Senaste PRESSRELEASE

 

 

PRESSMEDDELANDE FRITT FÖR PUBLICERING 10.3

 

Glenn Edell tillbaka på Svenska Teatern

- Det är mitt livs stora dröm att få vara med i CHESS

 

Nu kan Svenska Teatern avslöja att Glenn Edell spelar den amerikanske schackspelaren Freddie i Svenska Teaterns uppsättning av CHESS på svenska. I april kommer han till Helsingfors för att börja repetera med regissör Maria Sid.

I samband med att teatern nästa vecka släpper biljetterna till våren 2019, avslöjar vi nu alltså följande stora namn i ensemblen.

Glenn Edell är redan bekant för Svenska Teaterns publik. Han spelade i La Cage aux Folles 2009 och på Åbo Svenska Teater gjorde han Les Miserables. Men för den stora publiken blev Edell känd i Kristina från Duvemåla.

  • Jag trivs så bra på Svenska Teatern. Jag har med tiden fått så många vänner i Finland. Riko Eklundh, till exempel. Han har blivit en vän för livet.
  • Ni har också ett helt annat arbetsklimat än i Sverige. Här tar ni hand om varandra på ett helt annat sätt. En större gemenskap.
  • Det skall också bli oerhört roligt att få jobba med Maria Sid igen, det var hon som repeterade in min roll i Kristina från Duvemåla. Jag tycker väldigt mycket om hennes sätt att arbeta.

Vad har du gjort sedan Kristina från Duvemåla?

  • Jag fortsatte med Duvemåla både på Göteborgsoperan och sedan på Cirkus i Stockholm, där jag även gjorde Fantomen på Operan. Sedan har Stockholms stadsteater engagerat mig ibland annat Billy Elliot, Ronja Rövardotter, West Side Story och Sweeny Todd, säger Edell.

Edell vill också framhålla att han fått göra en drömroll som skurk i Disney-filmen Vaiana.

Det var härligt att en gång få vara antagonisten och göra en Disney, en film som blir kvar för eftervärlden, till skillnad från teater som ju är ögonblickets konst, säger han.

Vad tycker du om CHESS som musikal?

  • Då musikalen kom på skiva var det den första musikal som jag verkligen lyssnade på – och lyssnade sönder. Det är nog tack vara CHESS som jag idag är musikalartist. Att jag idag får vara med i musikalen är en stor dröm som går i uppfyllelse. Jag har säkert sjungit Pity The Child (Vem ser ett barn) 20.000 gånger och nu skall jag få stå på er scen och göra den live inför fullsatta salonger. För mig är Chess världens bästa musikal om man ser till musiken. Men den nya versionen, CHESS på svenska är också mycket bättre rent dramaturgiskt än det engelska originalet, resonerar Edell.

Hur är din roll som Freddie?

- Han har ofta framförts som en väldigt arg man. Men jag hoppas att jag kan tillföra även en dos lekfullhet och andra dimensioner.

Hur är det att jobba i Finland igen?

Första gången jag var i Finland, var det bara ett arbetsförhållande. Men ganska snabbt utvecklades det en stark kärlek till vårt östra grannland Finland , ni har ju till exempel förstått vikten och charmen med Karaoke, skrattar Edell.

I oktober blev det klart att Maria Ylipää spelar Florence, som är fru till amerikanen.

Och i januari, i samband med teaterns vår-öppning, kunde vi avslöja att Alexander Lycke spelar den ryske schackspelaren Anatolij. Lycke ger även en egen konsertversion av rockmusikalen Jesus Christ Superstar den 22 mars.

Nästa vecka avslöjar vi vem som spelar den ryska schackspelaren Anatolijs fru Svetlana.

Det är ett nytt namn för oss som lär ha sjungit juryn av stolarna under teaterns audition.

Svenska Teatern började sälja CHESS på svenska i november och redan nu har teatern sålt 25.000 biljetter.

Den 15 mars släpper Svenska Teatern biljetterna till hela våren 2019.  Många gruppbokare har väntat på dessa föreställningar eftersom salongerna i höst börjar vara rätt utsålda.

PRERSSBILD

Ladda meddelande


Pressmeddelande 22.1.2018 – får publiceras omgående

Ladda meddelande

Svenska Teatern har anställt Ann-Luise Bertell som dramaturg – Kristofer Möller blir dramaturg på deltid

Svenska Teatern har anställt Ann-Luise Bertell som dramaturg på heltid. Ann-Luise kommer att jobba i ett nära samarbete med teaterchef Joachim Thibblin då det gäller att hitta en bred och konstnärlig repertoar och för att stärka Svenska Teaterns roll som nationalscen både i och utanför Finland. Dramaturgiatet förstärks ytterligare på deltid med Kristofer Möller.

