Benny Andersson - Björn Ulvaeus - Tim Rice

CHESS på svenska

★★★★★

”Chess är en femstjärnig fullträff”

HS/Meri

"En scenisk triumf" 

Östra Nyland


"Sanslöst bra sång" 

Vasabladet

"Maria Ylipää och Alexander Lycke är lysande"

YLE/Radio Vega
 

 

Svenska Teaterns uppsättning av CHESS på svenska är en storslagen musikal om strategi, passion och gränser. I Maria Sids regi flyttas fokus från schackspelet till spelet mellan de verkliga människorna. Vem gör det smartaste draget och hur förändras spelet när kärleken drabbar oss? Finns det överhuvudtaget en vinnare när insatsen är någon vi älskar?
 

CHESS på svenska bjuder på dramatik, kärlek och farligt spel men framför allt bjuder den på musik i världsklass. Låtar som I mitt hjärtas land (Anthem), Jag vet vad han vill (I Know Him So Well), Inte jag (Someone Else’s Story) och Drömmar av glas (You and I) lämnar ingen oberörd.

Musiken till CHESS är skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och sångtexterna i orignaluppsättningen av Tim Rice. Sedan premiären av CHESS på svenska i Stockholm 2012 har Anders Eljas (Kristina från Duvemåla) gjort en ny orkestrering, Svenska Teatern är den första professionella teatern i världen att uppföra den. 

 SISTA CHANSEN ATT UPPLEVA ÅRETS STORA MUSIKALHÄNDELSE!       

kalender

CHESSTor25.04.201919:00Köp Platser finns
CHESSFre26.04.201919:00Köp Platser finns
CHESSLör27.04.201914:00Köp Platser finns
CHESSLör27.04.201919:00 Info Kontakta teatern
CHESSMån29.04.201918:00Köp Platser finns
CHESSTis30.04.201912:00Köp Platser finns
CHESSTis30.04.201919:00Köp Platser finns

Prisgrupp A / Prisgrupp B / Prisgrupp C / Prisgrupp D

Premium 120 €
Ordinarie pris 88/70/45/30
Grupp (minst 20 pers)  82/65/45/30
Studerande* 82/65/42/30
Barn (upp till 15 år) 60/40/30/20

*Beväringar, civiltjänstgörare och arbetslösa går för studerandepris. Till musikaler ges ingen pensionärsrabatt.

se platskartan

Specialerbjudanden från våra samarbetspartners

 

Boka in en härlig musikalresa med Silja Line. Välj mellan Musikalkryssning, där ni går på en matinéföreställning, eller Musikalpaket med kvällsföreställning och en hotellövernattning i Helsingfors. Du som är medlem i Club One får dessutom upp till 20% rabatt på hotellpaket!

 

SE TRAILERNVinn biljetter till CHESS på svenska

- beställ Svenska teaterns nyhetsbrev

video

Se vad Benny Andersson, Arja Saijomaa, Krista Siegfrids, Kim Herold, Arja Samulin, Elisabeth Rehn, Danny och många fler kända ansikten tyckte om vår version av CHESS på svenska. 

CHESS har många kända melodier av Benny Andersson. Lyssna hur Anthem, I Know Him So Well, Pity The Child och Nobody´s On Nobody´s Side låter på svenska med Maria Ylipää, Alexander Lycke, Glenn Edell och Johanna Ström.

"Det låter fantastiskt bra"
Benny Andersson var på plats den 6 augusti när ensemblen samlades för att sjunga igenom CHESS på svenska för första gången med hel orkester.
Repetitionerna har startat. Måndagen den 7.5 var en stor dag för regissör Maria Sid. För första gången samlades hela ensemblen för att sjunga igenom musikalen CHESS på svenska, men ännu utan orkester. Titta hur det såg ut!

Maria Sid och Maria Ylipää ger den första intervjun om "CHESS på svenska". Videon är inspelad under presstillfället 2.11 där Maria Ylipää avslöjades som den första av fyra huvudroller i musikalen. 

 

 

roller

Anatolij – Alexander Lycke
Svetlana – Johanna Ström
Florence – Maria Ylipää
Freddie – Glenn Edell
Molokov – Kristofer Möller
Domaren – Elisabeth Hammersbøen Rustad (hösten 2019 spelades rollen av Silva Lillrank)

Ensemble / understudy Anatolij – Joel Zerpe
Ensemble / understudy Svetlana – Lineah Svärd
Ensemble / understudy Florence –  Elisabeth Hammersbøen Rustad
Ensemble / understudy Freddie – Johan Hwatz
Ensemble / understudy Molokov – Jussi Ziegler
Ensemble / understudy Domaren – Minna Kettunen-Enberg
Ensemble / Danskapten – Peter Pihlström

Micha – Vincent Korander, Aron Nyman, Wilmer Nyman, Edward Waselius, Vinzenz Ziegler

produktion

Bearbetning – Lars Rudolfsson
Svensk text – Lars Rudolfsson, Jan Mark, Björn Ulvaeus
Arrangemang – Benny Andersson, Anders Eljas
Orkestrering – Anders Eljas

