ABBA-Benny berömmer våra sångare i CHESS på svenska

07.08.2018 kl. 14:59
Den 6 augusti samlades hela ensemblen för att sjunga  igenom CHESS på svenska för första gången med hel orkester – det som på fackspråk kallas för sitzprobe. Kompositören Benny Andersson var på plats för att lyssna till den nya orkestreringen och höra vår ensemble sjunga.

 

- Det låter fantastiskt bra!

 


Benny sitter i salongen och följer med arbetet. Ömsom går han fram till orkesterdiket för att finslipa den musikaliska helheten för att i nästa minut samtala med regissör Maria Sid. Och Benny Andersson var mäkta imponerad av vår ensemble.

- Det var över förväntan tycker jag. Jag är jättenöjd och ni har fantastiskt bra sångare. Ljudet är också bra, Stanley är bra (teaterns ljudmästare, red. kommentar). Så här skulle alla teatrar vara, slår Benny Andersson fast direkt efter genomsjungningen.

För åtta år sedan ägnade Benny Andersson mycket tid på Svenska Teatern under repetitionerna av Kristina från Duvemåla. Arbetet med CHESS på svenska har lockat honom tillbaka.

- Svenska Teatern har en stor plats i mitt hjärta. Det är en fantastiskt fin liten teater. Man kommer så nära intill det som sker på scenen. Jag kommer givetvis till premiären, men vill nog komma innan dess och se om jag kan försämra något, skämtar Andersson.

Det är den tredje produktionen signerad Benny Andersson och Björn Ulvaeus som Svenska Teatern sätter upp. MAMMA MIA! är nyligen ett avslutat kapitel i Helsingfors. Jag undrar vilken av föreställningarna Benny föredrar om han måste välja.

- Chess förstås! Det är ju liksom ett eget verk, medan MAMMA MIA! är något som är ihopsatt av gamla försyndelser, säger Andersson med ett klurigt leende.

- Jag tycker om båda som föreställningar förstås. MAMMA MIA!  är ju en jättefin föreställning, men ur min egen synpunkt och musikaliskt föredrar jag nog Chess.

Då Benny och Björn första gången hörde Maria Ylipää blev de mycket förtjusta. Nu står Ylipää på scenen som Florence.

- Ja det är en fröjd för örat. Jag är fortfarande imponerad av Maria Ylipää. När hon sjunger verkar det så lätt och Chess är långt ifrån lätt att sjunga.

Det var första gången Benny Andersson fick höra Johanna Ström, som spelar Svetlana. Då hon tolkade sången Han är en man han är ett barn tog Benny fram telefonen och filmade. Redan efter auditionen menade både regissör Maria Sid och teaterchef Joachim Thibblin att vi hittat en ny stjärna. Benny är inte sen att hålla med.

- Johanna var fantastiskt bra. Jag undrar var hon har varit, ler Andersson och vi avlutar vår korta intervju.

Benny Andersson har personligen varit högst delaktig i arbetet på Svenska Teatern med både Kristina från Duvemåla och CHESS på svenska. Till teaterns uppsättning av MAMMA MIA! kom den forna ABBA-medlemmen endast med tillsammans med Björn Ulvaeus och vänner.

Den 8 september är det urpremiär för CHESS på svenska i Finland. Då sitter också Benny Andersson i salongen på Svenska Teatern. Men redan efter den första repetitionen med orkester var han mer än belåten.

MER OM CHESS PÅ SVENSKA 

 
Benny Andersson
Benny Andersson föddes den 16:e december 1946 i Stockholm. 1952 började hans far ge honom lektioner i dragspel. Mellan 1964-1968 var han medlem i Sveriges mest populära rockband under 60-talet - Hep Stars. Det var under denna tidsperiod han började komponera musik. Låtar som Sunny girl och Wedding blev stora hits för Hep Stars.
1972 och tio år framåt var ABBAs tid. I början av 80-talet föddes musikalen.
Chess, ett samarbete mellan Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice. Benny har även en stark koppling till den svenska folkmusiken.
1987 började han samarbeta med Orsa spelmän och de spelade in ett antal album, som Klinga mina klockor (1989) och Fiolen min (2001). Detta samarbete ledde fram till bildandet av BAO, Benny Anderssons Orkester.
Mellan 1990-1995 komponerade Benny musiken till musikalen Kristina från Duvemåla som hade premiär i oktober 1995.
Benny kan titulera sig professor och är invald i Kungliga musikaliska akademien sedan 2007. Han är hedersdoktor på Stockholms universitet sedan 2008 och på Luleås tekniska högskola sedan 2012.
 

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close