Vanliga frågor

Hur lång är föreställningen? Får jag fotografera skådespelarna? Hur ska jag klä mig?


Vi vet att ett teaterbesök inte bara består av en givande föreställning, det handlar precis lika mycket om allt runt omkring. Vi får många frågor som vi har försökt besvara här under - kolla först om du hittar svaret på din fråga här, om inte, tveka inte att ta kontakt!

Hur lång är föreställningen?

Föreställningens längd varierar. Sällan är föreställningarna kortare än 30 min, nästan aldrig längre än fyra timmar. Längden fastställs under premiärveckan, innan det ger vi gärna en uppskattning. Du hittar alltid föreställningslängden på respektive pjässida på hemsidan. 

Finns det en paus? Vad ska jag göra då?

De flesta föreställningar har en paus, men det finns också föreställningar utan paus. Det står alltid på respektive pjässida ifall föreställningen har paus. I pausen kan du passa på att besöka Helsingfors kanske vackraste toaletter, äta något gott eller ta en selfie och visa dina vänner att du är kulturell! Använd gärna #svenskateatern.  

När ska jag komma till teatern?

Kom i god tid. Dörrarna till salongen öppnas ca 10 minuter innan föreställningen börjar, det meddelar vi med en ringning som hörs i hela huset. Det ringer ännu två gånger innan dörrarna stängs. Eftersom det stör både skådespelarna och publiken så släpper vi inte in någon mitt under föreställningen, du får vänta till pausen. Hann du inte på toaletten? Ingen fara, blir det panik kan du alltid smyga ut.  

Kan jag använda min telefon under föreställningen?

Under föreställningen är fotografering och videoupptagning förbjuden, dels för att det stör men också pga upphovsrätt. Fotografera däremot gärna vårt vackra teaterhus! Ser du någon som sitter och tittar på sin telefon hela tiden? Då använder hen sig antagligen av textningen som vi erbjuder helt gratis. Vi textar alla föreställningar till finska och svenska för hörselskadade.  

Jag sitter i rullstol, kan jag ändå komma till teatern?

Självklart! Läs mer under fliken “tillgänglighet” och ring direkt till vår biljettförsäljning om det är något du undrar. Under “tillgänglighet” kan man också läsa om induktionsslingan, rabatter för följeslagare mm.

Kostar garderoben och var kan jag köpa programblad?

Garderoben är gratis men du kan naturligtvis lämna en frivillig betalning! Programbladen säljs både i biljettkassan och av våra publikvärdar. På AMOS-scenen är programbladen gratis. 

Hur ska jag klä mig?

Huvudsaken är att du har kläder på dig, hurudana är helt upp till dig. Många tycker om att göra teaterbesöket till något extra och klär upp sig men lika vanligt är det att komma i jeans och sneakers. Undvik gärna starka parfymer eftersom det kan finnas luktkänsliga i publiken. Välkommen som du är! 

Får jag ta med min smörgås in i salongen?

Att äta medhavd mat i salongen är tyvärr inte tillåtet. Det prassliga ljudet tar fokus från scenen och stör övriga i publiken. Pastiller och andra ljudlösa karameller är helt okej. På AMOS-scenen får du däremot ta in ditt vinglas i salongen!

Får jag delta i föreställningen?

Oftast behöver du inte delta i föreställningen. Grannen kan t.o.m tycka att det är lite irriterande om du sjunger med och föredrar kanske skådespelarnas tolkningar framför dina. Om skådespelarna däremot ber dig delta får du mer än gärna göra det! Om det sitter någon bakom dig rekommenderar vi inte att man står upp och dansar för då skymmer man sikten för dem. I slutapplåderna får du däremot gärna stiga upp, du kan också ropa "bravo" om det känns så. Skådespelarna älskar också mellanapplåder så var inte blyg för att visa din uppskattning. 

Finns det parkering?

Teatern har ingen egen parkering men när du löser ut dina teaterbiljetter hos oss får du en parkeringsbiljett som berättigar till två timmar gratis parkering i P-Cityforum. Läs mer under fliken parkering. 

Det är så dyrt med teater!

De flesta vet inte hur många som jobbar på en teater, utöver skådespelarna. En föreställning på Stora scenen engagerar lätt närmare 50 personer under en kväll. Scenpersonal som ser till säkerheten på scenen, personer som sköter mikrofoner och lampor, påklädare och sminköser, publikvärdar, biljettförsäljare och många fler. Innan vi kommer till premiär engageras regissör, scenograf, kostymör och så ska förstås dramatikern få sin del. Vi försöker erbjuda biljetter i olika priskategorier för att priset inte ska vara ett hinder för att besöka oss. Är du studerande kan du se våra föreställningar för endast 10 €!

Respons, kommentarer och åsikter

Ingen teater utan sin publik! Du kan alltid mejla oss på biljetter@svenskateatern.fi eller info@svenskateatern.fi med dina åsikter, vi svarar alltid. 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close