Anna Hultinin esikoisnäytelmä on monologi vaihdevuosista

27.09.2021 klo 15:44
Vaihdevuodet vaikuttavat meihin kaikkiin, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Ne jättävät jälkensä parisuhteisiin, työpaikoille, kansanterveyteen ja koko yhteiskuntaan. Vaihdevuosien vaikutus elämään on kuitenkin hyvin yksilöllistä, näyttelijä Anna Hultin sai huomata, kun hän alkoi tutkia aihetta syvällisesti.Anna Hultin haastatteli monologinsa Är det hett här? (Onko täällä kuuma?) kirjoitusprosessin aikana niin hoitohenkilökuntaa, tutkijoita kuin aivan tavallisia naisia. 

- Kaikki eivät koe vaihdevuosia samoin. Siksi aiheesta on alettava puhua ääneen. 

Mikä sai sinut kirjoittamaan näytelmän vaihdevuosista? 

- Lyhyesti sanottuna: se että aloin itse saada kuumia aaltoja. Vaikka puhuin asiasta jatkuvasti, tunsin samalla itseni sen edessä todella yksinäiseksi. Vain harvat samanikäisistä ystävistäni puhuivat vaihdevuosioireistaan, ja vielä harvemman äiti oli kertonut tyttärelleen omista kokemuksistaan. Kuukautisiin verrattuna vaihdevuodet ovat yhä tabu. Näyttelijänä voin rikkoa tabuja puhumalla niistä ääneen yleisön edessä. Näytelmän kirjoittaminen tuntui siksi täysin luonnolliselta.  

Harjoituksissa Anna on saanut apua kollegoiltaan André Wickströmiltä ja Nina Hukkiselta.

- Pidän todella heidän kanssaan työskentelystä. Näytelmä on viihdyttävä, muttei silti komedia. En halua pelata vanhoilla ennakkoluuloilla ja kliseillä vaihdevuosi-ikäisistä naisista. Nina ja André ovat mestareita löytämään tasapainon huumorin ja vakavuuden välillä. 

Oletko oivaltanut vaihdevuosista jotakin uutta kirjoitusprosessin aikana? 

- Ainakin sen, että kehossa tapahtuvat fyysiset muutokset eivät oikeastaan ole kovin kiinnostavia. Paljon mielenkiintoisempaa on se, mitä ihmiselle tapahtuu yhteiskunnallisella tasolla. Vaihdevuosi-ikäisistä naisista on paljon vääriä käsityksiä. He käyvät läpi prosessin, jota voisi monin tavoin verrata puberteettiin. Naiset tarvitsisivat enemmän ymmärrystä ja tukea osakseen. 

Mikä vaihdevuosissa on parasta? 

- Minulle henkilökohtaisesti parasta on se, etten ole enää hedelmällinen. Parasta on myös myrskyisää muutosvaihetta seuraava rauha. Olen käynyt läpi jälleen yhden vaiheen elämässäni, mikä tarkoittaa sitä, että olen entistäkin tarkempi elämänvalintojeni suhteen. 

Miten kuvailisit näytelmääsi? 

- Se on nopeatempoinen, rohkea ja herättää ajatuksia! Ja ennen kaikkea se tarkastelee naisia lempeästi. 


LUE LISÄÄ / OSTA LIPUT

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close