GÄSTSPEL FRÅN KULTURHUSET STADSTEATERN I STOCKHOLM

Leif - turnéversionen

av Lucas Svensson och Leif Andrée
 

Här har ni en som inte lade sig ner att dö. Här har ni en som föll, men reste sig. Här har ni en som väsnades, som sjöng, som var tyst, som lever.

Leif är berättelsen om Leif Andrée, en historia om klass, punk, alkohol, teater, våld, politik och kärlek. En historia om livet, en klassresa genom ett sönderfallande folkhems-Sverige med en som hela tiden reser sig igen.

Bakgrund >>

LÄS ALLT OM FÖRESTÄLLNINGEN I VÅRT NYHETSBREV
 

 Foto: Petra Hellberg

"så jäkla bra" 
AFTONBLADET

"en av svensk scenkonsts mest levande personligheter berättar sitt livs historia"
EXPRESSEN

"en fullsatt salong lämnar med en härligt livsbejakande känsla inombords.
Man blir som kär i Leif Andrée!"

AFTONBLADET

"Andrée gör det så humoristiskt, autentiskt och charmerande begåvat. Det är modigt, självutlämnande och stundom mycket smärtsamma vittnesmål han framför från en värld som aktualiserar debatten om barnfattigdom och klassfrågor."
SVENSKA DAGBLADET

”Suget är obönhörligt. Och vi vet att ingen annan än hade kunnat göra det här«
»Han är en unik skådespelare, en av våra stora”

DAGENS NYHETER

Mar 2018
TiOnToFr
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
LEIF - TURNÉVERSIONENTis06.03.201819:00Köp Platser finns
LEIF - TURNÉVERSIONENOns07.03.201819:00Köp Platser finns
LEIF - TURNÉVERSIONENTor08.03.201819:00Köp Platser finns
LEIF - TURNÉVERSIONENFre09.03.201819:00Köp Platser finns

Spelar på AMOS 6-9.3

Pris: 40€, pensionär/grupp 36€, studiepris samma dag
Längd: 2 h 40 min, inklusive paus
Premiären var 2 november 2016


 

PÅ SCENEN

Skådespelare: Leif Andrée
Musiker: Susanna Risberg

produktion

Av Leif Andrée
Manus: Lucas Svensson
Regi: Ole Anders Tandberg
Scenografi och kostym: Maria Geber
Ljus: Jonatan Winbo
Ljud: Magnus Ericsson
Mask: Ulrika Ritter


Mer om Leif Andrée

Leif Andrée (f 1958) är en av Sveriges absolut mest älskade skådespelare. Förra året tilldelades han Thaliapriset för sin prestation i En Folkefiende och för många barn kommer han för alltid att vara Daidalos. På Kulturhuset Stadsteatern har han setts som Portos i De tre musketörerna, som Baloo i Djungelboken, som Jeppe i Jeppe på berget, för att nämna några. På tv och film: Kaninmannen, julkalendern Pelle SvanslösTomten är far till alla barnenOm jag vänder mig omKommissarie Späck och Äkta människor bland annat.

Leif Andrée växte upp i Stockholm men 16 år gammal flydde han till Sundsvall för att komma bort från ett hem präglat av alkohol och våld. I Sundsvall blev simning på elitnivå hans räddning. Och så blev han Sundsvalls första punkare och trummis i punkbandet Pizzoar. Genombrottet som skådespelare kom på Teater Galeasen som han var med och startade 1983.

Pjäsen om Leif är skriven av dramatikern Lucas Svensson, baserat på berättelser av Leif Andrée. Lucas Svensson har stått bakom flera av de senaste årens mest omtalade nyskrivna pjäser, som Fosterlandet och Olof Palme - en pjäs från Sverige. Regisserar gör Ole Anders Tandberg som har gjort en rad kritikerrosade uppsättningar, nu senast Fåglarna (Dramaten), Min kamp (Kulturhuset Stadsteatern) och Don Giovanni (Operan). Ole Anders Tandberg lärde känna Leif Andrée redan 1987 då han såg honom i Sakrament på Teater Galeasen. De har tidigare samarbetat i flera uppsättningar, exempelvis Peer Gynt (Riksteatern) och Onda andar och Jeppe på berget (Stockholms stadsteater).

Medverkar på scen gör musikern Susanna Risberg (född 1990) som räknas till en av landets främsta gitarrister i sin generation. Hon spelar med artister som Marit Bergman, sin egen grupp Susanna Risberg Trio, Henric De La Cour och Miriam Bryant. Hon har vunnit Hagström Stipendiet två gånger, det prestigefyllda Jimi Hendrix Award ’11 och fick Jazzkatten 2015 som ”Årets nykomling”.