Regi – Maria Sid
Kapellmästare – Kristian Nyman
Koreografi – Carl Knif
Scenografi – Erik Salvesen
Dräktdesign – Teemu Muurimäki
Ljuddesign – Andreas Lönnquist
Ljusdesign – Tom Kumlin
Videodesign – Joonas Tikkanen
Mask och hår – Pirjo Leino

♞     ♞     ♞     ♞     ♞     ♞     ♞     ♞     ♞     ♞     ♞  ♞     ♞     ♞     ♞    ♞     ♞ 

ensemble

Joonas
Glenn
Daniela
Johan
Alexander
Charlotte
Kristofer
Peter
Johanna
Lineah
Joel
Jussi

Orkestern

Kapellmästare/Keyboard 1 – Kristian Nyman, Henrik Wikström
Keyboard 2 – Joonas Mikkilä, Jukka Nykänen, Kaisa Kulmala
Keyboard 3 – Henrik Wikström, Anu Silvasti, Kaisa Kulmala
Flöjt – Elina Tuni, Paula Suhonen
Oboe – Aila Hettula, Anna Mantere
Klarinett – Markku Luuppala, Marko Portin
Trombon/Tuba – Mikko Sinivalo, Pasi Mäkinen
Trumpet – Mikko Koponen, Teemu Mattson
Valthorn – Maria Luhtanen, Anne-Maria Auramo
Gitarr – Lasse Sakara, Tuomas Wäinölä, Jyrki "Speedy" Saarinen
Percussion – Tuomo Huhdanpää, Sami Tervonen
Trummor – Kai Jokiaho, Sami Koskela
Bas – Pekka Korhonen, Timo Tolonen

Pressbilder

 

CHESS på svenska - premiär 8.9.2018

Handlingen

DAG 1
Den sovjetiske schackspelaren Anatolij Serievskij lämnar familjens förortsvåning i Moskva för att åka till 1986 års stora schackmästerskap (Historien om schack, Där jag ville va). I Merano möts han av KFB-mannen och rådgivaren Molokov.

I Italienska Merano möter de den amerikanske schackspelaren Freddie Trumper och hans rådgivare Florence Vaszi (Merano). Freddie ställer till skandal på presskonferensen när han förolämpar Anatolij. Uppträdet utmynnar i ett stort gräl mellan Freddie och Florence som minns hur fadern togs tillfånga i barndomens Ungern (Budapest). Florence hamnar i hotellets diskotek och slår sig lös för att glömma sin förtvivlan (Lämna inga dörrar på glänt).

DAG 2
Schackmästerskapen invigs med en ceremoni av domaren (Jag vill se schack). Under den första matchen tappar Freddie besinningen och lämnar salen (Kvartett). På kvällen sitter Florence ensam och förtvivlad i baren. Den sovjetiske spelaren Anatolij tar kontakt med henne. En attraktion och spänning uppstår dem emellan och tillsammans ger de sig iväg från hotellet (Inte jag).

När Molokov upptäcker att Anatolij är försvunnen blir det panik i det sovjetiska lägret, den hemliga polisen alarmeras. I Moskva blir Anatolijs hustru Svetlana diskret bortförd av några KGB-män, för att utsätta Anatolij för känslomässig utpressning.

Anatolij bestämmer sig för att söka politisk asyl och uppsöker tillsammans med Florence det amerikanska konsulatet. Där ordnas lite senare en stor presskonferens med anledning av det inträffade (Tillsammans med dig). Av pressuppbådet får Freddie senare vetskap om att Anatolij sökt asyl (Freddie & Pressen).

Anatolij tvingas möta sina innersta tankar kring avhoppet (I mitt hjärtas land).

DAG 3
På hotellrummet visar Freddie anklagande upp tidningen för Florence med bilder på henne tillsammans med den sovjetiske spelaren. Uppgörelsen mellan dem slutar med att hon lämnar honom (Grälet, Vem ser ett barn).

Svetlana kommer till hotellet i Merano. Anatolijs känslor och lojalitet sätts på prov (Ni tror inte jag förstår, Vem är jag). Ensam inser Florence vad hon innerst inne känner (Slå mitt hjärta slå).

I ett vårfestligt Merano möts Anatolij och Florence. De upplever en stunds lycka i karnevalens vimmel. Plötsligt dyker Freddie upp och det blir en häftig konfrontation (Uppgörelsen). I lugnet efter stormen tyr sig Florence och Anatolij sig till varandra (Du och jag).

DAG 4
På en presskonferens berättar domaren att matchen skall fortsätta (Domaren II). Där råkar Florence och Svetlana få syn på varandra (Jag vet vad han vill).

Pressad av samvetskval minns Molokov sitt livs stora kärlek (Glöm mig om du kan). Men han hotar ändå Anatolij. Han måste förlora matchen och återvända till Moskva.

Anatolij gör sitt val och förlorar matchen (Historien om schack). Efter matchen tar Anatolij och Florence ett sista farväl och skiljs åt (Du & jag).

 

Lyssna på CHESS

se teasern 


 

CHESS på svenska i samarbete med

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close