Svenska Teatern lanserar en ny spelplan för spelåret 2020–2021

18.09.2020 kl. 12:12
Teaterbranschen drabbas hårt av pandemin och medföljande restriktioner. Svenska Teatern är tyvärr tvungen att göra stora förändringar i spelplanen. Styrelsen tog i torsdags beslutet att verkställa en ny plan som noggrant förberetts av teaterns ledning. Repertoaren för detta spelår och planerna för nästa höst har anpassats till rådande läge. Främst berör detta Mary Poppins då vårens samtliga 94 föreställningar flyttar fram till hösten 2021 och våren 2022. Hösten 2020 spelas alla Mary Poppins föreställningar dock som planerat.

”Vårens föreställningar av Mary Poppins flyttas till nästa spelår – hösten 2020 spelas planenligt”

- Svenska Teaterns främsta uppdrag är att i alla lägen erbjuda intressant och mångsidig teater. Detta gör vi också efter dessa ändringar. Men det har varit nödvändigt att se över situationen så att vi kan säkerställa en hållbar och mångsidig repertoar utan att i allt för hög grad äventyra teaterns ekonomi. I praktiken är ändringarna nödvändiga för att vi inte ekonomiskt klarar av att spela vårens föreställningar av en stor produktion som Mary Poppins med de restriktioner som gäller och som förväntas gälla den tillåtna publikmängden, säger teaterchef Joachim Thibblin.

Repertoaren som ersätter Mary Poppins på våren är intressant och mångsidig. 

- Läget är allvarligt för oss och hela branschen. Jag är glad att vi trots omständigheterna kan presentera en intressant repertoar spelåret 2020-2021 nu när vi öppnar upp teatern igen. Vi har jobbat extra mycket med säkerheten så att både besökare och personal kan känna sig trygga. Vi hoppas att publiken har överseende med de förändringar vi gör och fortsätter att besöka oss, säger Thibblin. 

Förändringarna på repertoaren innebär att…
 

•  Mary Poppins får premiär den 3 oktober och spelas 26 gånger i höst enligt tidigare plan med begränsat antal platser. Samtliga föreställningar av musikalen som skulle ha spelats på våren 2021 flyttas till nästa spelår. De kunder som redan har biljetter till vårens inhiberade föreställningar får meddelande om uppdaterat föreställningsdatum. 

• Tove Jansson – visdiktaren med Emma Klingenberg flyttar från AMOS-scenen till Stora scenen med tre föreställningar i höst.

• Pappan med Asko Sarkola återkommer. Efterfrågan på pjäsen är så stor att också den flyttar till Stora scenen med nypremiär i januari 2021. Föreställningen spelas fram till den 3 februari. Biljettsläpp i november. 

• På våren återkommer också skrattsuccén The Play That Goes Wrong med nypremiär i februari. Farsen fick aldrig spela klart och har varit efterfrågad bland publiken. Biljettsläpp i november. 

Program som spelas utan större förändringar: 
 

• Några av oss spelas på AMOS-scen, premiär den 8 oktober.

• 14 föreställningar av Joakim Groths Vi är bara mänskor ges på Stora scenen, återkommer den 28 oktober.

• FORK tar avsked 11 gånger på Stora scenen med FORK, Chapter 1: The End mellan 3.11-28.11.

• Konsertföreställningen Georg Malmstén & HumppAvanti! Ta de´ lugnt alla tider med bland annat Arja Saijonmaa och John Storgårds ges den 16 och 17 oktober. 

• Barnpjäsen Diktatorn får premiär 13.10 och spelas två gånger i oktober. Den återkommer i repertoaren i november. 

• Barnens november ordnas som planerat samt alla teaterns publikarbeten och Topeliusvandringarna.

Fler nyheter på våren bekräftas inom kort.

Teaterledningen beklagar att omställningen kommer att drabba extrapersonal och frilansare. Totalt berörs drygt 60 personer.

- Vi gör allt vi kan för att kunna återanställa de berörda frilansarna då Mary Poppins återkommer i repertoaren hösten 2021, säger Thibblin.

Teaterns försäljning jobbar som bäst med att ändra på bokningarna. För att minska på belastningen ber vi dem som har bokat biljett invänta svar från oss. Vi kommer att kontakta samtliga kunder.

TEATERNS SÄKERHETSPLAN HITTAR DU HÄR

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close