alt=""

Frågor och svar 

Hur lång är föreställningen? Får jag fotografera skådespelarna? Hur ska jag klä mig? 


Vi vet att den bästa teaterupplevelsen inte enbart innebär en bra föreställning, lika viktigt är det att allt runt omkring lyckas. På denna sida svarar vi på de frågor vi oftast får - ifall du ändå inte hittar svaret på just din fråga, tveka inte att vara i kontakt med oss.

Föreställningslängd?

Föreställningnarnas längd varierar beroende på produktion. Vi spelar sällan föreställningar som är kortare än 30 minuter, och nästan aldrig epos som är längre än fyra timmar. Föreställningens slutliga längd bekräftas under premiärveckan, innan det kan vi endast ge en uppskattning. Du hittar alltid den uppdaterade informationen på föreställningens repertoarsida. 

Är det paus, vad kan jag göra då? 

De flesta av våra föreställningar har paus, men vi har också föreställningar utan paus. På föreställningens repertoarsida hittar du alltid information om ifrågavarande föreställning har paus eller inte. Under pausen kan du t.ex. bekanta dig med en av de vackraste toaletterna i Helsingfors, beställa något gått att äta och dricka i cafét eller ta en selfie. Ifall du publicerar bilder, tagga oss gärna med @svenskateatern, #svenskateatern. 

Vilken tid ska jag komma till teatern? 

Anländ i god tid.  Dörrarna till salongen öppnas ca 10 minuter innan föreställningen börjar, detta märker du då det ringer i högtalarna. Efter första ringningen hör du samma ljud ännu två gånger innan dörrarna till salongen stängs. Försenade kunder släpps inte in i salongen, eftersom det stör både skådespelarna och publiken. Men efter pausen får du komma in i salongen. Hann du inte gå på toaletten? Ingen fara, du kan alltid smyga ut.

Får jag använda min telefon under föreställningen? 

Det är förbjudet att fotografera eller filma föreställningen av upphovsrättsliga skäl. Men du får gärna fotografera vår vackra salong! Lade du märke till personer i salongen som använde sin telefon under föreställningen? De utnyttjade sannolikt vår kostnadsfria textningsservice. Vi textar alla föreställningar till svenska och finska. Läs mera under fliken Textning.

Jag sitter i rullstol, kan jag ändå gå på teater hos er? 

Självklart! Mera information hittar du under fliken Tillgänglighet, du kan ringa försäljningen så hjälper vi till med bokningen. Under Tillgänglihet hittar du också information om t.ex. induktionsslinga och följeslagares förmåner. 

Kostar garderoben och var får jag tag på programblad? 

Garderoben är kostnadsfri men det finns möjlighet att lämna en frivillig summa till personalen. Programblad kan köpas i biljettkassan och direkt av publikvärdarna. AMOS-scenens programblad är gratis. 

Hur ska jag klä mig? 

Huvudsaken är att du klär dig, stilen väljer du själv. Många väljer att klä upp sig inför sitt besök, men lika vanligt är det att komma i jeans och sneakers. Undvik dock att använda starka dofter, det kan finnas luktkänsliga bland publiken. Du är välkommen som du är!

Får jag ta in mellanmål/snacks i salongen? 

Det är tyvärr förbjudet att ta in mat i salongen. Eventuellt prassel stör skådespelarna och de andra i publiken. Pastiller eller annat som inte märks kan du äta vid behov. Till AMOS-scenen får du ta in vin som du köpt från caféet, i plastglas!

Får jag delta i föreställningen?

I vanliga fall behöver du inte delta. Personen som sitter bredvid dig kanske stör sig på eller blir obekväm av allsång. Men ifall skådespelarna ber om ditt deltagande får du gärna ställa upp. Ifall det sitter andra bakom dig föredrar vi att du inte ställer dig upp och dansar, då skymmer du deras sikt till scenen. Under tackningarna kan du givetvis ställa dig och stå och ropa “bravo!”, ifall det känns som så. Skådespelarna uppskattar också mellanaplåder, så var inte skygg med att visa din uppskattning.

Teaterbiljetter är så dyra! 

Många känner inte till hur många personer som jobbar på teatern utöver skådespelarna. Under en föreställning på Stora scenen är ca  50 personer på jobb. Scenpersonalen övervakar att allt går tryggt till på scenen och i salongen, den tekiska personalen ansvarar bland annat över ljus och ljud. Påklädare och sminkörer gör sin magi och publikvärarna samt biljettförsäljarna tar hand om dig under kvällen.
Innan premiären har bland annat regissören, scenografen, kläddesignern och pjäsförfattarna gjort sitt.

Vi gör vårt bästa för att kunna erbjuda biljetter i olika priskategorier, så att biljettpriset inte ska vara ett hinder. Som studerande kan du se pjäser för ynka 10€! 

Respons, kommentarer och åsikter 

Utan publik finns ingen teater! Du kan ge oss repons via blanketten här. Vi läser all respons och svarar dig personligen ifall du lämnar in dina kontaktuppgifter. 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close