Porträttavtäckning av Svenska Teaterns pensionerade skådespelare Göran Schauman

20.12.2021 kl. 15:51
Svenska Teatern och Artistföreningen har avtäckt ett porträtt av skådespelaren Göran Schauman.
Porträttet är målat konstnären Hjalmar Hagelstam.
Det var en mycket glad och tagen Göran Schauman som fick ta del av ceremonin.
På grund av pandemiläget skedde avtäckningen i publikfoajén inför en mindre publik. På plats var teaterchef Joachim Thibblin, representanter ur Svenska Teaterns ensemble samt nära släkt och vänner.

 

- Jag är mycket glad att ni har velat låta måla detta porträtt av mig och jag är faktiskt väldigt tacksam, sa Göran Schauman om porträttet som hängdes upp vid logerna på första balkongen på höger sida.

Men hur ser porträttet ut? Göran Schauman har som ofta även denna gång några underhållande anekdoter att berätta. Titta på vår video.

Porträttet är målat i år av konstnär: Hjalmar Hagelstam (f.2001) hemma hos skådespelaren Riko Eklundh, där Göran Schauman som idag är pensionär själv satt modell.

- Jag har aldrig i mitt liv suttit modell förut, så det var mycket spännande att se hur Hjalmar trollade fram mig på den vita duken, säger Schauman till den unga konstnären.


Skådespelaren Göran Schauman är född 29.8 1940 i Helsingfors.

Han studerade vid Svenska Teaterns Elevskola 1958–60 och var från 1960 fram till sin pensionering 2008 engagerad vid Svenska Teatern förutom 1970–72 då han gästade Åbo Svenska Teater.

Under sina 48 aktiva år vid teatern kreerade han en ovanligt bred skala roller i klassiker, komedier och musikaler. Han erhöll Pro Finlandia medaljen 1992 och valdes till hedersmedlem i Finlands Svenska Skådespelarförbund år 2020.

Göran Schauman är son till skådespelaren och teaterchefen Runar Schauman (1908–1977).

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close