Alla pjäser under spelåret, se vår video från öppningen

16.08.2019 kl. 13:17

Svenska Teatern REPERTOAR 2019/2020

Ladda pressmeddelande

Spelåret 2019/2020 invigdes under festliga former på Svenska Teaterns Stora scen. Skådespelarna Sophia Heikkilä och Kristofer Möller samt teaterchef Joachim Thibblin guidade en fullsatt salong genom vårt mångsidiga och spännande teaterutbud.

Under spelåret får vi se tre nyskrivna finlandssvenska verk av David Sandqvist, Joakim Groth och DuvTeatern, som firar 20-årsjubileum. Vi får uppleva FORK:s sista show, en pjäs av aktuella Jonas Hassen Khemiri och äntligen en renodlad fars i regi av Adde Malmberg – något som Svenska Teatern inte gett sin publik sedan 90-talet. Nu ska vi få skratta!

Vi satsar extra på barn genom Barnens november, Flip Flop, Arne Alligator och på våren Diktatorn som baserar sig på Ulf Starks populära barnbok i regi av Mitja Sirén.

Regissörer, skådespelare och hela teaterns personal trivdes med publiken på scen och i salong. Vi avslöjade även vårens nyheter på teatern. 

- Jag är övertygad om att alla hittar åtminstone en pjäs som man bara måste se, sade teaterchef Joachim Thibblin.

Vi delade även ut det prestigefyllda finlandssvenska dramatikerpriset.

Här är Svenska Teaterns utbud under spelåret i ett nötskal. Se också vår filmade video frånhela spelårsöppning på Facebook:


The Play That Goes Wrong

Henry Lewis, Jonathan Sayer & Henry Shields

Svenska Teatern bjuder på en hejdlös skrattfest där precis allting går fel. Ett amatörteatersällskap ska sätta upp ett klassiskt mordmysterium, men allt går inte som planerat. Egentligen går ingenting som planerat. De olycksaliga skådespelarna kämpar sig genom föreställningen mot alla odds, men ger sitt allt tills ridån går ner. Eller trillar ner...

Föreställningen regisseras av Adde Malmberg, en av de stora pionjärerna inom svensk ståuppkomik och en av Sveriges mest erfarna ståuppkomiker.

- Många tycker att humor är ett medel för att säga något annat. För mig är humorn målet. Det skrattas för lite i vår värld idag. Folk som är glada hatar inte, säger Malmberg.

Regi Adde Malmberg

Medverkande Dennis Nylund, Patrick Henriksen, Riko Eklundh / Jon Henriksen, Max Forsman, Simon Häger, Mitja Sirén, Emma Klingenberg, Nina Hukkinen

Premiär  18.9.2019 - Stora scenen


Vi som är hundra  Av Jonas Hassen Khemiri

Regi  Natalie Ringler
Scenografi och kostym  Karoliina Koiso-Kanttila
Medverkande: Anna Hultin, Cecilia Paul, Hellen Willberg

Följ med till dramatikern Jonas Hassen Khemiris nyckfulla, lekfulla och provocerande värld. En underhållande, bländande och farlig värld där allt är möjligt men ingenting är bestående. Khemiri genomskådar allas våra liv, våra hemligheter och lögner, våra drömmar och illusioner. 

Pjäsen ger röst åt en ordlös känsla som många bär på.  Vem är jag egentligen? Och vem skulle jag ha varit om jag valt en annan väg i mitt liv? Är det möjligt att vända om, börja på nytt? Kan jag förlåta mig själv?

Premiär / Ensi-ilta 3.10.2019 - AMOS-scenen
 I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika

Av Duvteatern  i samarbete med Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

I det stora landskapet är en egensinnigt sprakande musikteaterföreställning och en poetisk familjeberättelse. På scenen skapas en värld som liknar sagans men vars rötter är förankrade i verkligheten. När landets kungafamilj får ett barn som inte är som andra blottas rädslor, orättvisor och maktförhållanden. Samtidigt är det början på ett hisnande äventyr - två systrars kamp för frihet och förändring, och för att få vara tillsammans. Med föreställningen firar DuvTeatern sitt 20-årsjubileum.

Text DuvTeatern ensemble
Regi Mikaela Hasán
Kompositör Markus Fagerudd
Kapellmästare Emma Raunio
Koreograf Carl Knif
Scenografi Erik Salvesen
Kostym Anna Sinkkonen
Mask Leila Mäkynen
Ljud Andreas Lönnquist
Ljus Tom Kumlin

Medverkande: Skådespelare från DuvTeatern: Ragnar Bengtström, Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Yvonne Heins, Karolina Karanen, Carl Knif, Ida-Lotta Knuuttila, Helena Laxén, Irina von Martens, Tanya Palmgren, Pia Renes, Martina Roos, Sara Sandén, Elias Simons, Christoffer Strandberg

Svenska Teaterns skådespelare: Mikael Andersson, Sophia Heikkilä, Niklas Åkerfelt

Resonaarigroup: Tomi Lehtimaa, Jaakko Lahtinen, Juho Lähteenmäki, Marlo Paumo

En kvartett ur Wegelius Kammarstråkar

Urpremiär / Kantaesitys  26.10.2019 -  Stora scenen


FORK - Chapter I: The End

Ännu en gång skall vi alla samlas och glada lyfta våra champagneglas, för en kort stund glömma allting annat och tillsammans göra världen lite lyckligare. Välkomna att fira detta sista år tillsammans med FORK.
I 22 år har de rest jorden runt och sjungit för över en halv miljon glada fans. Men även drömmar måste ha ett slut.  Välkomna att fira detta sista år tillsammans med FORK!

