Succén I det stora landskapet – en sagolik familjekrönika visas på Yle Arenan. Sista chanserna att se den.

01.03.2021 kl. 14:25
I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika hade premiär på Svenska Teatern hösten 2019. I föreställningen skapas en värld som liknar sagans men vars rötter är förankrade i verkligheten. När landets kungafamilj får ett barn som inte är som andra blottas rädslor, orättvisor och maktförhållanden. Samtidigt är det början på ett hisnande äventyr. I föreställningen berör DuvTeatern för första gången på en teaterscen hur det är att leva med en funktionsvariation. Den prisbelönta föreställningen skapades i samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar. Regi: Mikaela Hasán. Musik: Markus Fagerudd. På scenen: skådespelare från DuvTeatern och Svenska Teatern. Orkester: Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

 

DuvTeatern är en teater som alla andra, men ändå inte. Under 20 års tid har teaterns ensemble överraskat och berört en allt större publik med sina unika berättelser och sitt säregna konstnärliga uttryck. Den helsingforsbaserade teatergruppen samarbetar inför varje premiär med nya konstnärer och teaterhus, vilket för med sig ständigt nya, oväntade utmaningar, men också nya scener att spela på, nya kollegor och helt ny publik. Från och med den 19 december 2020 kan man på Yle Arenan ta del av de spännande processerna och lära känna mänskorna bakom dem genom tre dokumentärer. Dessutom visas en filmad version av DuvTeaterns jubileumsföreställning I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika. Föreställningen spelades för fulla salonger på Svenska Teaterns Stora scen spelåret 2019 - 2020, men många blev ändå utan biljett när coronan tvingade teatern att ställa in de sista föreställningarna. Nu får alla som missade föreställningen en chans att uppleva en filmad version av den via tv-rutan istället.
Det blir också premiär för dokumentären Yvonne av Anna Blom. I filmen får vi följa skådespelaren Yvonne Heins, som medverkar i I det stora landskapet, och lära känna henne både på och utanför scenen.

“Jag hoppas att tv-publiken njuter av filmerna. Att spela teater är för mig som att vinna hela potten på lotto. Man vinner sig själv, så känns det för mig, jag är skådespelare och jag är själv lottopotten.”
Yvonne Heins, DuvTeatern

I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika, filmad föreställning

“Det är verkligen roligt att “I det stora landskapet” nu kan visas på tv mitt i en period då teatrarna tvingas ha stängt. Det var också många som aldrig fick chansen att se denna föreställning som vi är så stolta över.”
Joachim Thibblin, Svenska Teatern

Hösten 2019 hade musikteaterföreställningen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika premiär på Svenska Teatern i Helsingfors. Den prisbelönta föreställningen skapades i samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

I föreställningen gestaltas en värld som liknar sagans men vars rötter är förankrade i verkligheten. När landets kungafamilj får ett barn som inte är som andra blottas rädslor, orättvisor och maktförhållanden. Samtidigt är det början på ett hisnande äventyr. Berättelsen är en skildring av tid som varit, tid som går och nya tider som kommer. Det är en krönika nedtecknad av Ugglan, hon som ser allt det som inte vi människor ser.  

“Tack vare tv-versionen hoppas jag att alla får uppleva den starkt berörande berättelsen. Jag är jätteglad och stolt över att Wegelius Kammarstråkar har varit med om det här unika projektet.”
Annemarie Åström, Wegelius Kammarstråkar

Föreställningen regisserades av Mikaela Hasán och musiken komponerades av Markus Fagerudd. På scenen stod skådespelare från DuvTeatern och Svenska Teatern. Orkestern bestod av musiker från Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

”Mä oon helkkarin onnellinen että oli tällainen iso proggis ja mielellään jatkaisin sitä jos vaikka saisi joskus kakkososan.” 
Marlo Paumo, Resonaarigroup

”Musiikissa minua kiehtoo, että muusikoiden erilainen tausta huomioidaan mutta silti ei hetkeäkään tingitä korkealaatuisesta taiteellisesta kunnianhimosta.”
Markku Kaikkonen, Resonaarigroup

I föreställningen berörde DuvTeatern också för första gången på en teaterscen hur det är att leva med en funktionsvariation.
Föreställningen dokumenterades vintern 2020 och tv-versionen är något kortare än själva teaterföreställningen.

“Det ska bli spännande att se hur föreställningen upplevs via tv-rutan. Vi hoppas att den når ut till så många som möjligt och att den lever vidare i alla dem som ser den.” 
Sanna Huldén, DuvTeatern

Föreställningen I det stora landskapet visas på Yle Arenan ännu i april. 
Länk till filmen på YLE Arenan: I det stora landskapet | TV

Den som vill djupdyka i DuvTeaterns händelserika historia erbjuds dessutom dokumentärerna Den tysta sångerskan (2012) och Nu är du Hamlet (2002). Alla fyra filmer visas också på Yle Fem dagarna före jul.

Dokumentären Yvonne 
Längd: 29 min
Länk till filmen på Yle Arenan: Yvonne | TV

Dokumentären Den tysta sångerskan 
Längd: 58 min
Länk till filmen på Yle Arenan: Den tysta sångerskan | TV | Arenan | svenska.yle.fi

Dokumentären Nu är du Hamlet! 
Längd: 52 min
Länk till filmen på Yle Arenan: Nu är du Hamlet | TV | Arenan | svenska.yle.fi

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close