Carl-Gustaf Wentzel blir den första som tar hem det nya priset Skillnaden

19.11.2018 kl. 12:40

Svenska Teaterns stipendie- och fördelningsnämnd utdelar i höst för första gången någonsin teaterpriset Skillnaden. Priset tilldelas en person, som gjort en skillnad på det svenska scenkonstfältet i Finland. Priset utdelas med medel ur Gerda Wredes och Runar Schaumans fond i samband med Cefistos höstmöte måndagen den 19.11 kl 12.30. Prissumman är 10.000 euro.

Stipendie- och fördelningsnämnden tilldelar skådespelaren och teaterchefen Carl-Gustaf Wentzel priset Skillnaden 2018 med motiveringen:

Carl Gustaf Wentzel grundade Teater Taimine år 2002. Han har oförtrutet sedan dess fört ut nyskriven finlandssvensk dramatik till daghem och skolor i hela landet.

Föreställningarna levererar genomgående både kvalitet och kvantitet och han har i mötet med hundratusentals barn och unga gjort en verklig skillnad. Han drivs av en handfast idealism och utför storverk i det tysta varje dag.

Urvalsjuryn bestod av medlemmar ur stipendie- och fördelningsnämnden samt representanter för Labbet r.f., Finlands Svenska Skådespelarförbund r.f., LUST r.f., Cefisto samt Artistföreningen vid Svenska Teatern, som sållade fram en priskandidat bland nomineringarna.

Bakgrund

Teater Taimine är en turnéteater för barn och ungdom grundad år 2002. Taimine turnérar i daghem, lågstadier, högstadier och gymnasier. Vi producerar nyskriven finlandssvensk dramatik för barn och ungdom som lever i den finländska verkligheten. Taimine vill värna om de ungas perspektiv i en allt mer krävande och komplicerad värld. Med ett direkt tilltal och en repertoar som består av aktuella teman har Taimine uppträtt främst i Finland men också i övriga Norden. Teatern består av professionella yrkesutövare och spelar för 45 000 åskådare årligen. Teater Taimine vill alltid erbjuda en inspirerande teaterupplevelse för sin publik.

Taimine.fi

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close