Här är hela höstens program. Fjorton produktioner med något för en var

27.05.2021 kl. 18:53
Svenska Teatern öppnar upp hösten med ny framtidstro och presenterar en diger repertoar på hela fjorton produktioner enbart under hösten. Det är ett rekord i modern tid. Därtill bjuder teatern på ett mångsidigt program för barn och ungdom, en ny satsning för äldre som inte kan besöka teatern samt diskussioner och debatter, en festival och digitala program.Fem helt nya produktioner, fyra nypremiärer, två musikaler, två gästspel, en dramatiserad guidning och fyra scenmåndagar.
Det och mycket mer erbjuder vi Svenska Teaterns publik i höst. Vi har sammanställt en lista med hela höstens utbud med korta presentationer. Vi släpper biljetter till sju av fjorton pjäser den 28 april. 

- Det känns verkligen fint att vi kan erbjuda en repertoar som innehåller så mycket nytt samtidigt som jag också är glad över att vi inte behöver lägga ner våra pjäser som aldrig hann spela klart. Vi kan presentera ett utbud för alla smakriktningar och åldersgrupper. Vi har verkligen längtat efter vår publik och vi vet att ni längtar efter oss,  säger teaterchef Joachim Thibblin.


Stora  scenen hösten 2021


Tove Jansson - visdiktaren   (15-16.9, två föreställningar på Stora scenen)
Vi inleder säsongen med ett efterlängtat återseende. Emma Klingenbergs föreställning med visor av Tove Jansson gjorde succé på AMOS-scenen. Tove ägnade sig åt visdiktningens konst redan som barn, och fortsatte att skriva visdikter genom hela livet. Hon skrev kärleksvisor, visor till naturen, visor till vänner, visor till Mumindalen, oanständiga visor, visor till teaterföreställningar och visor till henne själv. Nu ger teatern två föreställningar på Stora scenen i samband med den Tove-festival  som ordnas den 18 september. Biljetterna släpps den 28 april.
LÄS MER OCH PJÄSEN - BOKA BILJETTER


The Play That Goes Wrong  (Nypremiär 30.9, spelas endast 11 gånger)
Längtan efter att få skratta tillsammans på teatern är stor. Därför är vi extra glada att vi lyckats ta upp succén i regi av Adde Malmberg på repertoaren igen. The Play That Goes Wrong är en fartfylld fars som gjort succé världen över och som belönats med 11 internationella utmärkelser. Biljetterna släpps den 28 april.
LÄS MER OCH PJÄSEN - BOKA BILJETTER


Next to Normal  (Premiär 5.11 (presspremiär 4.11)
Höstens nya premiär på Stora scenen blir rockmusikalen Next to Normal – en berörande skildring av psykisk ohälsa och medberoende. Musikalen skildrar på ett fint sätt både det svåra och lätta i att älska och förstå sina närmaste. Den är en av få musikaler som tilldelats det prestigefyllda Pulitzer-priset. Den har även vunnit tre Tony-pris för bland annat bästa musikal. Next To Normal är en av de mest omtalade och älskade föreställningarna på Broadway. Huvudrollen spelas av Maria Ylipää som gjorde stor succé på Svenska Teatern i musikalerna Kristina från Duvemåla och Chess. Uppsättningen regisseras av Markus Virta.  Svenska Teatern presenterar musikalen närmare i ett senare presstillfälle. Biljetterna släpps den 28 april.
Kapellmästare Kristian Nyman. Scenografi Erik Salvesen. Kostym Teemu Muurimäki.
Medverkande: Alexander Lycke, Maria Ylipää, David Lindell, Sannah Nedergård, Pontus Simm, Denny Lekström.
 Biljetterna släpps den 28 april.
LÄS MER OCH PJÄSEN - BOKA BILJETTER


Mary Poppins (Nypremiär 9.12)
Lagom till jul kan vi äntligen spela vår färgsprakande och fantasifyllda succémusikal om världens främsta ”supernanny” igen. Regissör Markku Nenonens version med Josefin Silén i titelrollen togs emot av både publik och kritiker med öppna armar då den fick premiär förra hösten. Musikalen, som fick fem stjärnor i Helsingin Sanomat, hann inte spela många gånger innan vi fick lägga den på hyllan på grund av pandemin. Tretton föreställningar ges i december med fortsättning våren 2022. Biljettsläpp meddelas senare.
LÄS MER OCH PJÄSEN 


AMOS-scenen


Ett drömspel (Premiär 8.9)
I höst får Ett drömspel av August Strindberg premiär på AMOS-scenen. Svenska Teatern sätter upp en av världsdramatikens största klassiker i samarbete med Carl Knif Company och Riksteatern. Samproduktionen, som blir höstens första premiär, kommer också att turnera i Sverige. 

