Det är Glenn Edells stora dröm att vara med i CHESS

08.03.2018 kl. 19:14
Nu kan Svenska Teatern avslöja att Glenn Edell spelar den amerikanske schackspelaren Freddie i Svenska Teaterns uppsättning av CHESS på svenska. I april kommer han till Helsingfors för att börja repetera med regissör Maria Sid.I samband med att teatern nästa vecka släpper biljetterna till föreställningarna våren 2019, avslöjar vi nu alltså följande stora namn i ensemblen.
Glenn Edell är redan bekant för Svenska Teaterns publik. Han spelade i La Cage aux Folles 2009 och på Åbo Svenska Teater gjorde han Les Misérables 2010. Men för den stora publiken blev Edell känd i Kristina från Duvemåla 2012.

- Jag trivs så bra på Svenska Teatern. Jag har med tiden fått så många vänner i Finland. Riko Eklundh, till exempel. Han har blivit en vän för livet.

- Ni har också ett helt annat arbetsklimat än i Sverige. Ni tar hand om varandra på ett helt annat sätt. En större gemenskap. Det skall också bli oerhört roligt att få jobba med Maria Sid igen, det var hon som repeterade in min roll i Kristina från Duvemåla. Jag tycker väldigt mycket om hennes sätt att arbeta, säger Edell. 

Vad har du gjort sedan Kristina från Duvemåla?

- Jag fortsatte med Duvemåla både på Göteborgsoperan och sedan på Cirkus i Stockholm, där jag även gjorde Fantomen på Operan. Sedan har Stockholms stadsteater engagerat mig i bland annat Billy Elliot, Ronja Rövardotter, West Side Story och Sweeny Todd, säger Edell.

Glenn Edell vill också framhålla att han fått göra en drömroll som skurk i Disney-filmen Vaiana.

- Det var härligt att en gång få vara antagonisten och göra en Disney, en film som blir kvar för eftervärlden, till skillnad från teater som ju är ögonblickets konst, säger han.

Vad tycker du om CHESS som musikal?

- Då musikalen kom på skiva var det den första musikal som jag verkligen lyssnade på och lyssnade sönder. Det är nog tack vara CHESS som jag idag är musikalartist. Att jag idag får vara med i musikalen är en stor dröm som går i uppfyllelse. Jag har säkert sjungit Pity The Child (Vem ser ett barn) 20.000 gånger och nu skall jag få stå på er scen och göra den live inför fullsatta salonger. För mig är Chess världens bästa musikal om man ser till musiken. Men den nya versionen, CHESS på svenska, är också mycket bättre rent dramaturgiskt än det engelska originalet, resonerar Edell.

Hur är din roll som Freddie?

- Han har ofta framförts som en väldigt arg man. Men jag hoppas att jag kan tillföra även en dos lekfullhet och andra dimensioner.

Hur är det att jobba i Finland igen?

- Första gången jag var i Finland, var det bara ett arbetsförhållande. Men ganska snabbt utvecklades en stark kärlek till vårt östra grannland Finland, ni har ju till exempel förstått vikten och charmen med karaoke, skrattar Edell.

Edell möter Ylipää och Lycke på scenen

I oktober blev det klart att Maria Ylipää spelar Florence, som är fru till amerikanen Freddie. Och i januari, i samband med teaterns våröppning, kunde vi avslöja att Alexander Lycke spelar den ryske schackspelaren Anatolij. Lycke ger även en egen konsertversion av rockmusikalen Jesus Christ Superstar den 22 mars på Stora scenen.

Nästa vecka avslöjar vi vem som spelar den ryska schackspelaren Anatolijs fru Svetlana.

Det är ett nytt namn som lär ha sjungit juryn av stolarna under teaterns audition.

25.000 sålda biljetter

Svenska Teatern började sälja CHESS på svenska i november och redan nu har teatern sålt 25.000 biljetter.

Den 15 mars släpper Svenska Teatern biljetterna till hela våren 2019.  Många gruppbokare har väntat på dessa föreställningar eftersom salongerna i höst börjar vara rätt utsålda.


Namn: Glenn Daniel Nilsson
Hemort: Gävle, men bor i Stockholm
Aktuell denna vår: I musikalen Pippin på Malmö Opera
Aktuell i höst: CHESS på svenska på Svenska Teatern

Se Glenn Edell sjunga Anthem ur CHESS. Han tolkade den kända CHESS-låten inför juryn i TV-programmet "Talang", där han gick hela vägen till final. På Svenska Teatern sjunger han dock inte denna melodi. 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close