Att dela en kaka är en succésaga, nu är pjäsen nominerad till Antoniapriset

07.06.2019 kl. 14:22Svenska Teatern har satsat på att utveckla teaterns utbud för barn och unga. Med föreställningen Att dela en kaka behandlades temat rättvisa - ett tema som väckte åsikter hos de flesta, oavsett ålder. Temat engagerade och inspirerade också utanför själva teaterbesöket. Det var också teaterns avsikt med pjäsen, som var en del av projektet Konsttestarna.
Över 1600 åttondeklassister såg föreställningen under våren. Vi har tittat på reaktionerna på projektets hemsida

Pjäsens lekfulla grepp och engagerande tematik visade sig vara en lyckad kombination och föreställningen är nu nominerad för det stora finlandssvenska teaterpriset, Antoniapriset 2019. Vinnaren utses den 8 juni på Hangö Teaterträff.  

I föreställningen Att dela en kaka presenterades ett, för teatern, tidigare mindre använt format, nämligen en öppen dialog mellan publik och skådespelare. Pjäsens scener varvades med kniviga frågeställningar som skapade ett utbyte av tankar och åsikter om moral och etik.

Under varje föreställning hände något unikt i mötet mellan scen och salong, något som uppskattades mycket från båda sidor.

Svenska Teatern och föreställningen Att dela en kaka var ett av besöksmålen för Konsttestarna under detta läsår. Sammanlagt 1640 åttondeklassare från hela landet såg pjäsen. Vem som helst kan gå in på sidan konsttestarna.fi och läsa vad ungdomarna tycker. Svenska Teatern ligger högt på listan i år och är ett av de mest omtyckta besöksmålen. 79% gick ut ur salongen på bättre humör än när de kom in. 

Konsttestarna har också gett kommentarer om sitt besök. En stor del av publiken var finskspråkiga elever som önskat sig en konstupplevelse med en aspekt av språkbad:

Pjäsen fick mig att börja fundera på hur orättvist samhället idag är ****

Jag fick en bra förståelse om att allt inte är svart och vitt. Allt har för- och nackdelar och allt har olika perspektiv. *****

Ett intressant vardagstema som fick mig och tänka på vad jag skulle göra själv. Jag fick också tänka på "vem är jag" ***** 

Såg en snygg kille i publiken, de var toppen att han satt där! Men ni va oxå bra (på att visa en variation av konst) ** 

Näytelmä oli uskomattoman hieno, mutta painava aihe yllätti ja tulin järkytyksestä huonovointiseksi. ***** 

Oli todella hauskaa, kun pystyi osallistumaan ***** 

TYKKÄSIN, VOISIKO NÄITÄ OLLA ENEMMÄN? ****

Vaikka ruotsinkielentaitoni on hieman huono niin pidin esityksestä paljon ja mielestäni se oli myös hauska. ***** 

*** Citaten är från sidan www.konsttestarna.fi, eventuella språkfel är delvis korrigerade. 

Svenska Teatern är även i fortsättningen ett besöksmål i projektet Konsttestarna. Följande läsår ger vi The Play That Goes Wrong. Då kommer många finskspråkiga skolor till Svenska Teatern för en språkdusch. Svenska Teatern har varit besöksmål under alla tre åren av Konsttestarna-projektet.

Föreställningen ATT DELA EN KAKA är nu slutspelad och lockade sammanlagt en publik  på 1991 personer. 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close