På scenen FORK
Dräkter Teemu Muurimäki, ljud: Andreas Lönnqvist, ljus: Tobias Lönnqvist

Premiär  15.11.2019 -  Stora scenen (29 föreställningar, sista 30.4.2020)

Våren 2020


Som om jag var någons skuggsida 

Ursprungsverk: Lotta Näse och Patricia Bruun

Föreställningen handlar om Lotta och hennes mamma. Lotta tror ibland att de är samma person. ”Som om jag var någons skuggsida” är en unik resa in i en förvirrad tankevärld, och är ett starkt inlägg i vårddebatten. Den ger viktiga frågor att tänka på: Är en människa alltid detsamma som sin sjukdom?

Dramatisering: och regi David Sandqvist
Scenografi: Tuomas Honkanen
Video och ljus: Tuomas Honkanen
Kostym: David Sandqvist och arbetsgruppen
Mask: Tanja Terimo
Ljud: Tony Sikström

Medverkande: Mikael Andersson, Stina Engström, Gaspare Boman-Bernini, Ellen Edlund, Oksana Lommi, Folke Narin

Urpremiär 15.2.2020 - AMOS-scenen


Tove Jansson – visdiktaren

Emma Klingenberg gör en viskväll med sånger baserade på Tove Janssons texter.

Det finns en hel visskatt av Tove Jansson-låtar och Emma har gjort ett urval därifrån Musiken varvas med ”anekdoter och kuriosa” som Emma själv formulerar det. Det blir en stämningsfull och musikaliskt, varmt och underhållande. Emma är en av våra främsta sjungande skådespelare och en framstående konstnär.

Medverkande: Emma Klingenberg
 

Premiär 28.2.2020 AMOS-scenen


Vi är bara mänskor 

Av Joakim Groth

“Vi är bara mänskor” är en djupdykning i familjen Groths och Finlands historia. Den är en svindlande uppgörelse med hur vi lever våra liv och hur vi bemöter varandra. Joakim Groth är en av våra främsta dramatiker och berättar nu, uppriktigare än någonsin, om sin egen familj.

Manus och regi: Joakim Groth
Scenografi: Erik Salvesen
Kostym: Karoliina Koiso-Kanttila
Ljus: Tom Kumlin
Ljud: Hanna Mikander
Mask: Tiitta Stoor

Medverkande: Nina Hukkinen, Anna Hultin, Sophia Heikkilä, Cecilia Paul, Marika Parkkomäki, Riko Eklundh, Max Forsman, Patrick Henriksen, Simon Häger, Dennis Nylund, Niklas Åkerfelt, Joakim Groth

Urpremiär 4.3.2020 - Stora scenen


Diktatorn 

Diktatorn är en pjäs för den bästa dagisåldern. Det är en underbar och humoristisk skildring av en liten tyrann, eller med andra ord av ett barn.

Ursprungsverk: Ulf Stark och Linda Bondestam
Dramatisering: Roger Westberg, Isabell Skarby Hay, Gustav Lundqvist

Regi: Mitja Sirén
Scenografi: Ki Samuel

Medverkande: Hellen Willberg, Dick Idman

Premiär 31.03.2020 på Nicken


Pappan av Florian Zeller


Florian Zellers pjäs "Pappan" är rapp underhållning som blandar svärta med välbehövlig humor. Asko Sarkola i huvudrollen som demensdrabbad far skapar gripande teater. Succéföreställningen som sålde slut på våren 2019 återkommer även nästa vår med 10 extrainsatta föreställningar.

 

ÖVRIGT PROGRAM:

Scenmåndagar hösten 2019 


Teater på/om liv och död  23.9 på AMOS-scenen 

Natalie Ringler regisserar “Vi som är hundra” Svenska Teatern i höst. Ringler har rötterna i Polen och hennes mest kända regi är “Vår klass” på Teater Galeasen 2015. “Vår klass” handlar om traumat i en polsk by 1941, där ena halvan av befolkningen tar livet av den andra. Natalie Ringlers följande regi efter “Vi som är hundra”, är “Irakisk Kristus” av Hassan Blasim, också för Galeasen. Natalie tar sig ofta an svåra teman och frågor i sina regier; liv och död, rätt och fel, godhet och ondska. 

Natalie möter en av våra främsta teaterkännare, journalisten och författaren Tomas Jansson i ett samtal om livet, döden och kärleken till teatern. 