Ann-Luise Bertell är utbildad skådespelare 1995 från Teaterhögskolan i Helsingfors och har varit verksam som skådespelare, dramatiker och regissör sedan dess. Hon har också skrivit fem böcker, den senaste är romanen "Vänd om min längtan." Ann-Luise var Wasa Teaters chef och dramaturg 2011-15. För närvarande innehar Ann-Luise Bertell också posten som delegationsordförande för Svenska Kulturfonden.

- Att vi lyckats knyta Ann-Luise Bertell som dramaturg till teatern är inget mindre än en fullträff. Hennes teaterkunnande är vida erkänt. Hon täcker ett kunnande som vi behöver då vi skall hitta en bred, konstnärlig och tilltalande repertoar för alla i Finland. Samtidigt behöver vi Bertells täckande kompetens i vår strävan att samarbeta med andra teaterhus i Norden, säger teaterchef Joachim Thibblin. 

Ann-Luise Bertell är entusiastisk över det nya jobbet.

- Svenska Teatern är Svenskfinlands nationalteater och jag ser oerhört mycket fram emot att börja planera dess repertoar och verksamhet, i nära samarbete med övriga personalen. Svenska Teatern ska spela berörande och aktuell dramatik och vara ett spännande kulturcentrum mitt i stan, säger Bertell.

Teaterchef Thibblin är också väldigt glad att vi kan komplettera dramaturgiatet med vår skådespelare Kristofer Möller.

- Hans långa erfarenhet som skådis tillför mycket samtidigt som han blir en naturlig länk direkt till våra anställda skådespelare. Möller har under en tid varit knuten till dramaturgiatet som rådgivare och varit flitig på att läsa manus och gett värdefulla omdömen och information. Kristofer har känsla för texter och skriver också själv dramatik. Senast såg vi hans egen pjäs Rübezahl på AMOS, säger Thibblin.

Svenska Teaterns tidigare dramaturger Linnea Stara och Christoffer Mellgren har själva sökt sig vidare för att planera verksamheten för Labbet. Linnea Stara blir tjänstledig från Svenska Teatern. Labbet r.f. är en förening som arbetar för att öka kvaliteten och kvantiteten av den dramatik som skrivs och spelas på svenska i Finland.

Svenska Teatern har ett gott samarbete med Labbet sedan länge så vi ser fram emot att fortsätta vår dialog med våra nuvarande dramaturger, säger Thibblin.

Kontakta Svenska Teaterns informatör David Lindström för mer information

Tfn 050-5699207

PRESSBILDER
Ladda meddelande


Pressrelease 2.11.2017
Maria Ylipää är tillbaka på Svenska Teatern  - hösten 2018 gör hon en av huvudrollerna i CHESS på svenska

Ladda meddelande / Lataa tiedote
Pressbilder

Pressrelease 24.5.2017
Svenska Teaterns nästa musikal blir CHESS på svenska av Benny Andersson,  Tim Rice och Björn Ulvaeus
Regi: Maria Sid. Bearbetningen av den svenska versionen är gjord av Lars Rudolfsson.

Ladda meddelande

Svenska Teaternin seuraava musikaali on Benny Anderssonin, Tim Ricein ja Björn Ulvaeuksen CHESS

Lataa tiedote suomeksi


Pressmeddelande 22.9.2017
Joakim Åberg är ny styrelseordförande för Svenska Teatern
Ladda meddelande


Pressmeddelande 27.3.2017 kl. 16.00
Svenska Teatern har valt Joachim Thibblin till ny teaterchef
Ladda meddelande
Pressbilder

Pressrelease / Lehdistötiedote: 12.12.2016
Storgård lämnar Svenska Teatern – satsar på teateragenturen ACE
Ladda meddelande

Pressrelease / Lehdistötiedote: 12.12.2016
Johan Storgård - Nöjd och stolt kan jag nu lämna över Svenska Teatern!
Ladda meddelande

- Ylpeänä ja tyytyväisenä voin nyt jättää Svenska Teaternin

Lataa tiedote

BILDER/KUVAT: Johan Storgård

Pressrelease 27.10.2017 
• Svenska Teatern presenterar vinterns storsatsning TOVE av Lucas Svensson

.KLICKA HÄR

BILDER /KUVAT

Lehdistötiedote 27.10.2017:

Svenska Teatern esittelee talven suurproduktion, Lucas Svenssonin kirjoittama uusi  TOVE –näytelmä!

KLIKKAA TÄSTÄ


TIDIGARE PRESSRELEASER

Pressrelease 29.9.2016

• Teaterhuset fyller 150 år söndagen den 2 oktober 2016 – vi firar under hela 2017 då Finland fyller 100 år.

 • 2015 blev Svenska Teaterns bästa på 20 år