Musikaliska möten mellan kvinnor från världshistorien

29.02.2020 kl. 14:55
Marika Parkkomäki, du är regissör för HJÄLTINNORNA. Hur kom det sig att ni valde att göra den här föreställningen?

- Historieböckerna är fulla med män som utfört stordåd och vi tycker att det också skulle finnas plats där för alla de kvinnor som gjort samma sak. Vi vill inspirera publiken att vilja veta mer om dessa både kända och mindre kända kvinnor. Kvinnor som oftast fått nöja sig med en plats i marginalen, som skulle ha förtjänat en plats i rampljuset. För mej är det här en komprimerad historielektion, som alla kan ha nytta av, gammal som ung, säger Parkkomäki. 

- När vi tillsammans med Nya TADAM-eleverna började researcha så hittade vi många intressanta kvinnor och livshistorier. Alla skulle egentligen ha förtjänat en egen föreställning. Tillsammans med vår dramarurg Kaisa Lundán valde vi 13 kvinnor.
Många av dem har uträttat stordå.  Jeanne d’Arc var bara tonåring när hon ledde Frankrikes armé på 1400-talet och Severn Cullis-Suzuki var 12 år när hon 1992 höll ett tal om klimatförändringar och miljöförstöring inför världsledare på Riokonferensen.

Nya TADAM är en musikteaterutbildning. Hur har ni fått in musiken?

- Jag tycker att vi på ett fyndigt sätt lyckats kombinera sånger, musikallåtar med de livshistorier vi valt att lyfta fram. Kända musikallåtars texter får en helt annan innebörd när de sjungs av te.x. Amelia Earhart eller Minna Canth

Eva Gustafsson, Rebecca Nurminen, Katie Lindqvist ni är tre av skådespelarna i föreställningen. Varför tycker ni att är den här föreställningens budskap?

- Vi tycker att det är viktig att vi alla känner till vår historia och att inse att det finns massa kvinnor som banat väg för oss. När vi började gräva fram information så insåg vi att att de funnits många som vi aldrig hört om eller lärt oss om i skolan. Så i den här pjäsen vill vi lyfta fram åtminstone några av dem.

-Som kvinna i Finland har vi det ganska bra nu men det är viktigt att veta vem som gått före oss och kämpat för att vi skall ha det så här bra. Vi vill uppmärksamma dessa kvinnor.

Hur är det att gestalta och spela en person som funnit på riktigt?

- Det är ganska svårt förstås, men vi har gjort ett gediget bakgrundsarbete och försökt ta reda på hur den här personen varit och hur hon tänkt.

- Det är lite nervöst att gestalta en kvinna som funnits på riktigt, man vill göra henne och hennes historia rättvisa. Men vi alla är väldigt glada och stolta att få spela dessa kvinnor.

- Vi hoppas att alla, speciellt också yngre personer, via föreställningen skulle få lära sig att det faktiskt funnits massa starka kvinnliga förebilder och att det skall inspirera dem. 
 

LÄS MER OM FÖRESTÄLLNINGEN / KÖP BILJETTER

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close