Oksana Lommi spelar huvudrollen Lotta Näse

13.02.2020 kl. 20:50
Bakom verkligheten baserar sig på verkligheten. Då Lotta Näse var 24 år drabbades hon av en psykos som hon aldrig egentligen tog sig ur.

Boken ”Som om jag var någons skuggsida”, av Lotta Näse och Patricia Bruun baserar sig på Lottas egna texter från hennes sjukdomstid. Den ger en unik inblick i en psykiskt sjuk människas värld.Vi ställde några frågor till huvudrollsinnehavaren Oksana Lommi.

Oksana, du studerar på Konstuniversitetets Teaterhögskola och repeterar för första gången en pjäs på Svenska Teatern. Hurdan upplevelse är det? 
Det har varit spännande! Jag tycker väldigt mycket om gamla teaterhus, jag älskar atmosfären. Jag har inte ens ännu riktigt förstått att jag jobbar här. Vi är flera från Teaterhögskolan i arbetsgruppen och det här ger oss en möjlighet att studera hur det är att jobba professionellt med teater.

Hur har det varit att närma sig pjäsens huvudkaraktär Lotta Näse, som lever i en psykotisk vardag och baserar sig på en verklig person?
Det är första gången jag spelar en verklig person. I skolan har vi pratat mycket om ansvaret som gestaltare och ansvaret i vem, varför och hur man berättar något. När det här väl kom emot, blev det väldigt konkret. 
Jag började ta reda på saker om psykos och började förstå mer och mer. Jag läste också Lottas bok, och där svarade hon på de frågor jag hade. Tidigare har jag byggt upp en värld kring en karaktär, ett tankesätt, men här finns tankesättet färdigskrivet – min uppgift blev att försöka förstå det. Och det är väl det jag håller på med, försöker förstå. 
Att Lotta ville att det här skulle berättas ger mig mycket mod att närma mig det. Det är sist och slutligen en berättelse, det är hennes berättelse och hennes psykoser.

Vad hoppas du att publiken tar med sig efter att de har sett föreställningen?
Pjäsen handlar mycket om att försöka förstå varandras verkligheter. Jag hoppas att publiken tar med sig att man, även om man inte förstår varandras verklighet, ändå kan acceptera och respektera den och vara medveten om, att det inte bara finns en verklighet utan att alla har sin egen.

Läs om föreställningen - BOK BILJETTER

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close