Glädjande siffror, Svenska Teatern hade 50 % fler besökare än spelåret innan

03.06.2019 kl. 15:30
​Idag kan Svenska Teatern presentera glädjande besökssiffror för spelåret hösten 2018 - våren 2019. Samtidigt mottog vi med glädje nyheten att den nya regeringen genom regeringsprogrammets kulturreform avser trygga Svenska Teaterns ställning som officiell nationell huvudscen och att förutsättningarna för kultur förbättras genom att gradvis öka kultur- och konstanslagens andel av stadsbudgeten till en procent.Totalt besökte 84 841 personer Svenska Teaterns produktioner under spelåret som gått. Det är en ökning med 50% jämfört med spelåret innan.

Det är också är glädjande är att vi inte enbart ökat publiksiffrorna på Stora scenen med hjälp av en musikal. Vi har även ökat tillströmningen på våra mindre scener jämfört med tidigare år. Över 11 000 besökte AMOS-scenen och Nicken under spelåret.
Föreställningen Pappan på AMOS hade till exempel 37 helt utsålda föreställningar, vilket utgjorde en publik på 4 801. Pappan återkommer på repertoaren nästa år.

Svenska Teaterns satsning på unga utgör en stor och viktig del av teaterns verksamhet.  Föreställningen Att dela en kaka, som ingick i projektet Konsttestarna, spelades för både svenskspråkiga och finskspråkiga elever från hela Finland. Sammanlagt 31 föreställningar sågs av 1991 besökare, vilket utgjorde en beläggningsgrad på 92%.

På Stora scenen var det stora dragplåstret musikalen CHESS på svenska. Musikalen spelades 119 gånger och lockade sammanlagt 50 499 till salongen. 

Familjeföreställningen Hans och Greta spelades 45 gånger och besöktes av 13 360.

Svenska Teaterns satsning på publikarbete med bland annat det nya konceptet Scenmåndag lockade sammanlagt 5 015 besökare till teatern. 

- Med dessa glädjande siffror och med positiva nyheter från den nya regeringen kan vi med tillförsikt arbeta vidare. Svenska Teatern har genomgått tuffa tider med samarbetsförhandlingar samt svidande nedskärningar på 201 000 euro i stads- och statsunderstöd. Det är med glädje vi kan konstatera att besökssiffrorna ökar och att våra besparingsåtgärder bär frukt.  Vi är på rätt väg trots alla utmaningar, säger Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin.

LÄS OCKSÅ:
Svenska Teatern blir nationell huvudscen. "Historiskt", säger teaterchef Joachim Thibblin till HBL

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close