”Klingenbergs stämningsfulla konsertföreställning presenterar Janssons visskatter med både känsla och humor”

25.09.2020 kl. 14:39
Emma Klingenbergs konsertföreställning gjorde succé. Det är glädjande att vi har möjlighet att ge två nya föreställningar i september. Artikeln är uppdaterad i april 2021.


Tove Jansson - Visdiktaren 
Konsertföreställningen med Emma Klingenberg kommer tillbaka på repertoaren. Vi har sammanställt pressklipp och recensioner. 


Visdiktaren Tove Jansson uppmärksammas med en konsertföreställning på Svenska Teatern. Östnylands recensent Mats Liljeroos berörs av den sympatiska helheten där vispärlor som fallit i glömska putsas av och tolkas av en uttrycksfull Emma Klingenberg.

”Klingenbergs sceniska apparition är i de bästa stunderna tilltalande på ett avväpnande naturligt sätt och i musiknumren var hon onekligen i sitt rätta element. Stämman rör sig på en frapperande bred uttrycksmässig skala – allt från intim talsång till operamässiga koloraturer – och hennes känsla för den för stunden lämpligaste tonbildningen och det ultimata text- och känslomässiga tilltalet är i det närmaste osviklig.”
Mats Liljeroos / Östnyland


Tove Jansson - visdiktaren visar upp okända sidor av Tove Janssons konstnärskap

”Tove Janssons konstnärsgärning som författare och bildkonstnär är hyllad och välbekant. Men att hon också skrev en uppsjö av visor är kanske mindre känt. Emma Klingenbergs stämningsfulla konsertföreställning presenterar Janssons visskatter med både känsla och humor.”
Lasse Garoff / YLE


 

Stilsäkert och starkt gjort av Klingenberg

”Det blev en mångsidig helhet med skiftande stämningar och Amosscenen kändes utan vidare som en lämplig estrad för framförandet av visor med tanke på den intima stämningen.”
Topi Lappalainen / Arbetarbladet Emma Klingenberg sjunger en dold skatt – har dammat av Tove Janssons visor

”Emma Klingenberg har inte bara gjort en kulturgärning genom att forska efter och lyfta fram alla dessa visor, hon visar sig också vara en entertainer med stort E som kan ta sin publik med sin charmiga scenkarisma.”
Siw Handroos-Kelekay / Västra Nyland


 

Den mångsidiga begåvningen Tove Jansson var även en skicklig visdiktare. Emma Klingenbergs viskväll tar skickligt fram många aspekter av detta och gräver fram flera okända pärlor
 

”Skådespelerskan-sångerskan Emma Klingenberg har grävt i Toves visskatt och presenterar sina fynd i en intressant soloföreställning. Genom en rad visor belyste den träffsäkert olika schatteringar av Toves konstnärspersonlighet. En extra röd tråd var funderingarna kring musikens betydelse i Janssons liv.” 
Tove Djupsjöbacka / HBL 


Emma Klingeberg kaivoi esiin Tove Janssonin pöytälaatikkoon jääneet tekstit – nyt hän paljastaa monitaiturin salaisen lahjan maailmalle

”Emma Klingenbergin tulkinta Birgitta Ulfssonin teatterilaulubravuurista Konstberiderskan on omintakeinen ja tyylikäs eikä vie ajatuksia Ulfssonin suuntaan vaan luo oman syvällisen tulkintansa…
...Tove Jansson – visdiktare -konsertti tuo erinomaisesti esiin Tove Janssonin laulutekstien yhtäläisen laaja-alaisuuden mereltä aina Muumilaaksoon ja makuukamareihin."

Juhani Tolvanen / Ilta Sanomat
 

 


 

LUE HELSINGIN SANOMIEN SUURI ARTIKKELI ESITYKSISTÄ: 

Kulttuuri: "Tove Jansson kirjoitti rakkauslauluja, mutta ei halunnut koskaan julkaista niitä – Nyt ne kuullaan ensi kertaa Emma Klingenbergin ansiosta

Suomenruotsalainen Emma Klingenberg etsi ja tutki kaksi vuotta Tove Janssonin tekemiä lauluja. ”Materiaalia oli yllättävän vaikea löytää.”

Riitta Koivuranta HS. Julkaistu: 2.3. 2:00, Päivitetty 2.3. 7:10

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close