Next to Normal - Maria Ylipää fick drömrollen

16.09.2021 kl. 10:07

Då musikalen Next to Normal 2008 hade premiär på Broadway i New York anade väl ingen att den skulle växa till en internationell och prisbelönt musikalsuccé. Inte heller Maria Ylipää, som tillsammans med en kollega hittade sig i publiksalongen följande år. 

– Jag gick ut därifrån med ögon svullna av gråt. Det var klart att rollen som mamma Diana var något av en drömroll. Men då var jag fortfarande för ung för att göra den. 

Mer än tio år har gått sedan dess. I år fyller hon 40 och känner Maria, som i år fyller 40, välkomnar utvecklingen som går mot att rollerna för kvinnor nu blir mer intressanta och mångsidiga för de som passerat fyrtio-strecket. 

- Med åldern kommer en livserfarenhet och rollerna blir mer nyanserade.  

När hon och hennes svenska kollega Alexander Lycke började fundera på hur de igen skulle kunna jobba tillsammans på scenen och han föreslog Next to Normal var saken närmast klar. 

Hon har inte sett någon annan uppsättning av musikalen efter den på Broadway. Han däremot hoppade in i rollen som läkare då Stockholms stadsteater körde musikalen för några år sedan. 

– Det här är en oerhört stark skildring av människorelationer, där i princip vem som helst kan känna igen sig.  

Det fanns flera orsaker till att de ville föra vidare sin idé. Maria Ylipää vill arbeta på svenska igen. Hon och Alexander Lycke vill arbeta tillsammans. Och med erfarenhet av tre musikaler på Svenska Teatern känner Maria Ylipää teaterns styrkor. 

- Svenskis är en välfungerande teater med en scen i rätt storlek och en mycket professionell ljudteknik. Jag vill verkligen betona ljudteknikernas skicklighet då den är så avgörande för en musikalartist. Teatern har rätt förutsättningar att göra musikaler på hög nivå i Finland, så faller det sig ganska naturligt att du gör det på svenska, säger hon. 

Fylld av värme och humor

Manus och sångtexterna till Next to Normal är skrivna av amerikanen Brian Yorkey, musiken är gjord av Tom Kitt. Handlingen kretsar kring mamma Dianas kamp mot sin bipolära sjukdom, och hur allt det här påverkar maken Dan, dottern Natalie och sonen Gabriel. Det är en historia om sorg, självmord, missbruk och modern psykologi, men är – säger Ylipää och Lycke – den tunga tematiken till trots fylld av värme och humor, och en igenkänningsfaktor också för familjer som inte tampats med psykisk ohälsa. 

– Ett viktigt tema är medberoendet som byggs upp kring en anhörig. För många av oss kan det vara lätt att referera till hur exempelvis alkoholism påverkar alla dem som finns omkring den som dricker, säger Ylipää. 

Originaluppsättningen av musikalen har belönats trefaldigt med det prestigefyllda amerikanska teaterpriset Tony Award, samt med det ansedda Pulitzerpriset. Det, säger både Ylipää och Lycke, är motiverat. 

– Det här är en musikal som kräver både skådespelar- och sångartalanger. Texten är i fokus och musikens roll är att föra handlingen framåt. Det är fantastiskt att få göra en uppsättning där du utmanas på alla plan, säger Ylipää. 

En drömmusikal? 
– Det kan man nog säga. Det finns inte många musikaler som har de ingredienser som finns i Next to Normal. 
Däremot är det inte den slags musikal, där publiken redan har mycket förkunskap. 
– I draman som Chess stannar allting upp när du framför din aria och det finns förväntningar på hur det görs, eftersom sångerna är så kända. Det finns det inte i den här musikalen, säger Lycke. 

– Och det är jätteskönt, tillägger Ylipää. 
Samtidigt är tematiken mer aktuell än någonsin. Många led av psykisk ohälsa innan pandemin och det utdragna coronaläget har inte underlättat läget. Därför känns det också, säger Lycke, rätt att göra Next to Normal just nu. 
– Det här dramat ger en insikt om att man inte är ensam med sådana kamper. Och det är viktigt att vi talar öppet om de här sakerna. 

Text: Jeanette Björkqvist
Foto: Cata Portin

Läs mer om musikalen och köp biljett


 

Maria Ylipää sjöng "Jag saknar bergen" ur musikalen redan i augusti. Titta på video.

 

Ellen Ödahl

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close