Sielua koskettava suurmusikaali käsittelee vaiettuja aiheita

16.09.2021 klo 08:42
Next to Normal on koskettava tarina mielenterveysongelmista ja läheisriippuvuudesta, mutta myös perheen voimasta ja rakkaudesta. Palkitussa suurmusikaalissa sukelletaan perheen arkeen, jossa elämä on jotain ihan muuta kuin kulissit antavat näyttää. Pääosassa näyttelevä Maria Ylipää kertoo itkeneensä usein materiaalia työstäessään. “Kyseessä on erittäin vahva ihmissuhdekuvaus, josta periaatteessa kuka tahansa voi tunnistaa itsensä” Ylipää kertoo.

Kun Maria Ylipää ja Alexander Lycke esiintyivät Chess-musikaalin pääosissa Svenska Teaternissa vuonna 2018, he tiesivät haluavansa tehdä yhteistyötä toistekin. Tänä syksynä he palaavat teatterin Suurelle näyttämölle kansainvälisessä menestysdraamassa, jota he ovat itse toivoneet ohjelmistoon.

Kun musikaali Next to Normal sai kantaesityksensä New Yorkin Broadwaylla vuonna 2008, kukaan ei vielä aavistanut, että siitä tulisi kansainvälinen ja moneen kertaan palkittu menestysteos. Sitä ei aavistanut myöskään Maria Ylipää, joka oli seuraavana vuonna yleisön joukossa kollegansa kanssa.  

- Kun poistuin salista, silmäni olivat itkusta turvonneet. Oli selvää, että Diana-äidin roolin esittäminen oli unelmani. Olin siihen kuitenkin vielä liian nuori. 

Tuosta illasta on nyt lähes toistakymmentä vuotta. Tänä vuonna Maria täyttää 40 ja esitettävät roolit ovat alkaneet muuttua aikaisempaa monipuolisemmiksi. 

– Iän myötä elämänkokemus näkyy ja rooleissa on enemmän sävyjä. 

Kun hän siis alkoi pohtia ruotsalaiskollegansa Alexander Lycken kanssa, miten he voisivat esiintyä jälleen yhdessä, ja Alexander ehdotti Next to Normalia, asia oli oikeastaan sillä selvä. 

Ylipää ei ole nähnyt musikaalista muita tulkintoja kuin Broadway-esityksen. Lycke puolestaan esitti muutama vuosi sitten sijaisena musikaalin lääkärin roolin Tukholman kaupunginteatterissa.

– Kyseessä on erittäin vahva ihmissuhdekuvaus, josta periaatteessa kuka tahansa voi tunnistaa itsensä.  

Oli useita syitä, miksi parivaljakko halusi viedä ajatustaan eteenpäin. Maria halusi tehdä jälleen töitä ruotsiksi. Molemmat halusivat tehdä töitä yhdessä. Ja oltuaan mukana kolmessa Svenska Teaternin musikaalissa Maria tiesi teatterin vahvuudet. 

– Svenskis on hyvin toimiva teatteri, jossa on sopivan kokoinen näyttämö ja erittäin ammattimainen äänitekniikka. Teatterilla on oikeat olosuhteet korkeatasoisten musikaalien tekemiseen Suomessa, joten tuntui luontevalta tehdä musikaali ruotsinkielisessä teatterissa, Ylipää sanoo.  

Lämpöä ja huumoria

Next to Normalin käsikirjoitus ja laulujen sanat ovat yhdysvaltalaisen Brian Yorkeyn käsialaa. Musiikin on säveltänyt Tom Kitt. Juoni kertoo perheen äidin Dianan kamppailusta kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa sekä siitä, kuinka tilanteesta kärsivät myös hänen miehensä Dan, tyttärensä Natalie ja poikansa Gabriel. Se kertoo surusta, itsemurhasta, päihteiden käytöstä ja nykyajan psykologiasta. Ylipään ja Lycken mukaan raskaita teemoja käsitellään kuitenkin lämmön ja huumorin kautta. Niinpä myös sellaiset perheet voivat tunnistaa kertomuksesta itsensä, jotka eivät painiskele psyykkisen pahoinvoinnin kanssa. 

– Eräs tärkeä teema on läheisriippuvuus. Monelle meistä on tuttua, kuinka esimerkiksi alkoholismi vaikuttaa kaikkiin läheisiin, sanoo Ylipää. 

Musikaalin alkuperäinen esitys sai kolme Tony-palkintoa eli ”teatterialan Oscaria”, ja se on saanut myös arvostetun Pulitzer-draamapalkinnon. Täysin ansaitusti, sanovat Ylipää ja Lycke. 

– Tässä musikaalissa pitää osata sekä näytellä että laulaa. Puheosuudet ovat keskiössä, ja musiikin rooli on viedä tapahtumia eteenpäin. On upeaa saada tehdä esitys, joka haastaa kaikilla tasoilla, sanoo Ylipää. 

Kuuntele kun Maria Ylipää kertoo musikaalista ja laulaa kappaleen "jag saknar bergen".

Onko tämä siis hänen unelmiensa musikaali? 

– Niin voi kyllä sanoa. Monikaan musikaali ei rakennu Next to Normalin aineksista.  

Se ei myöskään ole niitä musikaaleja, joista yleisö tietää jo ennalta hyvin paljon.

– Chessin kaltaisessa draamassa kaikki pysähtyy soololaulujen kohdalla, ja ihmisillä on tiettyjä odotuksia niiden esittämisen suhteen, sillä laulut ovat niin tunnettuja. Tässä musikaalissa asia ei ole niin, sanoo Lycke. 
– Ja juuri se on niin mukavaa, lisää Ylipää. 
 
Musikaalin teemat ovat kuitenkin ajankohtaisempia kuin koskaan. Moni meistä voi psyykkisesti pahoin jo ennen koronapandemiaa, eikä pitkittynyt tilanne ole helpottanut asiaa. Siksi tuntuukin niin oikealta, että teemme Next to Normalin juuri nyt, sanoo Lycke. 

– Tämä musikaali kertoo, ettemme kamppaile näiden asioiden kanssa yksin. Ja että on tärkeää puhua tästäkin aiheesta avoimesti. 

Teksti: Jeanette Björkqvist 
Käännös: Anneli Miljard 
Kuvat: Cata Portin

Lue lisää musikaalista ja osta lippu

Jotta voisimme ymmärtää kävijämme paremmin, me ja meidän yhteistyökumppanimme keräämme tietoja vierailustasi evästeiden avulla. Lue lisää.

close