Marcus Groth - hur förbereder du dig för rollen som Ove?

18.10.2017 kl. 15:21
Höstens mest efterlängtade monolog får snart sin premiär på Stora scenen.

Fredrik Backmans succéroman som översatts till över 20 språk filmatiserades 2015 och blev nominerad för en Oscar till bästa icke-engelskspråkiga film. Steget till scenen var en rätt naturlig fortsättning och med Johan Rheborg (Solsidan) som Ove blev även pjäsen en succé. I Svenska Teaterns uppsättning är det Marcus Groth som axlar rollen som Ove men också resten av grannskapet. 

- Jag blev väldigt entusiastisk över att ha fått rollen, och när vi gjorde en första läsning av texten på teatern så både skrattade och grät vi, vilket lovade gott.

Hur skulle du själv beskriva Ove?
- Han är en ganska fördomsfull medelålders man som lever ett inrutat liv. Men under föreställningens gång väcks något inom honom och mot slutet öppnar han sitt hjärta.


 

Men hur förvandla sig till denne så ofta fyrkantige surgubbe?
– Ha ha, kanske hyr jag en Saab! Allvarligt talat så kan jag nog ta en hel del ur min egen erfarenhet som medelålders, fast jag inte är så sur som Ove. Dessutom har jag en del rätt kantiga män i min bekantskapskrets. Kanske lånar jag en del av dem.

Du ska spela alla pjäsens roller, hur gör man det?
- Man får skifta mellan dem, byta röst, sättet att gestikulera. Får man det att funka är det otroligt fascinerande. Vad som också är speciellt är att pjäsen når fram till en annan del av teaterpubliken än den vanliga.

Hur menar du då?
-Jo, oftast består publiken av kvinnor som drar med sig sina män mer eller mindre motvilligt till teatern, men här kan en medelålders man sitta och skratta och gråta och känna igen sig själv, förlåt sin kompis i Ove. 

Texten är ett udrag ur Tallink Siljas ombordtidning

 

Finländsk urpremiär 28.10.2017 på Stora scenen

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close