I det stora landskapet får Thalia-priset 2021, se årets föreställning på Yle Arenan

26.04.2021 kl. 09:53
DuvTeaterns, Svenska Teaterns, Resonaarigroups och Wegelius Kammarstråkars samproduktion I det stora landskapet – en sagolik familjekrönika har av TINFO valts till Årets föreställning och tilldelats Thalia-priset 2021. Thalia-priset delas ut för att uppmärksamma en eller flera särskilt förtjänstfulla föreställningar som väcker diskussion om teaterkonstens betydelse och även deltar i samhällsdebatten. I urvalet ingick samtliga finländska teaterpremiärer under november 2018 – november 2020. I det stora landskapet hade premiär i oktober 2019.

”En unik gärning inom det finländska kultur- och konstfältet”

Thalia-priset mottogs av representanter för föreställningens alla fyra samarbetspartner, från vänster: Mikael "Gusse" Andersson (Svenska Teatern), Tomi Lehtimaa (Resonaarigroup), Roy Eriksson (DuvTeatern), Irina von Martens (DuvTeatern), Annemarie Åström (Wegelius Kammarstråkar), Mikaela Hasán (DuvTeatern).


Thalia-prisjuryns motivering:


I det stora landskapet är ett stort och betydelsefullt konstverk, som även lyckas tilltala åskådaren på ett personligt plan. Föreställningen håller respektfullt fast vid en högstämd teatertradition, samtidigt som den klingar i harmoni med ett modernt föreställningstänkande, där man understryker gemenskap, en gemensam upplevelse och diversifiering bland de medverkande. Detta teatrala ymnighetshorn svämmar över av anarkistisk humor, kollektiv koreografi och ljussättning, fin närvaro och skådespelarspecifik improvisation. Föreställningen ger en möjlighet för scen och publik att känna likhet och samhörighet. Teatern, scenen och dess salong känns som befriade platser. Verkets stora betydelse utsträcks till två parallella landskap: samhällets och teaterarbetets kontext. Scenen blir en plats för likvärdighet. Där möter man både medspelarna och åskådarna öga mot öga och hjärta mot hjärta. I det stora landskapet är en unik gärning inom det finländska kultur- och konstfältet.”


Skådespelaren Ragnar Bengtström och regissören Mikaela Hasán från DuvTeatern tycker båda att det är speciellt att motta Thalia-priset just nu, efter ett helt år av coronarestriktioner. Att prismotiveringen dessutom lyfter den känsla av gemenskap som föreställningen skapade berör dem.

- Det juryn skriver kommer in i hjärtat på mig, säger Bengtström. Scenen har blivit min plats i världen. När jag har publiken och alla skådespelare omkring mig blir jag en annorlunda människa. Men just nu måste vara åtskilda. Att få priset i den här situationen… det känns bra. Jag ser framemot att spela många nya roller snart.

-Ja, det här året har varit så konstigt, säger Hasán. Jag blir rörd av motiveringen, den påminner om vikten av samhörighet. Vi är så många som längtar efter att få känna den känslan igen men just nu är det ingen självklarhet att få varken gå på teater eller skapa teater tillsammans. Jag vill tacka för priset och jag gläds å alla medverkandes vägnar.

Mikael Andersson, skådespelare från Svenska Teatern, är också glad över utmärkelsen.

- Jag är så lycklig och glad över att jag har varit med om I det stora landskapet och det värmer mitt hjärta stort att just den produktionen får Thalia-priset. Priset känns som en solstråle av ljus och hopp i den för tillfället så mörka kulturella tillvaron.

Läs mer om I det stora landskapet på DuvTeaterns hemsida: www.duvteatern.fi/idetstoralandskapet


Yle tar upp I det stora landskapet på Arenan igen!

Med anledning av Thalia-priset återpublicerar Yle den inspelade versionen av I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika på Arenan under två veckors tid 26.4 - 9.5 2021. Missa inte sista chansen att se den!

Länken till filmen på Yle Arenan:


Vad är Thalia-priset?

Syftet med Thalia-priset är att belöna en föreställning som väcker samhällelig debatt, lockar nya publiksegment, är internationellt framgångsrik eller i övrigt förtjänstfull och därmed föder diskussion om teaterkonstens betydelse. Priset kan ges till en föreställning som är producerad av huvudsakligen finländska teaterkonstnärer. Årets föreställning kan vara teater, dans, cirkus, performance eller en kombination av dessa.

Thalia-priset för Årets föreställning delades ut första gången år 2010 i samband med den första Thalia-galan. Priset är en utmärkelse, som delas ut i form av ett diplom till arbetsgruppen.

Tidigare Thalia-pristagare:
https://www.tinfo.fi/fi/thalia-palkinto

Juryn för Thalia-priset 2021 bestod av Hilkka-Liisa Iivanainen, regissör och medlem av det konstnärliga teamet vid Tammerfors Teatersommar samt Ville Kurki, regissör och dramaturg vid Grus Grus-teatern.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close