Hur föddes Tove Jansson - visdiktaren, Emma Klingenberg?

21.02.2020 kl. 15:35
Den 28 februari är det urpremiär för Emma Klingenbergs konsertföreställning Tove Jansson - visdiktaren. Vi har lånat en artikel från Emmas egen hemsida om hur projektet kom till. föreställningen spelas endast tio gånger.

”Har vi inte redan vänt på alla stenar på Tove Janssons ö? ”

Våren 2018 stod jag i beråd att göra en konsert med Tove Janssons sångtexter, då jag upptäckte att materialet var överraskande svårt att hitta. Informationen var utspridd och källorna inte särskilt tillförlitliga. Ofta beskrevs samma visas uppkomst bristfälligt och på olika sätt. Jag bestämde mig för att ta reda på hur det på riktigt låg till, och att samtidigt som jag formade min konsert, ordna upp i informationen och skapa en översikt. När jag senare samma vår fick en av Toves anteckningsböcker med titeln ”Revyer och sånger” i min hand, och tog del av det gedigna innehållet, så insåg jag att premiären för konserten nog får skjutas på framtiden.

Det senaste 1,5 året har jag, vid sidan om skådespelarearbetet, forskat i Tove Janssons vistexter och musiken i hennes liv. Jag har lyckligt nog fått tillträde till Toves hem och ateljé i Ulrikasborg och där kunnat gå igenom Toves sparade material (vilket inte är lite!). Jag har även fått djupdyka i nära vännen och teaterchefen Vivica Bandlers arkiv,  botanisera i kompositören Erna Tauros noter på Finlands Riksarkiv och gå igenom Lilla Teaterns repertoarer och handlingar från alla föreställningar som Tove var inblandad i. Jag har ringt, mailat och mött en hel mängd av hjälpsamma människor över hela norden som både letat brev och noter på sina vindar, och som delat med sig av sina minnen och skickat mig ovärderligt material per post. Jag har läst brevkorrespondenser, och dagboksanteckningar, och petnoga noterat allt som har med musiken i Toves liv att göra.

Jag levde själv i tron att vi redan visste allt om Tove Jansson, att allt var noterat och analyserat, att alla stenar på hennes ö har vridits och vänts på, setts i både skymningsljus och i full sol. Men nu vet jag bättre. Fortfarande kan en av de vackraste stenarna sköljas upp på stranden precis där du sätter din fot. Jag ser fram emot att visa den för dig.

Artikeln är från Emma Klingenbergs hemsida

Foto: Karl Vilhjálmsson 2020

Mer om föreställningen - KÖP BILJETTER!

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close