Avanti! och Svenska Teatern gör konsertföreställning om Georg Malmstén

26.05.2020 kl. 11:49
HumppAvanti! och Svenska Teatern målar i höst upp ett porträtt av musikhistoriens stora underhållare Georg Malmstén med hjälp av solister, kända sångare och skådespelare. Föreställningens manusförfattare och regissör Juha Siltanen och musikaliska ledare Timo Hietala vill uppdatera Malmsténs verk till 2020-talet med ett mäktigt musikaliskt fyrverkeri på Svenska Teaterns stora scen med premiär den 16 oktober. I ensemblen är namn som John Storgårds, Sam Huber och Anna Hultin klara. Flera toppnamn avslöjas senare.

Svenska Teatern och Avanti! presenterar:
”Georg Malmstén & HumppAvanti! – TA DE´ LUGNT ALLA TIDER / KAIKKI JÄRJESTYY”Georg Malmstén (1902-1981) är en av den finländska musikens hörnstenar. Hans sånger och toner har lämnat outplånliga spår i den finländska folksjälen. I oktober hyllar Svenska Teatern och kammarorkestern Avanti! denna älskade sångare, musiker och kompositör med en sprudlande konsertföreställning.

I Malmsténs sånger möter öst väst, ”stadin” landsbygden och vemodet glädjen. I Avantis och Svenska Teaterns produktion träder både mer och mindre kända klassiker på de båda inhemska språken in på 2020-talets estrader.

- Malmstén var en folklig symbol, men vi vill också framföra honom som en internationellt högklassig professionell konstnär. Han var operasångare, dirigent, kornettist, kompositör, arrangör, sångtextförfattare, skådespelare, till och med filmregissör. I hans arbete ser vi en utvecklingsbåge på ett halvt sekel, och framförallt en sådan personlig värme som hos oss ofta hamnar i skuggan av sentimentalitet eller vilt leverne, säger föreställningens regissör och manusförfattare Juha Siltanen, som under årens lopp har framställt flera kompositörsporträtt tillsammans med Avanti!.

Under närmare tjugo verksamhetsår har HumppAvanti! erhållit en kultliknande ställning där de med konstnärlig frihet har skapat en avslappnad stämning och skrupelfri humor. Gruppen har samarbetat med allt från musiker inom klassisk musik till kända nöjeslegender och rapartister.

Enligt pianist och kompositör Timo Hietala började hela idén med HumppAvanti! som ett skämt.

- Jag och Avantis konstnärliga ledare Kari Kriikku satt på ett flygplan och ville få tiden att gå. Vi började leka med idén att ordna en tributkonsert till den gamla finländska bandkulturen, t.ex. Humppa-Veikots ära. Då tyckte vi tanken var galen, men efter att ha sovit på saken var Kriikku övertygad om att den borde förverkligas, säger Hietala.

Det var också Avanti! som kom på idén att bygga upp ett program kring Malmsténs musik och person. I produktionen medverkar tretton av landets mest framstående musiker, som alla gjort karriär utomlands samt gästande solister och skådespelare.

Malmstén, som var finlandssvensk, presenterades redan 1979 på Svenska Teatern genom Sven Sids succéföreställning “Stadin kundi”. Den spelades 201 gånger och höll föreställningsrekord ända fram tills musikalen HYPE. Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin ser produktionen som ett sätt att både utvidga teaterns repertoar och lyfta fram husets befintliga resurser, talanger och kompetenser.

- Vi vill i allt större utsträckning samarbeta med andra institutioner och de främsta aktörerna, både nationellt och internationellt. Svenska Teatern är en central kulturaktör i Helsingfors. Vi vill öppna upp vårt fina hus för en större publik, där vårt läge, vår kunniga personal och moderna teknik kan komma allt fler till godo, säger Thibblin. 

Avanti! erhåller, liksom Svenska Teatern, också statsandelar i sin finansiering. Joachim Thibblin tycker att det är naturligt att två stora kulturaktörer hittar synergier. 

- Jag är väldigt glad att Avanti! ville samarbeta med oss. Det är fint att kunna ge vår publik ett unikt program som framförs av landets bästa musiker.

I oktober är det åter dags att ta del av HumppAvanti! och deras gränsöverskridande samarbeten. Något som både Avanti! och Svenska Teaterns ser fram emot. 

Föreställningar på Svenska Teaterns Stora scen fredagen den 16 oktober kl. 19.00 samt lördagen den 17 oktober kl.  14.00 och 19.00. Biljetterna släpps den 27 maj.


Georg Malmstén & HumppAvanti! – TA DE´ LUGNT ALLA TIDER / KAIKKI JÄRJESTYY

 

Manus och regi: Juha Siltanen
Arrangemang och musikalisk ledning: Timo Hietala

På scen:
Solister: Sam Huber, Anna Hultin samt flera toppnamn som avslöjas inom kort.
Violin: John Storgårds,
Klarinett: Kari Kriikku och Heikki Nikula
Piano: Seppo Kantonen
Vibrafon: Panu Savolainen
Trumpet: Pasi Pirinen
Trombon: Valtteri Malmivirta
Tuba: Petri Keskitalo
Trummor: Sami Kuoppamäki
Slaginstrument: Mongo Aaltonen
Bas: Timo Ahtinen
Tangentinstrument: Timo Hietala
Elektroniska periodinstrument: Juhani Liimatainen

BILJETTER

 

Ragni och Georg Malmstén städar

FOTO: Helge Heinonen / Museovirasto, Museoviraston Kuvakokoelmat, historian kuvakokoelma

TILLBAKA TILL HEMSIDAN

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close