Ett drömspel betraktas som föregångare för den nutida teaterkonsten. I koreografen och regissören Carl Knifs tolkning får vi se teatern sammanvävas med dans, som i den hyllade dansteaterföreställningen Förvandlingen.  Biljetterna släpps den 28 april.
LÄS MER OCH PJÄSEN - BOKA BILJETTER
Några av oss 
(nypremiär 13.10)
Den sanna historien om Petr Ginz som i hemlighet gav ut en tidning i ett koncentrationsläger är engagerande teater som blandar pojkboksäventyr med nattsvart tragedi. Regi: Johanna Freundlich. Pjäsen hade premiär den 8 oktober ifjol. Biljetterna släpps den 28 april.
LÄS MER OCH PJÄSEN - BOKA BILJETTER


Ahlfors & Siikala (Premiär 15.10. Fyra föreställningar: 15.-16.10, 25-26.10.)
Ritva Siikala och Bengt Ahlfors 1968 flyttade ihop, gifte sig och skaffade barn, sa deras vänner: Ni kommer aldrig att åldras tillsammans. Femtio år senare firade de guldbröllop och coronasommaren 2020 levde de i frivillig karantän i ett hus på landet. De använde tiden till att skriva en pjäs om sina liv, en tvåspråkig dialog som de nu spelar upp själva. Föreställningen som skulle haft premiär i januari får nu en ny chans. Biljetterna släpps den 28 april.
LÄS MER OCH PJÄSEN - BOKA BILJETTER


Straighta besked (4 föreställningar 9-11.12)
Riksteatern gästar med en nyskriven pjäs av skådespelaren och dramatikern Björn Elgerd
. Mer information med biljettsläpp meddelas senare.


NICKEN-scenen


Bröderna Pixon  (Premiär 1.9)
Bröderna Pixon är en clownaktig, lekfull och fantasifylld föreställning som baserar sig på Malin Kiveläs och Linda Bondestams hyllade barnbok med samma namn. Skådespelarna Max Forsman, Hellen Willberg och Niklas Åkerfelt framför ett myller av roliga figurer i ett skådespel fullt av medryckande sång och musik.  

För regin står Oskar Silén. 

Pjäsen lämpar sig för barn i förskola och lågstadiet. Biljetterna släpps den 28 april.
LÄS MER OCH PJÄSEN - BOKA BILJETTER


Är det hett här?  (Urpremiär 20.10)
I sin fartfyllda debutpjäs rätar Anna Hultin ut menopausens många frågetecken. Är det hett här? är lika delar monolog som manifest, lika mycket folkbildning som underhållning. Med mod och humor delar Anna med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia, varvat med lite Shakespeare och oinbjudna experter. Pjäsen beskrivs som en MenoMonoManifestolog om klimakteriet. Mer info och biljettsläpp meddelas senare.


Barnens november med bland annat BNICK och Familjelördag
I höst ordnar vi även vår populära Barnens november med bland annat Familjelördag och babyteatern BNICK som vi spelar för Kulturens fadderbarn
Vi återkommer med mer information om utbudet för de allra minsta.


Digitala produktioner 


Teatercaféet för äldre
Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater och WasaTeater satsar tillsammans på streamade program för äldre som inte kan ta sig till teatern för att se en föreställning. Teatercafé-programmen kommer att streamas på en ny webbplats med namnet  teatercafe.fi
Vi återkommer med närmare information tillsammans med de andra teatrarna.


Scenmåndagar med nya ämnen och ny moderator
På Svenska Teaterns Scenmåndagar möts inspirerande gäster i samtal kring aktuella fenomen. De populära samtalen återkommer i höst med en ny moderator. Kvällarna är öppna för publik och streamas även på live.svenskeateatern.fi.


Vi är bara mänskor och Fork – The End på Yle Arenan
Joakim Groths hyllade familjehistoria Vi är bara mänskor kan fortsättningsvis ses på Yle Arenan. På några veckor har över 10 000 sett föreställningen på webben.
Också Forks avskedsföreställning Fork – The End kan ses från och med valborgsmässoafton under ett år framåt.

TITTA PÅ VI ÄR BARA MÄNSKOR
TITTA PÅ FORK - THE END


Dramatiserad guidning i teaterhuset


Topeliusvandringar
Vem kunde vara en bättre guide än Zacharias Topelius. Han spelas av skådespelaren Simon Häger, som guidar publiken genom teaterhusets färgstarka historia. Men något känns annorlunda: dörrarna leder en fel, rummen har flyttat på sig och gaslamporna ser märkliga ut… Publiken får följa med på en dramatiserad guidad rundtur där 1860-tal möter nutid.  Rundvandringen tar ca 1 timme. Biljettsläpp senare.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close