Leif - turnéversionen

av Lucas Svensson och Leif Andrée
 

"Leif är en mustig cocktail av humor och trauma, av mörker och ljus. Det är ett bevis på Andrées skicklighet och mångåriga erfarenhet som skådespelare att han på egen hand får en så mångsidig blandning att löpa så smidigt och medryckande och får det att verka så enkelt..."

"Leif bjuder på en lyckad och minnesvärd blandning av känslointryck och det är lätt att förstå varför föreställningen rosats av kritiker i hemlandet. Också för den som, likt mig, saknar en djupare personlig emotionell koppling till Andrées filmer sedan förr är det en klart sevärd föreställning."

HBL Otto Ekman

 

Här har ni en som inte lade sig ner att dö.
Här har ni en som föll, men reste sig.
Här har ni en som väsnades, som sjöng, som var tyst,
som lever.Leif är berättelsen om Leif Andrée, en historia om klass, punk, alkohol, teater, våld, politik och kärlek. En historia om livet, en klassresa genom ett sönderfallande folkhems-Sverige med en som hela tiden reser sig igen. 

Leif Andrée växte upp i Stockholm men 16 år gammal flydde han till Sundsvall för att komma bort från ett hem präglat av alkohol och våld. I Sundsvall blev simning på elitnivå hans räddning. Och så blev han Sundsvalls första punkare och trummis i punkbandet Pizzoar. Genombrottet som skådespelare kom på Teater Galeasen som han var med och startade 1983.

Föreställningen är det svåraste och märkligaste han gjort, sa han inför premiären. Nu vill han tillägga: Och roligaste. 
 

Leif Andrée är en av Sveriges absolut mest älskade skådespelare. Missa inte chansen att se honom live på AMOS 6-9 mars.

 Foto: Petra Hellberg

"så jäkla bra" 
AFTONBLADET

"en av svensk scenkonsts mest levande personligheter berättar sitt livs historia"
EXPRESSEN

"en fullsatt salong lämnar med en härligt livsbejakande känsla inombords.
Man blir som kär i Leif Andrée!"

AFTONBLADET

"Andrée gör det så humoristiskt, autentiskt och charmerande begåvat. Det är modigt, självutlämnande och stundom mycket smärtsamma vittnesmål han framför från en värld som aktualiserar debatten om barnfattigdom och klassfrågor."
SVENSKA DAGBLADET

”Suget är obönhörligt. Och vi vet att ingen annan än hade kunnat göra det här«
»Han är en unik skådespelare, en av våra stora”

DAGENS NYHETER


Spelar på AMOS 6-9.3

Pris: 40€ 
pensionär/grupp 36€
studerande samma dag 10€
Längd: 2 h 40 min, inklusive paus
Premiären var 2 november 2016


LÄS OM LEIF ANDRÉE i HBL 1.3

 

Leif Andrée: "Jag hade tur som hamnade hos fina människor" - Malou Efter tio (TV4)
 

 

PÅ SCENEN

Skådespelare: Leif Andrée
Musiker: Susanna Risberg

produktion

Av Leif Andrée
Manus: Lucas Svensson
Originaluppsättningen:
Regi: Ole Anders Tandberg
Scenografi/Kostymdesign: Maria Geber
Ljussättning och turnéanpassning: Jonathan Winbo
Ljud: Magnus Ericsson
Mask: Ulrika Ritter


Mer om Leif Andrée

Leif Andrée (f 1958) är en av Sveriges absolut mest älskade skådespelare. Förra året tilldelades han Thaliapriset för sin prestation i En Folkefiende och för många barn kommer han för alltid att vara Daidalos. På Kulturhuset Stadsteatern har han setts som Portos i De tre musketörerna, som Baloo i Djungelboken, som Jeppe i Jeppe på berget, för att nämna några. På tv och film: Kaninmannen, julkalendern Pelle SvanslösTomten är far till alla barnenOm jag vänder mig omKommissarie Späck och Äkta människor bland annat.

Leif Andrée växte upp i Stockholm men 16 år gammal flydde han till Sundsvall för att komma bort från ett hem präglat av alkohol och våld. I Sundsvall blev simning på elitnivå hans räddning. Och så blev han Sundsvalls första punkare och trummis i punkbandet Pizzoar. Genombrottet som skådespelare kom på Teater Galeasen som han var med och startade 1983.

Pjäsen om Leif är skriven av dramatikern Lucas Svensson, baserat på berättelser av Leif Andrée. Lucas Svensson har stått bakom flera av de senaste årens mest omtalade nyskrivna pjäser, som Fosterlandet och Olof Palme - en pjäs från Sverige. Regisserar gör Ole Anders Tandberg som har gjort en rad kritikerrosade uppsättningar, nu senast Fåglarna (Dramaten), Min kamp (Kulturhuset Stadsteatern) och Don Giovanni (Operan). Ole Anders Tandberg lärde känna Leif Andrée redan 1987 då han såg honom i Sakrament på Teater Galeasen. De har tidigare samarbetat i flera uppsättningar, exempelvis Peer Gynt (Riksteatern) och Onda andar och Jeppe på berget (Stockholms stadsteater).

Medverkar på scen gör musikern Susanna Risberg (född 1990) som räknas till en av landets främsta gitarrister i sin generation. Hon spelar med artister som Marit Bergman, sin egen grupp Susanna Risberg Trio, Henric De La Cour och Miriam Bryant. Hon har vunnit Hagström Stipendiet två gånger, det prestigefyllda Jimi Hendrix Award ’11 och fick Jazzkatten 2015 som ”Årets nykomling”. 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close