Mitja Sirén gjorde braksuccé i Stockholm med Straighta besked

03.11.2021 kl. 08:21
Det svänger rejält om rollfigurerna i Björn Elgerds debutpjäs Straighta besked, tycker Sveriges tyngsta kritiker Lars Ring I Svenska Dagbladet. Svenska Teatern har producerat denna romantiska komedi tillsammans med Riksteatern och Västmanlands teater.
I den genomgående positiva recensionen lyfter Ring särskilt upp Svenska Teaterns skådepelare Mitja Sirén.

”Straighta besked är en samproduktion mellan Riksteatern, Västmanlands teater och Svenska Teatern i Helsingfors – därifrån kommer Mitja Sirén som spelar Migrationsverkschefen Sonny, som är som hämtad från en finfin buskisuppsättning. Han är ett under av välspelad sorglighet, lika tragisk som trångsynt. Sonny är stolt över att vara tillräckligt avtrubbad för att kunna fatta raka besked”, skriver Ring.

Han lyfter också regissören Anna Novovic. ”Novovic vet precis hur hon ska balancera mellan att fylla alla genreförväntningar och bryta mot dem. Allt mycket skickligt musiksatt. Inte en död sekund.”

Björn Elgerd, som många känner igen från Beck-filmerna har skrivit en debutpjäs som på premiären mottog skrattsalva efter skrattsalva och jubelrop då pjäsen var slut. Också han får idel beröm av Ring:

”Björn Elgerd har skrivit en mycket rolig farsartad komedi med en uppsättning roller somär underbart eljest, åt Staffan Göthe-hållet. Texten är präglad av fin naivism, ett slags serieteckningsrapp direkthet."

Dagens Nyheters recensent Anna Håkansson är också väldigt glad över vår nya komedisatsning. Hon tycker att vi får ”något så efterlängtat som en romantisk komedi, eller snarare fars… Det är svårt att värja sig mot det disparata rollgalleriet i Straighta besked”, skriver Håkansson. Hon hyllar också hela ensemblen.

Sandra Medina och Karin Bengtssons kärlekspar med förhinder är rart och rörande och Mitja Sirén och Sofia Bach kastar sig lustfyllt mellan sina krumelurer i form av allt ifrån cowboyhattsförsedda småstadsentreprenörer till talangjaktsmedverkare som reciterar Shakespeare baklänges iförda korvdräkt. Björn Elgerds text är också roligast när den tar ut svängarna”, skriver Håkansson.

Straighta besked hade premiär den 21.10 i Årsta, Stockholm.

Det gäller att köpa biljett snabbt. Komedin spelas endast fyra gånger på Svenska Teatern den 9 ,10 och 11 december.

LÄS MER OM PJÄSEN / KÖP BILJETTER

Foto Markus Gårder

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close