I Mary Poppins får Josefin Silén och Denny Lekström lysa som musikalartister

25.08.2020 kl. 15:13
De är tillsammans på scenen igen. För två år sedan stod de tillsammans på scenen. Det var i Sverige och då hade hon en mindre roll än han. I höst är läget omvänt.

Det verkar ha varit förutbestämt att Esbobördiga Josefin Silén och Norrköpingsbördiga Denny Lekström ska lysa som musikalartister. Åtminstone hittade de båda sig redan som barn på teaterscenerna och särskilt många avstickare från den vägen har ingendera tagit. Nu ska de gestalta två av stjärnrollerna i musikalen om Mary Poppins: Josefin i huvudrollen som tidernas mest kända barnflicka, Denny som sotaren Bert och samtidigt något av en ciceron för föreställningen.

– Han är lite anspråkslös, hon är mer rakt på sak, säger de.

Trots att det skiljer ungefär tio år mellan dem har vägen mot de stora rampljusen delvis gått samma väg. Medan Denny avancerade i Sverige gick Josefin från klarhet till klarhet i Finland. Hon sjöng innan hon pratade och spelade redan som tolvåring huvudrollen som Pippi Långstrump på Finns sommarteater. Sedan blev det sångtävlingen Melodi Grand Prix och vidare till Tadam vid Sandels Musik- och kulturskola. Efter gymnasiet antogs hon som den yngsta medlemmen till Åbo Svenska Teaters uppsättning av Jesus Christ Superstar. 

– Jag gick väl den finlandssvenska vägen tills möjligheterna att utbilda sig vidare tog slut. Då sökte jag till Balettakademin i Göteborg. För två år sedan spelade Denny och jag tillsammans i On the Town på Spira vid Smålands Musik och Teater. Fast då hade jag en mycket mindre roll.

Lyssna då Josefin Silén sjunger för första gången ur Mary Poppins (HBL:s film från presskonfensen)

Denny är för sin del redan en meriterad musikalartist i Sverige och har bland annat hoppat in för Peter Jöback i produktionen Häxorna i Eastwick på Cirkus i Stockholm. Att medverka på Svenska Teatern beskriver han som en fantastisk fas i livet.

– Ingen har några förutfattade meningar om mig här och produktionen är otroligt proffsig. Jag älskar Helsingfors.

De uppluckrade coronarestriktionerna har dessutom inneburit att man fått börja träna på scen, och det innebär intensivt arbete för att allting ska sitta rätt inför spelsäsongen.

Hur kopplar ni av?

– Jag är så tråkig att nästan allt handlar om att bli bättre. Mycket dans- och sånglektioner. Nu har jag också läst alla Mary Poppins-böcker för att fördjupa mig i rollen. Fast jag yogar. Det är väl avkoppling? säger Josefin.

– Haha, jag spelar Warzone. Det är en jättebra motvikt till jobbet, säger Denny.

Text: Jeanette Björkqvist • Foto: Valtteri Kantanen

MARY POPPINS HEMSIDA / BILJETTER

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close