Onko yleisön mielipiteellä edes väliä?

Onko yleisön toiveiden toteuttaminen olennaista? Voisivatko näyttämötaiteilijat keskittyä tuottamaan  intohimoista taidetta vai pitääkö yleisöllekin antaa mahdollisuus taiteen tekemiseen?

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa (§ 31) todetaan, että lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään. Haluammekin kutsua kaikki lapset tutustumaan teatteriimme marraskuussa. Yhtäläinen oikeus osallisuuteen on myös aikuisilla, tai kenellä tahansa. Juuri tästä on kyse yleisötyössä, osallisuudesta taide- ja kulttuurielämään. Kun yleisö ja näyttämö kohtaavat toisenlaisessa asetelmassa, saa sekä katsoja että teatteri mahdollisuuden nähdä asioita uudesta näkökulmasta. Yleisötyöntekijän tärkein tehtävä on mahdollistaa nämä kohtaamiset.

Pitääkö yleisön siis olla aktiivinen tai  jopa tehdä jonkinlainen “työpanos”? Vastaus on ei. Yleisötyö sanana antaa  helposti ymmärtää, että yleisölle asetettaisiin jonkinasteisia vaatimuksia tai odotuksia. Olemme syksyn ohjelmistossa halunneet tuoda esiin erilaisia tapoja osallistua. Panostamme lisäksi  entistä enemmän myös suomenkieliseen yleisötyöhön. Voit vaikkapa jäädä esityksen jälkeen kuuntelemaan juonnettua keskustelua tai sukeltaa itse näyttämölle kirjoittamisen maailmaan.

Svenska Teaternille yleisön mielipide on tärkeä, ilman yleisöä kun ei ole teatteriakaan. Tavoitteenamme on johdattaa teatterikävijä ja näyttämö lähemmäs toisiaan, laajentaen kummankin näkökulmaa. Yleisötyön kautta voimme nostaa esiin innostavia ja ajankohtaisia kysymyksiä. Kun kohtaamme, vaikuttaa  se myös näyttämöön.

 

Nähdään!
Noona Leppinen ja Juulia Salonen

Teatterilla on kaksi yleisötyöntekijää, Juulia Salonen, joka vastaa teatterin suomenkielisestä yleisötyöstä sekä vastaava yleisötyöntekijä Noona Leppinen.

Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse etunimi.sukunimi(a)svenskateatern.fi tai teatterin vaihteen kautta puhelimitse 09-616 211.

Syksyn 2020 ohjelma

 

Vi är bara mänskor 

Ke 11.11. klo 18.20 teosesittely 
Pe 20.11. klo 18.20 teosesittely  

Tarinatyöpaja – jaa tarina omasta elämästäsi 

Kaikilla meillä on muistoja, kokemuksia ja tarinoita. Olemmehan vain ihmisiä. Muistamme mummon kalasopan tuoksun. Muistamme puron pulputuksen kesämökin vieressä. Muistamme ensisuudelman. Minkälaisia muistoja sinulla on? Mitkä tapahtumat ovat jääneet mieleen? 

Svenska Teaternin tarinatyöpajassa jaamme tarinoita ja muistoja omasta elämästämme. Erilaisten helppojen harjoitusten kautta houkuttelemme muistot ja kokemukset esiin. Jaamme yhteisen hetken, kerromme tarinoita toisillemme. Sekä kertojana, että kuulijana on hauskaa ja antoisaa. 

Työpaja ei vaadi osallistujilta mitään ennakkotaitoja, halu kertoa ja jakaa muistoja omasta elämästä riittää. 

Työpaja voidaan järjestää suomeksi tai ruotsiksi ja se toimii ennakko- tai jälkityöskentelynä Vi är bara mänskor -esitykselle. Liput varanneille ryhmille työpaja on maksuton ja se järjestetään tilaajan omissa tiloissa. 

Kesto n. 90 min 

Maksuton ryhmille, jotka varaavat liput esitykseen. 15 €/hlö ja ohjaajan matkakulut muille. Ryhmäkoko vähintään 11 teatteriasiamiehille, muille 20 osallistujaa. Varaukset teatterin yleisötyöntekijälle teatterin vaihteen tai lipunmyynnin kautta 

Mary Poppins 

Pe 9.10. klo 18.20 teosesittely 
La 5.12. klo 13.20 teosesittely 

Några av oss 

To 15.10. klo 18.20 teosesittely 
Pe 11.12. klo 18.20 teosesittely 

YLEISÖTYÖ?

Teatterin yleisötyötä ovat esimerkiksi tapahtumat ja työpajat, keskustelu-tilaisuudet sekä teatterikierrokset. Näiden tarkoituksena on syventää teatterikokemusta ja kertoa lisää siitä, mitä talon sisällä tapahtuu. Yleisötyön lähtökohtana voi myös olla näyttämötaide ja yleisö aktiivisena toimijana: Haluamme antaa katsojallekin tilaisuuden itse ryhtyä taiteilijaksi.

Yleisötyön eri tapahtumat ovat tarkoitettu ihan kaikille, niin ensikertalaisille kuin teatterikonkareille, yksin tai yhdessä. Järjestämme tapahtumia myös suomeksi tai useammalla kielellä. Tervetuloa kielikylpyyn!

Teosesittely on lyhyt (n. 20 min) johdanto illan esitykseen ja se järjestetään 40 minuuttia ennen näytöksen alkamista. Kerromme lisää ajankohtaisen teoksen teemoista sekä muodosta ja annamme katsojalle työkaluja teatterielämyksen syventämiseen. Esittelyt ovat aina maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

 

Esityskeskusteluissa yleisö pääsee osallistumaan keskusteluun heti esityksen jälkeen. Keskustelemme esityksestä ja sen herättämistä kysymyksistä juontajan johdolla. Keskustelutilaisuudet ovat aina maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Työpajassa työskentelemme esitykseen liittyvän teeman parissa. Näytelmän aiheita käsitellään konkreettisesti ja luovasti pedagogisten harjoitusten avulla. Työpajoja voidaan järjestää sekä esityksen etukäteis- että jälkityöskentelynä ja ne liittyvät ohjelmistossa olevaan teokseen. Työpajat varataan aina etukäteen.

 

Joihinkin teoksiin tarjoamme myös ryhmien käyttöön tarkoitetun opintomateriaalin. Materiaaliin kuuluu harjoituksia ja keskustelukysymyksiä joiden avulla voi valmistautua teatterivierailuun sekä jälkityöskentelyyn. Opintomateriaalin voi tilata yleisötyöntekijältä.


 

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close