaikken koskaan enää saisi yhtäkään roolia, voin ainakin muistella aina tätä, kuinka tosiaankin sain näytellä Hamletia. Tässä teatterissa. Näiden kollegoiden kanssa. 


Lyhyesti sanottuna; 

harvoille suotu kunnia, josta olen erittäin kiitollinen.  


Jesper Fransson,

Näyttelijä, joka esittää Hamletia

Galleria

Tekijät

Hamlet esitettiin Svenska Teaternissa 60 vuotta sitten

Hamlet sai viimeksi ensi-iltansa Svenska Teaternissa 24. huhtikuuta 1964 (Shakespearen 400-vuotispäivänä) Carl-Axel Heiknertin ohjauksessa. Hamletia näytteli Kurt Ingvall ja Ofeliaa Gunvor Sandkvist.

Galleria

animaatio
henkilökunta

Svenska Teaternin henkilökunta