Mary Poppins flyger in med höstvinden

26.08.2020 kl. 11:58
När den magiska supernannyn i höst landar på Svenska Teaterns scen utlovas ett äventyr som innehåller både spänning, glädje, sorg och en hund som kanske stjäl hela showen.

MARY POPPINS HEMSIDA / KÖP BILJETTER

Historierna om den makalösa barnsköterskan Mary Poppins har älskats av barn runtom i världen ända sedan Pamela L. Travers första bok om henne utkom år 1934. Sedan dess har Mary Poppins hunnit flyga in på flera utvalda filmdukar och teaterscener, där hon med sitt paraply och den magiska kappsäcken i hand ruskat om olika uppsättningar av den vilsna familjen Banks.

I oktober landar hon på Svenska Teaterns scen, nu i mångsysslaren Markku Nenonens regi. Det blir, säger han, en produktion som är trogen både Disneys version och den ursprungliga bokens handling.

– De här två versionerna skiljer sig en hel del från varandra. I Disneys film är allt lätt och humoristiskt. Men Travers Mary Poppins var faktiskt en ganska sträng dam.

Musikalen blir också en utvecklingshistoria, som omfattar dem som möter den magiska Mary. För Markku Nenonen är pappa George Banks den som kanske utvecklas allra mest under äventyrets gång.

– Från den stränga pappan till pappan som mot slutet leker med barnen. Den här berättelsen har så många dimensioner, som jag inte förstod då jag själv var barn.

 Hans visioner av Mary Poppins fick tidigare i år godkänt av den brittiska teatermogulen Sir Cameron Mackintosh, som innehar rättigheterna till musikalen och också har rykte om sig nogsamt vakta dem. När det stod klart att Svenska Teatern får sätta upp musikalen åkte teaterchef Joachim Thibblin och Markku Nenonen av den anledningen iväg till London för att träffa honom. Kvarten som var reserverad för mötet blev slutligen en och en halv timme lång.

– Det var ett mycket fascinerande och givande möte. Sir Cameron är exempelvis den enda som faktiskt har träffat Travers och han sitter på unik kunskap om turerna i olika produktioner av Mary Poppins.

Bland flera saker har Svenska Teaterns team behövt hans godkännande för dem som valts till musikalens centrala roller. En av dem är förstås Mary Poppins själv, spelad av Josefin Silén.

– När jag såg henne första gången under uttagningen fastnade jag direkt. Då hon öppnade munnen och började sjunga var saken för min del klar.

Josefin Silén fick klart godkänt också i London och då alla övriga detaljer var på plats kunde det konstnärliga arbetet köra igång. Många av de intensiva månaderna har präglats av undantagstillståndet, men coronaläget till trots togs tidigt ett beslut om att det inte får medföra stressbetonat slarv i arbetsprocessen. Lika klart har det varit att Svenska Teatern inte tänker pruta på detaljerna.

– När vi gör det här så gör vi det ordentligt. Därför kommer det att bli en spektakulär upplevelse med ständiga överraskningar där allting är just så magiskt som den här världen är. För som Mary Poppins alltid säger: Vad som helst kan hända.

Det gäller också den för produktionen skapade hunden som Markku Nenonen redan jublar över.

– Den är så fantastiskt gjord att det finns risk för att den stjäl hela showen.

Över alla tekniska och konstnärliga lösningar vilar dessutom Mary Poppins filosofi – ett gott rättesnöre också utanför teater- och filmsalonger.

– Det är du själv som avgör om du stänger eller öppnar dörrar i livet.

Stepplektion på gång. Det ställs höga krav på musikalartisterna.
De ska kunna sjunga, dansa, steppa och skådespela. Dessutom ska de vara karismatiska, personliga och ha ett stort hjärta, säger musikalens regissör Markku Nenonen.

Text: Jeanette Björqvist Foto: Cata Portin


Här är hela ensemblen

Klicka på bilden för att förstora 
Josefin  Silén, Denny  Lekström, Nea-Maria Alanko, Aaro Wichmann, Laura  Allonen, Mikael Andersson, Sonia Haga, Ann-Marie Heino, Simon Häger, Anna-Maija Jalkanen, Mathias Jonsson, Minna Kettunen-Enberg, Suvi  Salospohja, Saara  Lehtonen, Lasse Lipponen, Charlotte Mannerstråle, Eleonoora  Martikainen, Ville Mäkinen, Sannah  Nedergård, Peter Nyberg, Saara-Elina Partanen, Ivan Persson, Peter Pihlström, Davey Van Pas, Olivia Broman, Krista Martola, Anna Kettunen, Aron Nyman, Amos Martimo, Arthur Waselius 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close