Skådespelaren Helen Mirren har skrivit årets världsteaterbudskap

27.03.2021 kl. 10:30
Varje år den 27 mars firas den internationella världsteaterdagen. Årets världsteaterbudskap är skrivet av den brittiska skådespelaren Helen Mirren.

Den 27 mars varje år firas världsteaterdagen. Under dagen uppmärksammas teaterkonstens betydelse världen över. Dagen har finländska rötter - den instiftades för snart 60 år sedan på initiativ av Arvi Kivimaa, den dåvarande chefen på Nationalteatern.

Varje år får en teaterkonstnär i uppdrag att skriva en hälsning dagen till ära. I år har hälsningen skrivits av den brittiska skådespelaren Helen Mirren. Svenska Teaterns skådespelare Hellen Willberg läser texten i vår deklaration.


Film, ljud & redigering: Anton Lindblom
Medverkande: Sonia Haga, Sophia Heikkilä, Patrick Henriksen, Anna Hultin, Simon Häger, Sannah Nedergård, Dennis Nylund, Cecilia Paul
Röst: Hellen Willberg


Årets hälsning skriven av Helen Mirren

”Vi har upplevt en oerhört svår tid inom scenkonsten då många konstnärer, scentekniker och hantverkare har kämpat i motvind i en bransch, som redan tidigare varit anfrätt av osäkerhet.

Kanske just denna allestädes närvarande osäkerhet har gjort dem mer kvalificerade att genomleva pandemin med slagfärdighet och kurage.

Under dessa nya omständigheter har deras uppfinningsförmåga redan nu skapat påhittiga, roande och rörande kommunikationsstrategier, naturligtvis till stor del tack vare internet.

Människor har berättat historier för varandra lika länge som de har funnits på denna planet. Den sköna teaterkonsten kommer att leva lika länge som vi själva finns kvar här.

Kreativiteten hos författare, designers, dansare, sångare, skådespelare, musiker och regissörer kommer aldrig att kvävas och inom kort kommer den att blomstra igen med en ny energi och en ny förståelse av världen som vi delar.

Jag väntar otåligt!”

Foto: Trevor Leighton

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close