Tobias Zilliacus tillbaka på Svenska Teatern i Ett drömspel

23.11.2021 kl. 19:03
August Strindbergs Ett drömspel i regi av Carl Knif blev en dundersuccé då den hade premiär tidigare i höst. Samtliga föreställningar i den första spelperioden blev snabbt utsålda. Inför spelperioden som börjar den 25 november kommer Tobias Zilliacus med i ensemblen. Vi kände Zilliacus på pulsen inför hans premiär av Ett drömspel. Köp biljetter till Ett drömspel nu innan de tar slut. Vi spelar 11 föreställningar fram till den 30 december.

FEM FRÅGOR TILL TOBIAS ZILLIACUS
 

Välkommen tillbaka till Svenska Teatern, Tobias. 

- Tack, tack. Jo, det var ett tag sen sist. Det skall bli roligt. 

Vilket är ditt starkaste minne av Svenska Teatern?

- Som åskådare kanske Lars Noréns Bobby Fisher bor i Pasadena  på Mini-scenen i början av 90-talet. En av de första föreställningar jag såg som verkligen ruskade om mig.

Som skådespelare vill jag lyfta upp Svenska Teaterns uppsättning av Ingmar Bergmans Fanny och Alexander år 2010 i regi av Maria Lundström (bilden). Det var en otroligt stämningsfull föreställning som borde ha spelats mycket längre!

Nu är du med i Ett drömspel. Hur känns det att repetera in en roll i en föreställning som redan var klar för de andra skådespelarna?

- Med såpass kort startsträcka är det bra att de andra redan kan banan. Men det är klart att det också blir annorlunda för de andra då det kommer in en ny medlem i ensemblen. 

Hur är det att jobba med Carl Knif som regissör?

- Bra. Det känns skönt att jobba så starkt utgående från hans formspråk. Calle är lyhörd och dessutom en snäll människa. Och snällhet finns det ju inte för mycket av i världen. 

Dansteater, det är inte vad man först förknippar skådespelaren Tobias Zilliacus med. 

- Nä, kanske inte. Men jag har alltid varit öppen för nya utmaningar och försöker hålla lyran mångsträngad. 

Finns det nåt med Strindberg eller just den här pjäsen du vill lyfta fram?

- Det poetiska i såväl ord som rörelse. Strindbergs förmåga att skriva och beskriva människan. Den strikta formen i drömmens öppna dramaturgi. Strindberg är fin men behöver sin tolkare. Calle har en tillräckligt stark egen vision och här blir 1+1 mycket mer än 2. 


LÄS MER OM ETT DRÖMSPERL - KÖP BILJETTER

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close