Ungdomars psykiska ohälsa är temat i Nya TADAMs musikteater

25.03.2019 kl. 13:09
I Nya TADAMs och Svenska Teaterns samarbete lyfts ungdomars psykiska ohälsa fram i strålkastarljuset och upp på Stora scenen. Hanna Åkerfelts nyskrivna pjäs Vilja Andas får urpremiär på Stora scenen den 18 maj.

VILJA ANDAS, är en musikteaterföreställning för ungdomar av ungdomar där man inte räds att gräva djupt. Det är en pjäs om ensamhet och vänskap, om förtvivlan men framförallt också om hopp. Om medmänsklighetoch om att se varann på riktigt, bakom alla filter och fasader.

Hur överlever vi alla förväntningar som vi själva och andra har på oss? Och vad händer när vi inte längre orkar hålla upp fasaden?  

Dramaturgen Hanna Åkerfelt har skrivit en ärlig och träffande pjäs kring temat ungdomars psykiska hälsa och ohälsa. Både sångtexter och manus har arbetats fram tillsammans med ungdomarna i Nya TADAM under året. Kompositören och musikern Eero Paalanen har skrivit musiken och för regin står Marika Parkkomäki, som också är ansvarig dramapedagog för utbildningen. 

- Det är ett angeläget tema och igenkänningsfaktorn är hög, för såväl gammal som ung. Medierna rapporterar dagligen om hur dåligt ungdomar mår och statistiken är alarmerande. För att få till stånd en förändring måste vi våga prata om det. Att sätta upp en pjäs är åtminstone ett sätt att reagera och agera. Jag är otroligt stolt över våra modiga, begåvade ungdomar i Nya TADAM som inte backar utan tar sig an utmaningen,säger Nya TADAMs producent Elin Westerlund.

De svenskspråkiga musikinstituten i huvudstadsregionen driver tillsammans musikteaterskolan Nya TADAM. Under en tvåårs period får eleverna en gedigen utbildning i skådespeleri, dans, solosång och körsång. I årets produktion ingår förutom ensemblen också en projekt-kör med elever från musikinstituten. 

Detta är fjärde gången som Nya TADAM och Svenska Teatern samarbetar. 

- Vi är glada över samarbetet med Nya TADAM. Det är viktigt för oss att kunna ge utrymme för ungdomar att komma in i ett proffssammanhang. Nya TADAM gör ett värdefullt jobb med grundutbildning inom musikteater. Många finlandssvenska skådespelare har de facto startat sin yrkesbana i Tadam, flera för detta Tadam-elever har fått jobb på Svenska Teatern,säger teaterchef Joachim Thibblin.

Föreställningen spelas endast sju gånger

lö 18.5 kl 19,  må 20.5 kl 19, on 22.5 kl 12, on 22.5 kl 19, to 23.5 kl 19, fr 24.5 kl 19 och lö 25.5 kl 14. 

KÖP BILJETT

FÖRESTÄLLNINGSSAMTAL

Föreställningssamtal efter föreställningen: Måndagen den 20 maj kl 19 och onsdagen den 22 maj kl 12 tillsammans med ensemblen och regissören. Gratis.

SAMTAL OM UNGDOMARS PSYKISKA OHÄLSA IDAG

ordnas 25.5 kl 12-13 innan föreställningen som börjar kl 14 samma dag.  I samtalet deltar sakkunniga på området från Folkhälsan och THL (institutet för hälsa och välfärd) 


LÄS MER OM PJÄSEN
- Handlingen, speldagar, medverkande, publikarbete, Vad är Nya Tadam?
 m.m. 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close