H.M. Konungen Carl XVI Gustaf hedrar teaterchef Joachim Thibblin med Kungliga Nordstjärneorden

26.10.2021 kl. 17:19
H.M. Konungen Carl XVI Gustaf har utnämnt teaterchef Joachim Thibblin till Riddare av första klassen av Kungliga Nordstjärneorden. Thibblin får utmärkelsen för sina insatser för att främja de kulturella förbindelserna mellan Finland och Sverige.Joachim Thibblin är i dag teaterchef vid Svenska Teatern i Helsingfors, nationalscenen på svenska i Finland. Thibblin arbetar fortlöpande för ett omfattande kulturutbyte mellan Sverige och Finland. Han har också arbetat för en kontinuerlig svensk turnéverksamhet i det finskspråkiga Finland samt fått finska pjäser att turnera i Sverige.

Thibblin har varit en drivande kraft som främjat det svenska teaterlivet i Finland genom att bl.a. sätta upp ett flertal svenska pjäser i Finland och engagerat otaliga svenska scenkonstnärer.

- Teaterchef Joachim Thibblin har gjort ett fantastiskt arbete med scenkonsten på svenska i Finland. Han har även i många års tid varit en av de bärande krafterna i Finland när det gäller teatersamarbetet, och teaterutbytet våra länder emellan, säger Nicola Clase, Sveriges ambassadör till Finland.

Teaterchef Joachim Thibblin är glad över det erkännande som utmärkelsen innebär.

- Jag är djupt tacksam att H.M Konungen genom denna personliga utmärkelse vill synliggöra mitt mångåriga arbete för ökat samarbete och stärkt teaterutbyte våra länder emellan, säger Thibblin.

Joachim Thibblin är född i Esbo år 1975. Han är sedan 2017 teaterchef på Svenska Teatern i Helsingfors. Thibblin var teaterchef vid Esbo stadsteater 2014–2017. Dessförinnan ledde han Åbo Svenska Teater från 2006 till 2013. Under sin karriär har Thibblin arbetat både nationellt och internationellt. Han har långt över 100 premiärer och gästspel bakom sig. Thibblin har ett flertal förtroendeuppdrag inom teaterbranschen, bl.a. som ordförande för Finlands teaterchefsförbund.Nordstjärneorden instiftades 1748 och är en kunglig svensk orden som utdelas till medlemmar av det svenska kungahuset samt efter beslut av regeringen till utländska medborgare som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenskt intresse.

Thibblin tog emot utmärkelsen av ambassadör Nicola Clase under en ceremoni på Sveriges ambassad i Helsingfors den 27 oktober 2021.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close