YLEISÖTYÖ - Tätä on teatterikasvatus!

 
Yleisötyötä tehdään nykyään kaikissa suurimmissa kulttuurilaitoksissa. Toiminta on erilaista eri laitoksissa, esimerkiksi museossa yleisötyö voi olla hyvinkin erilaista kuin teatterissa. Sana ”yleisötyö” saattaa viedä ajatukset opettamiseen, ja teatteri tekeekin aktiivisesti työtä esim. kouluryhmien parissa, jolloin yleisötyön tarkoitus on tukea opetusta.
 
Svenska Teaternin yleisötyötä tehdään myös muita yleisöryhmiä ajatellen; yleisötyön hedelmistä voivat nauttia niin nuoret kuin iäkkäämmätkin, ryhmät kuin yksittäiset teatterissa kävijätkin. Kynnyksen osallistua Svenska Teaternin yleisötyöhön tulee olla matala.


Svenska Teaternin yleisötyön tarkoitus on tehdä teatterista helpommin lähestyttävää, ottaa yleisö mukaan teatterin toimintaan, tarjota näkemyksiä näytelmän teemoista ja syventää niitä, ja täten tukea teatterikäyntiä. Lisäksi yleisötyö tarjoaa mahdollisuuden syventyä teatterin moniin muotoihin, ilmaisuihin ja symboleihin. Yleisötyössä käsitellään aiheita, jotka tuntuvat oleellisilta ja ajankohtaisilta.

Erilaiset tavoitteet saavutetaan siten, että teatteri työstää ja kehittää aktiivisesti yleisötyön erilaisia muotoja. Yleisötyö voi olla muun muassa etukäteis- ja jälkityöskentelyä, työpajojen järjestämistä, interaktiivisia esitelmiä, keskustelutilaisuuksia, luentoja ja kotisivulta löytyvän, kaikille avoimen materiaalin koostamista. Lisäksi työtä voidaan tehdä esittelemällä erilaisia teatterialan ammatteja, kurkistamalla kulissien takaiseen maailmaan, tekemällä opastettuja kierroksia ja olemalla yhteistyössä muiden instituuttien kanssa. Yleisötyötä ovat myös erilaisille ryhmille suunnatut räätälöidyt paketit.

Svenska Teatern pyrkii luomaan sekä produktiokohtaisia että jatkuvia yleisötyötuotteita. Svenska Teatern on yleisötyöstrategiassaan laatinut suuntaviivat myös yleisötyön pedagogisille tavoitteille. Työn johtoajatuksia ovat suvaitsevaisuus ja syrjinnän estäminen, eri kohderyhmien tarpeisiin soveltuvuus ja saatavilla olo, huomioon ottaminen, keskustelujen herättäminen ja rohkeus.

Erilaista yleisötyötä tehdään jatkuvasti, ja tietoa tulevista projekteista saa teatterin kotisivuilta.

Tervetuloa mukaan!

Teatterilla on kaksi yleisötyöntekijää, Juulia Salonen joka vastaa teatterin suomenkielisestä yleisötyöstä sekä vastaava yleisötyöntekijä Noona Leppinen. Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse juulia.salonen(a)svenskateatern.fi tai noona.leppinen(a)svenskateatern.fi tai teatterin vaihteen kautta puhelimitse 09-616 211.

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close