Svenska Teatern och Carl Knif Company sätter upp Strindbergs Ett drömspel i samarbete med Riksteatern

18.03.2021 kl. 00:00
I höst får Ett drömspel av August Strindberg premiär på AMOS-scenen. Svenska Teatern sätter upp en av världsdramatikens största klassiker i samarbete med Carl Knif Company och Riksteatern. Samproduktionen, som blir höstens första premiär, kommer också att turnera i Sverige.Ett drömspel betraktas som föregångare för den nutida teaterkonsten. I koreografen och regissören Carl Knifs tolkning får vi se teatern sammanvävas med dans, som i den hyllade dansteaterföreställningen Förvandlingen av Franz Kafka. 

Carl Knif säger att denna föreställning blir mer textbaserad än Förvandlingen,  men att han
alltid fascineras av teaterns möjligheter att skapa en helhetsupplevelse där text, rörelse och det visuella sammanfogas för att förstärka berättelsens budskap.

- Det är svårt att vara människa och det har inte blivit lättare under de 120 år som gått sedan Strindberg skrev pjäsen. De disharmonier och problematiker som Strindbergs karaktärer tampas med är i stort sett samma som vi söker svaren på i dag. Hur skall man bäst förstå livet? Hur skall man kombinera parförhållandet med sina övriga ambitioner? Varför är vårt samhälle så ojämlikt?, säger Knif.   

Med humor, sorg och fantasi har Ett drömspel förtrollat teaterpublik över hela världen. Strindberg kallade verket för sitt mest älskade drama, sin största smärtas barn.

Carl Knif lägger stor vikt vid det visuella då han skapar sina föreställningar. Han har valt att jobba med följande konstnärliga team.

Scenografi: Erik Salvesen
Kostym: Karoliina Koiso-Kanttila
Ljus: Jukka Huitila
Ljud: Janne Hast
Mask: Tiitta Stoor

Skådespelare: Patrick Henriksen, Dennis Nylund, Oksana Lommi, Pekka Louhio, Per Burell och Mårten Andersson.

Ett drömspel är ett samarbete mellan
Svenska Teatern, Carl Knif Company och Riksteatern.

Premiär på AMOS-scenen i höst.  Biljettsläpp meddelas senare.

Vad handlar Ett drömspel om? LÄS MER OM PJÄSEN

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close