★★★★ 
HS/RAUHAMAA

FÖRVANDLINGEN

FRANZ KAFKA

 

Franz Kafkan novellissa Muodonmuutos perhe-elämä horjuu perheen ainoan pojan ja elättäjän Gregorin muuttuessa jättimäiseksi syöpäläiseksi. Vanhemmat ja sisko ovat poissa tolaltaan. Työ, kotitalous ja velat päätyvät heidän hoidettaviksi.

Samaan aikaan se, joka kerran oli heidän poikansa, kiipeilee seiniä pitkin lukitussa huoneessaan. Gregorin sisko on ainoa joka uskaltautuu hänen seuraansa. Sillä onhan hän edelleen Gregor? Ei kai hänen tilansa sitä muuta ikinä? Vieläkö hän kuulee siskoaan? Ymmärtääkö hän mitä sisko sanoo? Muistaako hän heidän yhteisiä kokemuksiaan?

Suomenruotsalainen koreografi ja tanssija Carl Knif tuo Kafkan surrealistisen painajaisen näyttämölle. Erik Salvesenin lavastuksessa AMOS-näyttämö muuttuu huoneeksi missä sekä seinät että katto muodostaa mahdollisia näyttämöpintoja. Knifin tanssiteokset (RED, Friends of Dymphna, Mothertongue ym.) tunnetaan vahvasta omanlaatuisesta kehonkielestä ja sisältävät usein omintakeista ja lämmintä huumoria.

Näytelmäkirjailija Christoffer Mellgrenin ja Knifin yhteinen dramatisointi tarkastelee perhettä yksikkönä ja niitä voimia, jotka voivat häiritä tasapainoista perhedynamiikkaa. Paljonko läheisemme voivat muuttua, ennen kuin lakkaamme tunnistamasta ja rakastamasta heitä? Miten mittaamme ihmisarvoa? Millainen on onnistunut ihminen?

Keväällä 2016 koreografi ja tanssija Carl Knif loi Kafkan surrealistisen painajaisen AMOS-näyttämölle suurella menestyksellä. Svenska Teaternin esitykset myytiin loppuun ja Förvandlingen oli samana vuonna myös osa Tampereen Teatterikesän korkealaatuista ohjelmistoa.

- Haluan nähdä poikani!
- Ei se ole enää sinun poikasi.

 

 

ARVOSTELUT

 

★★★★ 
"On melkoinen taikatemppu kääntää absurdi klassikko näyttämöteoksen kielelle, mutta ohjaaja Carl Knifiltä se onnistuu. Lavalla nähdään alkuperäisteoksesta taitavasti dramatisoitu, taiteellisesti eheä tulkinta."
HS/RAUHAMAA

"Carl Knifs koreografi är utsökt, full av snillrika detaljer, och njutningsfull som helhet."
HBL/ROTHBERG

"..makalöst bra dansteater"
NY TID/WASS

 

LEHDISTÖKUVAT

Förvandlingen

Näyttelijät

Patrick
Simon
Misa
Niklas

 

TYÖRYHMÄ

FRANZ KAFKA
Dramatisointi CHRISTOFFER MELLGREN
Käännös suomeksi JUKKA-PEKKA PAJUNEN
Ohjaus CARL KNIF
Lavastus ERIK SALVESEN
Pukusuunnittelu KAROLIINA KOISO-KANTTILA
Maskeeraus ja hiukset PIRJO RISTOLA
Valosuunnittelu TOM LAURMAA
Äänisuunittelu JANNE HAST

AMOS-NÄYTTÄMÖLLÄ 
 

SUOMEKSI
23.11, 24.11, 7.12, 8.12, 13.12

RUOTSIKSI
17.11, 20.11, 21.11, 4.12, 5.12, 14.12, 15.12, 18-20.12

Esityksen kesto: 1 h 15 min, ei väliaikaa
Ikäsuositus: 13 v.

Ensi-ilta oli: 27.1.2016 AMOS-näyttämöllä

#förvandlingen

TRAILER

 

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close