Mikaela Hasán och Christel Pettersson fick årets Skillnaden-pris

06.11.2019 kl. 20:33
Mikaela Hasán och Christel Pettersson gjorde skillnad.
I år delade Svenska Teaterns stipendie- och fördelningsnämnd ut det nya priset Skillnaden till två personer.
Priset på 10.000 euro, ur Gerda Wredes och Runar Schaumans fond, delades ut på Folktingets Svenska dagen-fest av teaterchef Joachim Thibblin. Festen direktsändes i TV av Svenska YLE. Hela sändningen kan ses på YLE Arena med bland annat Lill Lindfors och Fork på scenen. Folktinget firade stort Svenska dagen och sina 100 år på Svenska Teatern i Helsingfors den 6 november.

Priset Skillnaden tilldelas personer, som gjort en skillnad på det svenska scenkonstfältet i Finland. Att göra skillnad kan vara att gå mot strömmen, utforska olika dimensioner av scenkonst, att
blottlägga strukturer eller att arbeta hårt för en sak. 

Stipendie- och fördelningsnämnden tilldelar Mikaela Hasán och Christel Pettersson priset Skillnaden 2019 med följande motiveringar:

Mikaela Hasán tilldelas priset Skillnaden för sitt såväl unikt personliga som mångsidiga arbete för scenkonsten på svenska och andra språk i Finland. Genom att själv inte göra skillnad på vare sig människor eller förutsättningar, har Hasán gjort stor skillnad i produktioner och projekt i allt från de minsta till de största rummen. I Hasáns teater är lyssnande, inkludering och gränsöverskridande arbete genuina förutsättningar för det konstnärliga skapandet.

Christel Pettersson tilldelas priset Skillnaden för sitt mångåriga arbete som teaterkritiker på Svenska Yle.
Pettersson har under sin karriär haft en imponerande förmåga att i recension efter recension närma sig varje verk utifrån dess egenart, att kärnfullt verbalisera det som ofta verkat omöjligt att fånga i ord och att aldrig ge avkall på ett etiskt förhållningssätt till sitt yrke.
Denna förmåga har gjort henne till en djupt respekterad kritiker på det finländska teaterfältet.I expertgruppen/juryn: Cefisto, Konstuniversitetets teaterhögskola, Lust r.f., Labbet r.f., Finlands Svenska Skådespelarförbund r.f samt Artistföreningen vid Svenska Teatern

Lill Lindfors underhöll på Folktingets stora Svenska dagen-fest, som direktsändes av Svenska YLE. Hon inledde med Med att sjunga Edith Södergrans text Vierge Moderne och avslutade med Bo Setterlings klassiker Du är den ende till publikens förtjusning. 

- Det är så skönt att vara tillbaka på teatern, sa Lindfors. 

DuvTeatern fick Bojan Sonntag-priset i en fullsatt salong på teatern. Grattis till vår samabetspartner som spelar sin succéföreställning I DET STORA LANDSKAPET på Svenska Teaterns Stora scen fram till den 7.2 (endast 13 föreställningar totalt)

FOTO: Niklas Gerkman

 

Se Svenska Dagen-festen på Yle Arenan

 

Folktingets huvudfest på Svenska dagen direktsändes i år från Svenska Teatern i Helsingfors. Det blir prisutdelningar och musik med inhemska och svenska artister, bland annat Fork, Jepokryddona, Philip Järvenpää, Sandra Långbacka, Elna Romberg, Simon Zion, Lill Lindfors och den svenska trion Solala tillsammans med Jennie Storbacka. Konferencierer på festen är Sonja Kailassaari och Mårten Svartström, reporter i vimlet är Eva Kela. Produktion Parad Media och Svenska Yle.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close