 

Globe Art Point Talks @ Svenska Teatern: Har minoriteter färre kulturella rättigheter?
28.10 på AMOS-scenen 

Radiokändisarna Mahadura & Özberkan, aktuella med sin podcast på YLE, väcker diskussion under en angelägen talkshow på Svenska Teatern. Som gäster har de politiska beslutsfattare, kändisar och konstnärer. Vad tänker Finlands färska regering göra för att trygga minoriteternas kulturella rättigheter? Är mindre verkligen mindre, eller kunde det vara lika mycket? Vi lovar en rolig och tankeväckande kväll – kom med! I samarbete med Globe Art Point.

Seminarium på internationella dagen mot våld mot kvinnor
25.11 på AMOS-scen 

Svenska Teatern uppmärksammar tillsammans med Nordiska ministerrådet den internationella dagen mot våld mot kvinnor. 

Under kvällens lopp får vi ta del av berättelser från överlevare, poesi, konst och musik. Vi diskuterar tillsammans med politiker från riksdagspartierna om vilka åtgärder och insatser som behövs för att Finland ska leva upp till Istanbulkonventionen. Representanter från olika mansorganisationer berättar om vilket förebyggande arbete som görs i Norden. 

Medverkande bla Anna Jungner-Nordgren, Patricia Rodas, Marika Parkkomäki

Barnens november 

I november firas internationella barndagen och veckan för barnens rättigheter. Svenska Teatern bjuder in till spännande program för barn under hela månaden! Vi bjuder bland annat på sagostunder, teaterbad för de minsta, RIMJAM och ordkonstverkstäder. Kom med och ta del av roliga sagor, bekanta dig med teater, träffa snälla spöken och lyssna på barnmusikorkestern FlipFlop. NICKEN -scenen öppnar sin dörr för barn och barnasinnade i alla åldrar!

Familjelördag
Familjelördagen blir en sprakande öppningsfest för Barnens November på NICKEN. Vi firar med spöktema 2.11 kl 10-14 och festen följs av RIMJAM i samarbete med Sydkustens Ordkonstskola kl 14.00. Under festen får du ta del av teaterns spökhistorier i spännande miljö, prova på teaterkostymer och mycket annat skoj för hela familjen! Fritt inträde! 

Teaterkryddade sagostunder
Det var en gång... en helt ny saga som ingen ännu upplevt! En berättelse håller på att födas och du kan bli den första som tar del av den. Med hjälp av teaterns magi bjuds publiken in i sagans spännande värld. 

Sagostunder erbjuds under hela november på tisdagar och torsdagar kl 10. Riktade till barn från tre år och uppåt, med en vuxen eller i dagisgrupp. Längd ca 40 min. Fritt inträde, obligatorisk anmälning via teaterns biljettkassa. 

*BNICK* - Teaterbad för de minsta | Pienten teatterikylpy Under teaterbadet får de allra minsta en mjuklandning in i teaterns värld genom att använda alla sina sinnen. Upplevelsen, som passar för både svensk- och finskspråkiga, byggs upp i öm och lyhörd växelverkan med publiken. För barn under ett år tillsammans med en trygg vuxen. Fritt inträde, obligatorisk anmälan via teaterns biljettkassa. 

Måndag 4.11 kl. 10 & 11.30 Måndag 18.11 kl. 10 & 13.00 

RIMJAM, i samarbete med Sydkustens ordkonstskola Lekfull diktstund för barn upp till 5 år, tillsammans med en vuxen 

Lördag 2.11 kl. 14.00 * fritt inträde, obligatorisk anmälan via teaterns biljettkassa 

Ordkonstverkstäder i samarbete med Sydkustens ordkonstskola 

Verkstäderna är riktade till klasser på åk 3–6. 

Fredag 8.11 kl. 8.45-10 & 10.15-11.30* Fredag 15.11 kl. 8.45-10 & 10.15-11.30 Fredag 22.11 kl. 8.45-10 & 10.15-11.30 

Fritt inträde, obligatorisk anmälan via Sydkustens Ordkonstskola. 

* Verkstäder under Svenska Veckan riktade speciellt till språkbadsgrupper. Verkstäderna är avgiftsfria, men kräver anmälan

FlipFlop konserter på Amos
16.11 kl 11 och 14 5.12 kl 11 och 14 14.12 kl 14 

FlipFlop är en finlandssvensk barnmusikorkester som spelar glad och fartfylld, men också tankeväckande och känslosam musik. FlipFlops sånger består av blandade musikstilar och på repertoaren finns allt från funkiga, folkliga och rockiga influenser. FlipFlops andra skiva "Simma" utkom i november 2018 och har fått ett väldigt positivt bemötande. 

Följ med på FlipFlops teatraliska musikäventyr med fascinerande rytmer och roliga, fantasifulla låtar, där vi dessutom får besök av den oemotståndliga och dansanta grodan Filippa! 

På scenen: Daniela Fogelholm (sång) Juha Kujanpää (piano) Lauri Salokoski (bas, sång) Mikael Seire (trummor, percussion) Kaisa Niemi (grodan Filippa) 

Åldersrekommendation: från 3 år uppåt 

Konsertens längd: ca. 45 minuter 

ARNE ALLIGATOR
27–28.12 på Stora scenen

• Mer föreställningar och program  våren 2020 finns med i teaterns planering.

Vi återkommer till det senare.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close