Några av oss

Vedem Magasin 1942-1944

av Eva-Maria Dahlin
 

En sann historia om motstånd och kunskapstörst

Tjeckien, oktober 1942. Pragpojken Petr Ginz skickas till ett ghetto i Terezín. Han placeras i kasernen för pojkar mellan tretton och fjorton år. Ghettot är även känt som koncentrationslägret Theresienstadt.

Med risk för sina liv utropar Petr och några jämnåriga kamrater sin kasern till en självständig republik, och grundar tidningen Vedem ('I ledningen'). Tillsammans rapporterar de ihärdigt och detaljerat om livet i lägret, och publicerar under två år 83 handskrivna tidningsnummer.

Pjäsen Några av oss skildrar en skarpsynt tonårspojkes livslust och mod i en tid som förbjudit hans frihet, utveckling och ambitioner. Pjäsen grundar sig på Petr Ginz egna dagbok, samt andra texter som överlevde Theresienstadts fasor.

Med Några av oss vill Svenska Teatern hedra Förintelsens 75.te minnesår, och bevara Petrs arv.

Några av oss

 

SPELPLAN

Biljetter

Vuxen 34 €
Pensionär 31 €
Grupp (minst 20 pers) 29 €

Barn/ Studerande

24 €

Elev (i grupp) 15 €
Studerandebiljett samma dag 10 €

Platserna på AMOS-scenen är onumrerade.


Premiären var på AMOS-scenen 8.10.2020

Längd: ca 1 h 35 min, utan paus
 

Läs programbladet här

Trygg teater - läs mer om våra säkerhetsåtgärder

”Den sanna historien om Petr Ginz som i hemlighet gav ut en tidning i ett koncentrationsläger är engagerande teater som blandar pojkboksäventyr med nattsvart tragedi. Johanna Freundlichs Några av oss slår an tonen rätt och har lämplig tyngd utan att glömma bort mänskligheten och värmen.”

 

Skådespelare

alt=
Max
Forsman
alt=
Patrick
Henriksen
alt=
Dennis
Nylund
alt=
Niklas
Åkerfelt

Konstnärligt team

Text: EVA-MARIA DAHLIN
Regi: JOHANNA FREUNDLICH
Scenografi: ERIK SALVESEN
Kostym: EMILIA ERIKSSON
Ljud: ANTTI PUUMALAINEN
Ljus: TOM LAURMAA
Mask och hår: TANJA TERIMO

”Petr Ginz begåvning, drivkraft och skaparförmåga hade varit imponerande även om han fått växa upp i fredstid”

När fyra tjeckiska tonårspojkar grundar en hemlig tidning är det ingen som anar att deras historia skall komma att berättas över 75 år senare på en teaterscen i Helsingfors. Tidningen skrivs mellan åren 1942 – 1944 i koncentrationslägret Theresienstadt – ett exemplar i taget, i uppror mot nazismens grymheter. Svenska Teatern ger en sann historia som hösten 2020 får finländsk urpremiär på AMOS-scenen i regi av Johanna Freundlich. 

Läs artikeln

Bilden till vänster är ett tidningsklipp ur Nya Åland 23.5.2020. Tidningen uppmärksammade NÅGRA AV OSS i en fyra sidor lång artikel. 

Länken leder till vår partner Aktias webbplats.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close