Kafferep och teater bakom ett klick. Tre teatrar öppnar tillgängligt teatercafé

24.09.2021 kl. 08:00
Svenska Teatern i Helsingfors, Wasa Teater och Åbo Svenska Teater har öppnat ett virtuellt gemensamt teatercafé på webben. Caféet serverar underhållning, livestreamar med gäster, musik och teater samt lättsam interaktivitet.

Från och med idag, fredag 24.9 kan man gå på teatercafé genom att bänka sig framför en skärm, koka sig en kopp kaffe och duka fram sitt smarrigaste kaffebröd.   

Teatercaféet välkomnar särskilt äldre personer och andra som begränsat eller inte alls kan ta sig till teatern. Också anhöriga som kan hjälpa seniorerna att använda smartenheter är välkomna. Syftet är att bredda tillgängligheten och göra det möjligt för alla i samhället att njuta av teater som konstform och känna en gemenskap.   

Teatercaféet håller öppet dygnet runt med färdigt inspelat, alltid tillgängligt teaterinnehåll på webbplatsen teatercafe.fi. Webbsidan lanseras 24.9. Där kan cafépubliken testa på ett helt nytt sätt att uppleva de tre finlandssvenska teatrarna, oberoende var man befinner sig i världen – och alldeles gratis!     

Därtill kommer man under sex teatercafékvällar i oktober och november att direktsända underhållning från Svenskfinlands tre största teatrar, som var och en i tur och ordning agerar värdinna för cafésändningarna. På programmet står bland annat berättelser, improvisation, allsång, diktuppläsning och livemusik.   

Teatrarna erbjuder ett rikt publikarbete och hjälp på webben med det tekniska för dem som har behov.  

Alla webbsändningar samt allt annat kulturinnehåll samlas in på teatercafé.fi-sidan och lagras där till januari 2022.      

Samarbete på många plan

Teatercaféet är ett digitalt samarbetsprojekt mellan Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater och som finansieras av Svenska Kulturfonden. Fokus ligger på att knyta frilansande kulturarbetare och artister till projektet och rikta programmet särskilt till seniorer och personer som inte har möjlighet att ta sig till teaterhusen. Projektet utförs med sakkunnigt stöd från Svenska pensionärsförbundet. Den som behöver hjälp med att hitta till webbadressen teatercafe.fi erbjuder Svenska pensionärsförbundet tekniskt stöd per telefon en timme innan varje direktsändning börjar. Då kan man ringa telefonnumren 040 5780248 (verksamhetsledare Berit Dahlin) och 040 5921390  (IT-stödperson Andreas Höglund). Teatrarna har även knutit de finlandssvenska mediehusen HSS Media Ab, KSF Media Ab och ÅU Media Ab till projektet för att få synlighet och i artiklar lyfta vikten av tillgänglig teater i den offentliga diskussionen.    

VÄLKOMMEN TILL TEATERCAFÉ - KLICKA HÄR

 

logo Svenska Pensionärsförbundet                    logo Svenska Kulturfonden

Logo Åbo Underrättelser, Vasabladet, Ålandstidningen, Österbottens tidning, Syd-Österbotten, HBL

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close